Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Разлике у издањима Правописа (МС)
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
17.57 ч. 17.04.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 3 4 [5] 6
  Штампај  
Аутор Тема: Разлике у издањима Правописа (МС)  (Прочитано 32732 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #60 у: 22.49 ч. 06.03.2009. »

Da pregledno rezimiramo, akademski veliki Pravopis (1994.) kaže da se atribut sveti piše malim slovom, osim kada je u imenu praznika. On ne dozvoljava veliko slovo po piščevoj procjeni.

Školsko izdanje (srednje po obimu, iz 1995.) veli da se piše malim slovom, ali može i velikim ako se uzme kao deo ustaljenog imena, po slobodnom izboru pisca, kao i u imenima praznika, bogomolja i mesta.

Onaj najmanji Pravopis, školsko izdanje koje nosi podnaslov Priručnik za škole, kaže da se atribut sveti piše malim slovom, osim u imenu praznika ili bogomolje, ili kada je svetac uzet kao lik u kakvoj priči, ali u rečničkom delu formulacija je kao u srednjega školskog izdanja.

Ostavimo li praznike, bogomolje i mesta po strani (jer sva se tri izdanja Pravopisa oko toga slažu), i uzmemo li samo pisanje imena osobe (sveca) u obzir, „najliberalnije“, onda, ispada školsko izdanje (1995.), jer ono ostavlja piscu na slobodnu procenu hoće li uzeti atribut sveti kao „prigodni atribut uz ime“ (u kom slučaju je malo slovo; sveti Sava, sveti Petar), ili kao deo samog ustaljenog imena sveca (u kom slučaju je veliko slovo; Sveti Sava, Sveti Petar kao ličnosti koje se baš tako, tim imenom navode).

Veliki Pravopis u tom slučaju ne dopušta veliko slovo; dok „najkraće“ izdanje veliko slovo u imenu sveca dopušta samo onda kada je on lik u kakvom književnom delu, a ne i kada se to ime uzme kao alternativno ustaljeno ime svetitelja po piščevoj proceni.
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« Одговор #61 у: 23.13 ч. 06.03.2009. »

Lijepo si to rezumirao, ali ako se pridržavamo samo srednjeg izdanja, onda ne možemo pisati sveti Sava i misliti na ustaljeno ime u isto vrijeme:

Цитат
али великим словом кад се атрибут схвати као део имена: Огњена Марија (није погрешно ни ако се нпр. свети узме као део двочланог имена

Znači, istina je da sveti možemo ali i ne moramo smatrati dijelom imena, ali ako mislimo na ime, onda obavezno treba veliko slovo. Veliki Pravopis zahtijeva malo slovo radi jednoobraznosti, što takođe treba dozvoliti dok se situacija ne razjasni.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #62 у: 23.16 ч. 06.03.2009. »

Ali ja to zaista tumačim kako može i ovako i onako — prvo kaže da se „sveti“ piše malim slovom, ali onda dodaje: „nije pogrešno ni...“, što ja ipak razumem kao dopuštanje obeju mogućnosti.
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #63 у: 23.25 ч. 06.03.2009. »

Koliko sam shvatio, dopušta se samo da smatramo sveti dijelom imena, ali ne i da pišemo malo slovo u tom slučaju. I dalje važi „velikim slovom kad se atribut shvati kao deo imena“.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #64 у: 23.30 ч. 06.03.2009. »

Aha, razumem sad. Da, u pravu si, u tom slučaju se piše samo veliko slovo. Izvini, malopre sam sa majkom — pomenuh je na drugoj temi — popio čašu-dve vina, pa verovatno zbog toga malo kasnim večeras. Cheesy
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #65 у: 11.35 ч. 07.03.2009. »

Не, Оли, изгледа да си то погрешно испратила - укључила сам се још на ономе што је сада страна 4 и то са два поста - не бих се овде понављала а, уосталом, све оно што је овде изнето на читавој последњој страни ако не и више пута пре тога потврђује да је избор о коме говорим био правилан.  Smiley

Не кажем да је неправилно то што си ти рекла, већ ми се чини да је дискусија ишла у другом правцу, а не у том шта је уобичајено.

Можда сам дужна да додам да је лектуру за књигу "Света крв, Свети грал" енглеских аутора Бејџента, Лија и Линколна радила гђа Драгана Јањић, као и лектуру рукописа превода књиге "Месијанско завештање" истих аутора.

Драгана Јањић је одлична професорка ОШ "Свети Сава" и лепо, нисам знала да се бави и лектуром. Мада је, што се мене тиче, информација о томе ко је радио лектуру ирелевантна јер нисам ни једног момента сматрала да је требало другачије написати Свети грал, мада кад размислим има места и другим мишљењима.

Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #66 у: 11.38 ч. 07.03.2009. »

Sad sam ponovo pogledao, i zapravo srednji nikada ne dozvoljava da se atribut kao dio imena piše malim slovom, već samo kaže da se sveti može a i ne mora smatrati dijelom imena (ako se smatra, onda velikim, ako ne, onda malim). Veliki kaže da se mora pisati malim slovom, i kada se shvaća kao dio imena.

"није погрешно ни ако се нпр. свети узме као део двочланог имена"

Ово је ствар тумачења. Код великог нема дилеме, али средњи лепо каже нпр. свети, значи могу и други атрибути. Да није тако, не би испред свети стајало нпр.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #67 у: 11.43 ч. 07.03.2009. »

Још нешто: занимљиво ми је да је код свих учесника примарно да се открије у ком нам је издању дата највећа слобода и до које мере, а мени је примарна чињеница да се правописи разликују на начин на који се не би смели разликовати. Undecided
Сачувана
b.n.
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 373

« Одговор #68 у: 13.02 ч. 07.03.2009. »

Мислим да се свети, када су свеци у питању, узима не као део имена већ као нека врста звања па се тако, као сва звања, пише малим словом; када је реч о празнику или о цркви сасвим је оно друго (велико слово) у питању.
Када је реч о Огњеној Марији, мислим да је то празник па тако опет не део личног или сличног имена.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #69 у: 13.44 ч. 07.03.2009. »

Дефинитивно ниси пажљиво читала. Говорили смо о разлици између три издања правописа и о томе који је најлиберарнији. Тумачења су дефинитивно различита, и можеш погледати пост у коме су цитирана сва три издања. Нема ту шта да се мисли. Јасно је речено да може и једно и друго. Питање је било да ли се то односи само на реч свети или и на остале атрибуте уз име који се схватају као део имена.
Сачувана
b.n.
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #70 у: 14.35 ч. 07.03.2009. »

Ја дефинитивно мислим да си ти сувише арогантна поред тога што сама ниси пажљиво читала и бла бла бла... говорило се и о томе о чему ти тврдиш да се говорило искључиво као и о ономе о чему ја говорим као и о још понечему у шта се и сама можеш уверити ако пажљиво поново ишчиташ свих икс страна ове теме...  Angry
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #71 у: 18.45 ч. 07.03.2009. »

Нисам била прецизна. Свакако се говорило и о томе о чему ти причаш, но у моменту кад си се ти поново укључила, разговор је кренуо другим путем те је твој коментар, а без цитата на шта се он односи, изгледао (макар мени) као да ниси пажљиво читала. Ако се твој коментар односио на оно од пре, онда ОК, ја нисам разумела. Жао ми је ако си се осетила лоше, није ми то била намера. Smiley
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #72 у: 23.44 ч. 07.03.2009. »

Iz Jezika danas.
Сачувана
b.n.
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #73 у: 10.57 ч. 08.03.2009. »

У прави час!  Хвала.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #74 у: 12.16 ч. 08.03.2009. »

Велики Матичин правопис, 1994. година

Тачка 19.ц. Малим словом нормално се пишу и придевски атрибути: племенити, благородни, преосвештени, преподобни, велечасни, пресв(иј)етли итд. Ни придеви свети, блажени, хазрети, немају одлике саставног дела властитог имена кад се јављају испред довољно одређеног имена, па се пишу малим словом: свети апостол Павле, свети Фрањо Асишки, свети Симеон Мироточиви итд. Ради једнообразности усвојено је да се тако пишу ови придеви и кад делимично добијају службу дела властитог имена (тј. кад стоје испред недовољно одређеног личног имена): свети Петар, свети Сава, хазрети Алија, хазрети Фатима, блажени Јероним и сл...

Школско Матичино издање, не знам годину јер су ми корице и страна на којој све пише, нестале без трага.  Grin

Тачка 19. ц. Придевски пригодни атрибути испред имена (малим словом): свети Јован Претеча, свети Сава Јерусалимски, свети Фрањо Асишки, свети Петар Цетињски; аналогно и свети Петар и Павле, свети Петар, свети Никола, свети Сава. Тако и преподобни, блажени, хазрети, преосвештени, племенити и др.; али великим словом кад се атрибут схвати као део имена: Огњена Марија (није погрешно ни ако се нпр. свети узме као део двочланог имена, рецимо Свети Петар и Свети Сава у причама или у слободном избору писаца текста)...

Приручник за школе

9. Кад атрибут, било да је придевски било именички или придевско-именички, није саставини део имена, него служи за његово ближе одређење, пише се малим словом:...свети Петар, свети Сава...
10. Великим словом пишу се и имена из уметничких дела (нпр. из књижевности и филмова): ...Свети Сава (као лик у уметничком тексту)..."

Језик данас

"(3) Po Pravopisu — i starom i novom — imena praznika pišu se velikim slovom prve reči, npr. Božić, Nova godina, Prvi maj, pa tako i Sveti Sava, Sveti Nikola, mada inače (kad govorimo o svecu, tj. čoveku) pišemo sveti malim slovom. Otuda će biti i „Dan svetog Save” (ali i s malim d, jer to nije zvanično ime praznika), a zahvalnost svakako izražavamo svetom Savi (svecu) a ne Svetom Savi (prazniku). Nisu u pravu oni novinari ili korektori koji sebi olakšavaju posao pišući uvek „Sveti”, s velikim S".

Пошто језичке недоумице у Језику данас решава Иван Клајн главом и брадом, а он је био рецензент Приручнику за школе, како тумачиш чињеницу да одговара другачије но што пише у делу за које је писао рецензију? За велики су рецензију радили Павле Ивић и Драго Ћупић, те тако...

...Испада да само академско издање представља меродаван документ. Дакле, онда оба школска падају у воду? Дакле, или Клајн није добро читао дело за које је радио рецензију, или је игнорисао шта тамо пише приликом доношења свог суда.

Такође, знамо да Клајн не може бити изнад правописа, али ово је и иначе лудило од тачке, а има их још сигурно (осим црте, односно зареза после управног говора).

И шта си ти, Стоундар, заправо хтео да кажеш овим цитатом? Како се не зна ко пије а ко плаћа (што је осећање које се мени јавља по ко зна који пут), или како је све у школским правописима погрешно, или како је време да се о томе договоре, или како и Клајн, као и сами аутори, тумачи да у овим тачкама заправо исто пише, или...? Ја се само нервирам и бирам најлиберарнију (што би ти рекао) варијанту док се они не договоре. Huh Undecided
« Задњи пут промењено: 12.19 ч. 08.03.2009. од Оли » Сачувана
Тагови:
Странице: 1 ... 3 4 [5] 6
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!