Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  ’Vi’ velikim ili malim slovom?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
18.25 ч. 03.10.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3] 4 5  Све
  Штампај  
Аутор Тема: ’Vi’ velikim ili malim slovom?  (Прочитано 118779 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #30 у: 13.41 ч. 27.01.2007. »

Dragi Vučenoviću, nadam se da vam ne smeta što vam persiram, ali meni je prirodnije da ljudima koje ne vidim i ne poznajem kažem vi. Objasnili su mi već da to nije po PS-u, ali eto, kažem, meni je to nekako prirodnije Smiley

Naravno da mi ne smeta mi što mi persirate. Nemojte samo da mi se obratite sa "on" ili "mi" Smiley . Razumem kada kažete da je prirodnije da se ljudima koje ne vidite obraćate sa vi. Inače, meni je prirodnije da na internet forumima odmah budemo na ti, prosto zato što, budući da se ne vidimo, nekako smo svi isti, ravni; nema starijih i mlađih (naravno da ima, ali to pada u drugi plan), nema nadređenih i podređenih. E, sad... moram da priznam da bi bilo pristojnije, bar za početak, nepoznatim ljudima reći "vi".

Što se tiče onoga što rekoh da me nervira... Ne brinite, ne mnogo. Smiley
A to što Kontra reče, to stoji. Oni kojima je posao da komuniciraju s ljudima, treba da nauče nešto o pristojnoj komunikaciji. Obratite pažnju koliko nizak kriterijum ja uzimam ovde. Ne moraju da mi persiraju, samo da odaberu drugo lice.

Moram da kažem, kad već diskusija ode u tom smeru, da, s druge strane, uopšte nisam oduševljen onim robotskim "gospodine, vaš račun je... Hvala i dođite ponovo". Ne moraju baš da izgovaraju veštačke fraze, ali šta ćete, ne mogu sad da zahtevam od svakoga i da bude prirodan i neposredan i ljubazan i da se smeši...
Ustvari, biće i to da ta veštačka rečenica i te kako ide zajedno sa bezličnim "ima sitno?". Ponegde su ih naučili da ljubaznu mehaničku frazu "gospodine, vaš račun je..." moraju da izgovore, a za bezlično obraćanje nema veze, niko im ništa nije rekao.
I da, svakako moram da priznam da to što ja veći šmek nalazim u neposrednosti, nego u persiranju nikako ne može da bude zahtevana, podrazumevana norma njihovog ponašanja. Tu bih naravno preterao. I nemojte, molim vas, da pomislite da, kad kažem da volim neposrednost, mislim na nešto poput "e, brate, dođžeš trista kinti" (i to sa čuvenim ĐŽ u dođžeš).   Smiley
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 803

« Одговор #31 у: 14.01 ч. 27.01.2007. »

Mene mnogo više od bezlične varijante nervira prvo lice množine. Uh, kako p*zdim od toga! "Kako smo danas", "Šta radimo", "Jesmo dobro", "Šta smo imali" i sl., sve uz snishodljiv isfoliran osmeh...
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #32 у: 14.14 ч. 27.01.2007. »

Mene mnogo više od bezlične varijante nervira prvo lice množine. Uh, kako p*zdim od toga! "Kako smo danas", "Šta radimo", "Jesmo dobro", "Šta smo imali" i sl., sve uz snishodljiv isfoliran osmeh...

Da, užas.
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #33 у: 14.24 ч. 27.01.2007. »

Hej, Farenhajte, kako smo danas?  Grin

Šalim se, naravno, nego hteo bih da predložim da ja i vi pređemo na ti.
S obzirom na to da smo već jednom skoro došli do "na p. m.", čini mi se da je pravi trenutak da prestanemo sa persiranjem.
Taj predlog shvatite kao znak iskrenog poštovanja i želje za uspostavljanjem trajnog (do prve prilike  Wink ) mira.
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #34 у: 14.36 ч. 27.01.2007. »

Ali zar nije stilski SAVRŠENO biti na "p. VAM m., a pride i jediTE g."? WinkWink Nemam ništa protiv, naravno Smiley

S tim što ću ja, zbog zgodne promene koju si uveo u nik, biti u boljoj poziciji kad se primirje okonča: "Ama, slušaj, bre, ti, Vučenoviću..." Wink

Rekao si "došli do na p. m." - da li bi se, kao sinonim za neslaganje u stavovima, mogao uvesti izraz "homeomorfizam do na p. ti m."? Wink
« Задњи пут промењено: 14.39 ч. 27.01.2007. од Фаренхајт » Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #35 у: 15.49 ч. 27.01.2007. »

Možda nije uobičajeno da tutneš veliko slovo, jer je ono ukinuto van poslovnih prepiski, ali ne vidim zašto bi persiranje bilo no-no.

Izgleda opet nismo ovo razjasnili kako treba. Nije veliko slovo ukinuto van poslovnih prepiski. Postoji izbor između velikog i malog slova kad god osoba koja piše persira osobi kojoj se tim putem obraća (pored poslovnih pisama, tu svakako spadaju i diskusije na forumu); isključivo malo slovo koristi se kada se osoba koja piše ne obraća već prenosi nečije reči (u književnim dijalozima, u filmskim titlovima...).

Nije li i to bezlična varijanta? Tako bar kaže Klajn (što ne znači da se meni sviđa ta konstrukcija).
Сачувана
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 500

« Одговор #36 у: 17.08 ч. 27.01.2007. »

Цитат
Uh, kako p*zdim od toga!

Pa nemojte da p*zdite, Farenhajte Smiley Kako već rekoh Vučenoviću (izvinjavam se što opet skrećem s teme, ali stvarno mi je grehota kad vidim da se pametni ljudi nerviraju što neko tamo nije dovoljno vaspitan i slično), vi time škodite samo sebi, a svojim nerviranjem ne možete opismeniti ni opametiti te ljude (naprotiv Smiley). A što se tiče onoga što reče Kontra, nije tu nimalo važno što su to „samo“ ovi ili oni, nisam to rekla u onom snobovskom smislu, nego jednostavno hoću da kažem da niko ne može kontrolisati i vaspitavati ceo svet, pa zaista nije preporučljivo nervirati se oko takvih stvari. Zamislite samo kad bi se profesori fizike ili matematike nervirali što svi ne znaju fiziku ili matematiku? Smiley

Naravno, principijelno se slažem i sa Vučenovićem, i sa Farenhajtom, i sa Kontrom i sa svima ostalima, naime, divno bi bilo da su svi lepo vaspitani i otmeni, ali - nisu. A zaista često nisu ni krivi za to. Ali nismo ni mi  Wink 
« Задњи пут промењено: 17.10 ч. 27.01.2007. од Lolita » Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #37 у: 18.59 ч. 27.01.2007. »

Ali zar nije stilski SAVRŠENO biti na "p. VAM m., a pride i jediTE g."? WinkWink Nemam ništa protiv, naravno Smiley

Апсолутно! Стилско савршенство је заиста достижно!

S tim što ću ja, zbog zgodne promene koju si uveo u nik, biti u boljoj poziciji kad se primirje okonča: "Ama, slušaj, bre, ti, Vučenoviću..." Wink

Бићеш у нешто бољој позицији, али од потпуног стилског савршенства ипак далеко.

Rekao si "došli do na p. m." - da li bi se, kao sinonim za neslaganje u stavovima, mogao uvesti izraz "homeomorfizam do na p. ti m."? Wink

Наравно. То је, међутим, само тополошка дефиниција.  Cheesy Grin
А као синоним за жестоку, али добро аргументовану расправу, може се увести израз "бијекција ј. вам м. на је'те г."
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #38 у: 19.24 ч. 27.01.2007. »

Шалу на страну, зна ли неко одговор на ово питање, тј. да ли је у нашем језику уопште могуће персирати групи људи, као што се то у немачком редовно чини? Може ли се употребљавати велико "Ви" кад се обраћамо некој групи људи? У немачком језику спикер на телевизији се обраћа гледаоцима са "Sie", што значи да им персира. Та заменица, када се пише малим словом значи они, односно оне или она, дакле треће лице множине. Она се користи за персирање, било једном човеку, било групи људи. У таквој, куртоазној, употреби, пише се великим словом.
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #39 у: 20.14 ч. 27.01.2007. »

Nije li i to bezlična varijanta? Tako bar kaže Klajn (što ne znači da se meni sviđa ta konstrukcija).

Ма Клајну је бре све безлично - још мало па ће допустити и "самном" као безлични облик инструментала заменице "ја", који се може тумачити префиксацијом Wink

Као што већ знаш, ја се код термина "безлично" строго држим строге граматичке дефиниције, а не онога што наше седе главе називају "безличном конструкцијом код глагола 'требати'". Стога безличним крстим САМО конструкције без субјекта, сач ез "има ли десет динара?", а остало трпам у "личне конструкције с безличним значењем". (Иначе, не видим да је "како смо данас?" ишта безличније од "како сте данас?". Безлично би било "како је данас?" или "како иде данас?")

Додуше, ако си под "безлично" мислио на "бљутаво", онда се слажем Smiley
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #40 у: 20.38 ч. 27.01.2007. »

Шалу на страну, зна ли неко одговор на ово питање, тј. да ли је у нашем језику уопште могуће персирати групи људи, као што се то у немачком редовно чини? Може ли се употребљавати велико "Ви" кад се обраћамо некој групи људи? У немачком језику спикер на телевизији се обраћа гледаоцима са "Sie", што значи да им персира. Та заменица, када се пише малим словом значи они, односно оне или она, дакле треће лице множине. Она се користи за персирање, било једном човеку, било групи људи. У таквој, куртоазној, употреби, пише се великим словом.
Ne može, kod nas se velikim slovom piše samo kad se persira jednoj osobi.
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #41 у: 20.40 ч. 27.01.2007. »

Nisam ni pomislio na glagol trebati, već na rečenice pri početku teksta:
1) Ovu vežbu izvodimo u sedećem stavu;
2) S kim si, onakav si;
3) You can never be too careful;
4) Čim ga pipnete, on se uvredi...

To jeste bezlično značenje (slažem se s tvojom kategorizacijom „lične konstrukcije s bezličnim značenjem“), i u tom pogledu ne vidim razliku između gornjih rečenica i ovih o kojima raspravljamo.
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #42 у: 20.57 ч. 27.01.2007. »

Па, дорекао сам шта сам хтео рећи. "Има ли десет динара?" (права безличност) не тангира ме посебно, а "Како смо данас?" (било да је ЛКБЗ, било да је насилна интимизација - а мени много чешће делује да је то друго Wink) иде ми на нерве Smiley

Мислим да би се детаљнијим увидом у ЛКБЗ базиране на 1. л. мн. установило да се све оне користе с позиције "научићу те нешто" - рецимо, наставник ученицима: "Слово А пишемо овако; Бројеве множимо на следећи начин", или фитнес-инструктор полазницима: "Ову вежбу изводимо овако; Трбушњаке радимо у серијама од по 50", или научник читаоцу студије: "Ову биљку налазимо само на Пештеру; Установили смо да је релативистички ефекат занемарљив" - а пошто касирка и бакалин немају баш чему да ме науче, онда ми је то у тим ситуацијама увредљиво, јер ми делује као насилна (стога и лажна) интимизација Smiley

И не, нећу ни за јоту одступити од јасног разликовања безличних конструкција од ЛКБЗ Smiley
« Задњи пут промењено: 21.03 ч. 27.01.2007. од Фаренхајт » Сачувана
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #43 у: 10.15 ч. 28.01.2007. »

Možda nije uobičajeno da tutneš veliko slovo, jer je ono ukinuto van poslovnih prepiski, ali ne vidim zašto bi persiranje bilo no-no.

Izgleda opet nismo ovo razjasnili kako treba. Nije veliko slovo ukinuto van poslovnih prepiski...
Hmmm, bojim se da Klajn u RJN tvrdi upravo suprotno!
Сачувана
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 500

« Одговор #44 у: 12.21 ч. 28.01.2007. »

Dragi moji diskutanti, ne mogu a da ne primetim da se ogroman broj diskusija na ovom forumu svodi na raspravu šta je dr. Klajn rekao o ovome ili onome, pa se neretko i on lično poziva da objasni sopstvene reči.

Pustite malo čoveka na miru  Wink
« Задњи пут промењено: 12.23 ч. 28.01.2007. од Lolita » Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 [3] 4 5  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!