Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Jednačenje po zvučnosti
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
14.51 ч. 09.09.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 7 8 [9]
  Штампај  
Аутор Тема: Jednačenje po zvučnosti  (Прочитано 133685 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #120 у: 23.31 ч. 23.12.2008. »

Pa ja shvatih da je tek predao rad... Ako je vec magistar, svaka cast! A i ako jos uvek nije... Bice. Wink
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #121 у: 23.33 ч. 23.12.2008. »

Ко је још пао на дипломском или магистарском.
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #122 у: 23.50 ч. 23.12.2008. »

Ma da, samo ja ne volim da čestitam unapred, iz sujeverja. Grin
Сачувана
Ratko Jocker
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:
NIS Naftagas
Име и презиме:
Ratko Jocker
Поруке: 5

« Одговор #123 у: 06.28 ч. 24.12.2008. »

Hvala vam svima na cestitkama, a i na pomoci.   Raskoricavanje primeraka je trazeno od mene dan pred odbranu, jer kao i sve ostalo neko se setio poslednji dan da ti ulepsa cin magistrature.   Inace, ovo je magistratura po starom programu, jer Bolonja je komplikovanaaaa, posebno kod nas.   Cek, cek Bolonja bese u Italiji Wink
U svakom slucaju kad budem resio da doktoriram konsultovacu se sa vama u vezi naslova disertacije. 
Bolje spreciti nego leciti.   HVALA SVIMA
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #124 у: 06.49 ч. 24.12.2008. »

U svakom slucaju kad budem resio da doktoriram konsultovacu se sa vama u vezi naslova disertacije. 

U vezi sa naslovom disertacije. Wink To ljudi često greše; sa izrazom „u vezi“ ide instrumental s predlogom „s(a)“ (u vezi s kim/sa čim) a nikako genitiv (*u vezi koga/čega).

Čestitke i od mene, svaka čast na sticanju magistarskog zvanja! Smiley
Сачувана
bolo
Гост
« Одговор #125 у: 04.24 ч. 11.09.2010. »

Jedina im je sličnost što su labiodentali. Čak ni po načinu tvorbe ne mogu biti parnjaci - "v" je ploziv, a "f" je strujni konsonant (čini mi se - ako sam pogrešio, izvinjavam se unapred, i molim nekoga da potvrdi ili opovrgne ovo što sam rekao).

Pogrešio si, /v/ se uzima da je labiodentalni aproksimant, a /f/ da je bezvučni labiodentalni frikativ. (Kasnije u diskusiji je neko napisao da se /v/ uzima da je sonant, ali to je nedovoljno i nespretno određenje.) Ali fonema /v/ može i realizuje se i kao zvučni labiodentalni frikativ, pa /f/ i /v/ svejedno nisu par, jedno s drugim nema neposredne veze.

Fonološki sistem je sistem a ne prost skup fonema zato što je uređen, a u osnovi tog uređenja su binarne opozicije između pojedinačnih fonema, njegovih elemenata. Inventar binarnih opozicija broji njih petnaestak i uzima se kao univerzalan za sve jezike, ali su za jedan jezik bitne samo neke od njih. Za srpski je jedna od bitnih opozicija zvučno prema bezvučnom i njome je obuhvaćeno sedam parova fonema (p:b, t:d, s:z, š:ž, č:dž, ć:đ, k:g), što joj daje centralno mesto u organizaciji srpskog fonološkog sistema.

Pitanje je zašto foneme /f/ i /v/ nisu obuhvaćene ovom opozicijom. Ključna reč je neutralizacija. Opozicija zvučno prema bezvučnom koja postoji između opstruenata neutrališe se u poziciji pred trećim opstruentom. Foneme /s/ i /z/ su u opoziciji, što se može ilustrovati minimalnim parovima sa:za, kosa:koza, itd. Ispred trećeg opstruenta, međutim, ova opozicija se neutrališe, što se može ilustrovati parovima spor:zbor, iskon:izgon, itd. Ispred /v/, pak, ne dolazi do neutralizacije, što se ilustruje parovima s vukom:zvukom, svati:zvati, itd. To povlači da /v/ u fonološkom smislu nije opstruent, a to dalje povlači i da nije par sa /f/. Mislim da bi to bilo najkraće objašnjenje.
« Задњи пут промењено: 13.24 ч. 11.09.2010. од bolo » Сачувана
Тагови:
Странице: 1 ... 7 8 [9]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!