Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  sectarian violence - sektasko nasilje?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
01.41 ч. 12.12.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: sectarian violence - sektasko nasilje?  (Прочитано 11429 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
bova
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 58

« Одговор #15 у: 21.08 ч. 12.04.2015. »

Jasno!
Prevario sam se u procjeni da izraz ima i neku teološko značenje, odnosno da se žurnalisti pri upotrebi izraza i kritikom agresivnih samozvanih religioznih vjernika bave.
Očito meni kao laiku nije ovdje mjesto kao aktivnom analitičaru - od sada preuzimam ulogu samo pasivnog posmatrača.

Jasno - sve je onako kako autoriteti kažu!!!
Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900

« Одговор #16 у: 22.17 ч. 12.04.2015. »

Пре свега, извињавам се за мој допринос нарушавању интегритета ове дискусије.

Меша, нисам износио мишљење да израз није неутралан, већ да је питање неутралности свакако валидно и достојно разматрања. Покушавао сам да избегнем упуштање у расправу са господином изнад, у нади да ће нас поштедети даљих мука. Израз верско насиље је сасвим солидан, и неупоредиво бољи од трагикомичног буквалног превода секташко насиље. Моја једина примедба је да није неопходно да свој језик кројимо по мерилима језика страних медија, и да при сваком њиховом помену верског насиља употребимо баш тај термин. У неким случајевима, логичније је говорити о интерконфесионалном, међуверском или интеррелигијском насиљу и сукобима, или чак непосредно именовати сукобљене стране. Не смемо дозволити да нам нечији туђи језик и начин размишљања постану призма кроз коју посматрамо свет. Морамо имати свој интегритет и своје 'ја'.

Бова, лаик и незналица нису синоними. Овде вас нико осим вас самога није омаловажавао нити прозивао лаиком, и нико од нас се није представљао као ауторитет. Претходно искуство ме такође приморава да поменем и то да вас у првој реченици овог параграфа нисам назвао незналицом.

Слободни сте да износите своја мишљења, али то чините на пристојан начин, уважавајући правила форума и потребе конструктивне дискусије. Нажалост, ви неретко не баратате ни основним чињеницама које се тиче неке теме, а при том не презате од тога да своје неистомишљенике засипате (често врло дугим) коментарима које постаје све напорније читати, иако су вам они неретко већ пружили све релевантне одговоре. Уносите у дискусију неповезане теме и погрешно интерпретирате коментаре других чланова форума, због чега долази до расправа у којима две стране говоре о три различите ствари, а само једна од тих страна је још увек уверена да се уопште води неки разговар. Ваш последњи коментар то савршено илуструје. Ако сте уопште прочитали оно што је Меша написао, јасно је да нисте разумели ништа од написаног. Другачије, не бисте дали такав одговор.
« Задњи пут промењено: 22.33 ч. 12.04.2015. од s.z. » Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
MasaMalinovski
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Maša Malinovski
Струка:
Поруке: 374

« Одговор #17 у: 02.21 ч. 13.04.2015. »

Пре свега, извињавам се за мој допринос нарушавању интегритета ове дискусије.

Меша, нисам износио мишљење да израз није неутралан, већ да је питање неутралности свакако валидно и достојно разматрања. Покушавао сам да избегнем упуштање у расправу са господином изнад, у нади да ће нас поштедети даљих мука. Израз верско насиље је сасвим солидан, и неупоредиво бољи од трагикомичног буквалног превода секташко насиље. Моја једина примедба је да није неопходно да свој језик кројимо по мерилима језика страних медија, и да при сваком њиховом помену верског насиља употребимо баш тај термин. У неким случајевима, логичније је говорити о интерконфесионалном, међуверском или интеррелигијском насиљу и сукобима, или чак непосредно именовати сукобљене стране. Не смемо дозволити да нам нечији туђи језик и начин размишљања постану призма кроз коју посматрамо свет. Морамо имати свој интегритет и своје 'ја'.

da da, to je poenta.

ako cemo dosledno tim putem: sto se tice 'nasilja' - mozda bi stvarno tu rec kad se radi o masovnim pojavama trebalo pazljivo koristiti, jer je uobicajenije pre svega rat i (oruzani) sukob.
a ako se radi o ustanku, pobuni i nemirima, ni to se glatko ne bi moglo podvesti pod engleski pojam 'violence' zato sto se u nasoj drustvenoj svesti masovno nasilje koje moze imati moralnu legitimaciju ni ne dozivljava prevashodno kao nasilje nego kao borba (eng. struggle, strife).

na primer u tom kontekstu reći 'nasilje' od ustanika pravi nekakve nasilnike, sto oni mozda i jesu ali to nije sustina ustanka, nego je to otpor, supotstavljanje drzavnom autoritetu i borba u odredjenim moralnim koordinatama u sta se nasilje uklapa tek kao posledica, "ljudska cena" borbe - kao stradanje. u tome, pricanje iskljucivo o nasilju meni licno izgleda kao pricanje o potonjem sa izostavljanjem prvog, odnosno registruje mi se u mozgu skoro kao neka stilska figura.

dalje, stradavanje moze biti smatrano manje ili vise opravdanim, ali ni u ekstremnom slucaju fanatika koji su pocinili zverstva, to nece biti dozivljavano kao samo nasilje - i dalje nam je, verujem, svima blize da to vidimo bas kao 'krvavu pobunu fanatika' nego kao neki jako specifican pojavni oblik necega jako apstraktnog ("nasilja", u slucaju da kazemo versko nasilje).

dok u engleskom to ide suprotnim putem zato sto su (mnogi) stanovnici anglofonih zemalja zbog svoje istorije snazno senzibilizirani na ideju nenasilne borbe i nenasilja kao opsteljudske vrednosti, tako da se vec samo nasilje karakteristicno belezi na njihovom moralnom kompasu, a specificne okolnosti borbe - konfrontacije dveju strana su nesto manje "trazena roba" (bar ako pricamo o novinskim naslovima; ne zelim da ispadnem cinican ovde). kod nas, u izostanku trajnijih i opsteprihvacenih tekova nenasilne borbe (tekovina nasilne borbe imamo na pretek), borba i nasilje razumljivo idu skupa na relativno neproblematican nacin, a ono sto se zali i osudjuje je u prvom redu stradanje nevinih i uopste preterano stradavanje.
tako da reci nasilje u kontekstu zbivanja koja podrazumevaju stradavanje kao su gorenavedena moze izgledati kao potenciranje da se u njima desava nasilje sto, opet, izgleda kao suvisno podsecanje na dobropoznatu i opstepodrazumevanu cinjenicu.

sto se tice 'verski' - nisam siguran da su izrazi koje navodis (medjuverski, interkonfesionalni, interreligijski) na slican nacin podesniji u odnosu na "puko" verski. sta se tu dodatno saopstava? sta sa situacijom kad nasilje ni nije izmedju vera nego je samo jedna strana motivisana verom, kao npr u slucaju verskog terorizma?

@p.s. vidim sad da nisi tvrdio da izraz nije neutralan, malo sam se preterano razmahao u prethodnom postu na temelju toga, a vidim i od ovoga je skoro opet ispao traktat; nastojacu da sazmem ubuduce
Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.

« Одговор #18 у: 18.46 ч. 13.04.2015. »

Сасвим се слажем. Мученик или невина жртва, самоубица, неко ко ризикује свој живот из погрешних разлога, и крвник који погине при убијању других, нису у истом рангу. Стога, ни њихова смрт није исте природе. Са тим је повезано и све што си навео.

Ипак, не бих се сасвим сложио са делом који се односи на становнике англофонских земаља. То што говориш свакако стоји, али ипак се односи на само један део друштва. Исто то друштво, "nazno senzibiliziranо na ideju nenasilne borbe i nenasilja kao opsteljudske vrednosti", је пре пар година славило погубљење Осаме Бин Ладена, пар година пре тога, задојено мржњом која је проистекла из пропаганде, подржавало бомбардовање СРЈ, па пар деценија пре тога хвалило ратне злочине припадника њихове војске по Вјетнаму, Јапану и нацистичкој Немачкој - разуме се, неукосно је то и помињати наспрам злодела нациста, и мора се имати у виду да је рат зло највишег ранга, ма колико био вођен у складу са Женевском конвенцијом -, па пар деценија пре тога колонијализам сматрао нечим сасвим природним. У свим тим епохама смо имали и гласове оних који су били испред свог времена, друштво позивали разуму и успостављали темеље једног другачијег света - нажалост, не успешно. Вредности које су они заступали уграђене су у фасаду пристојности и високих вредности, испод које постоји доста тога другог.

Нисам тврдио да ти и слични изрази покривају целокупан спектрум значења израза 'верско насиље', нити да га могу увек заменити - а то важи и у супротном смеру - већ само то да је понекад боље користити конкретнији израз. Ако говоримо о насиљу између протестаната и римокатолика, логичније је помињати интерконфесионални сукоб или насиље, него верско насиље.
« Задњи пут промењено: 00.30 ч. 15.04.2015. од s.z. » Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
bova
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 58

« Одговор #19 у: 13.27 ч. 14.04.2015. »

Не смемо дозволити да нам нечији туђи језик и начин размишљања постану призма кроз коју посматрамо свет. Морамо имати свој интегритет и своје 'ја'.

:-)
To i jeste glavna tema naše diskusije! Samo vi i dalje branite i zastupajte jednu jedinu prizmu kroz koju posmatrate svijet - ima nas, hvala Milosnome, dovoljno kojima je sopstvena potrebna.
Od samog početka agresivno reagujete ne moje postove, ja sam mišljenje da vas na početku zaista nisam izazivao - kasnije ste se vi kroz moje odgovore izazivanim osjećali (hronologija naših diskusija je ovdje svima dostupna), pa sam se nažalost čak i sam na nekim mjestima na vaš nivo spustio bio.

Samo vi nastavite da branite "vaše ja" i dalje se borite protiv drugačijih mišljenja unutar našeg jezika, mora da imate dovoljno istomišljenika na ovome forumu.

Sve najbolje!
(bez ikakve ironije)
Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.

« Одговор #20 у: 00.28 ч. 15.04.2015. »

Као и обично, сасвим сте промашили смисао. Нећу даље одговарати јер не желим да доприносим урушавању ове теме. Ово није место за приватно препуцавање, а и да јесте, немам намеру да се са вама расправљам.

Пријатно
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!