Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Akcentni rečnik
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
02.21 ч. 09.10.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Akcentni rečnik  (Прочитано 18478 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Jovan1982
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:
CMP
Име и презиме:
Jovo Krneta
Струка: programer
Поруке: 9

« у: 23.14 ч. 02.06.2015. »

Nabavio sam rečnik "Matica Srpska - Recnik srpskohrvatskoga knjizevnog jezika" u pdf formatu.  Rečnik ima oko 5000 strana.  Pošto radim na projektu pretvaranje teksta u govor potrebne su mi akcentovane reči.  Ne postoji način da kopiram reči - programski da parsiram pdf tako da mi ostanu akcenti .  Akcenti se izgube prilikom kopiranja reči .  Da li neko ima verziju istog rečnika u . txt ili možda nekom drugom formatu sa sve akcentima, ili neki predlog kako da dođem do istog .  Pozdrav .
Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900

« Одговор #1 у: 02.32 ч. 03.06.2015. »

Једини начин је да ступите у контакт са Матицом српском, што у осталом свакако треба да урадите. Употребом садржине овог речника без претходне дозволе носиоца ауторских права - Матице српске или самих аутора, у зависности ко је носилац ауторских права, а верујем да је то сама институција -, кршите права загарантована Законом о ауторским и сродним правима.
« Задњи пут промењено: 03.31 ч. 05.06.2015. од s.z. » Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Jovan1982
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:
CMP
Име и презиме:
Jovo Krneta

« Одговор #2 у: 03.25 ч. 06.06.2015. »

Zanima me i kakvi su to akcenti sa horizontalnom crtom iznad slova , kao npr . А̄ (crta treba da je iznad slova) . Znam da postoje 4 vrste akcenta , ako moze neko da mi pojasni . Pozdav !
Сачувана
Jovan1982
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:
CMP
Име и презиме:
Jovo Krneta

« Одговор #3 у: 13.52 ч. 06.06.2015. »

Ne možemo svi sve da znamo, mnoge stvari koje ja znam drugi ne znaju i to nije sramota, sasvim normalna i prirodna stvar .  Prvi put se bavim akcentima , video sam da postoji četri vrste akcenata među njima ne postoji oznaka koju sam opisao .  Ako pitaš nekog normalnog čoveka na ulici o vrstama akcenta , osim ljudi koji se time bave 97% ti neće znati da odgovori koji su to akcenti i pravila za akcentovanje .  Osnovna stvar koja izdvaja ljude i čini ih inteligentnim je mogućnost da se projektuju u pozicuju druge osobe - to na planeti Zemlji mogu samo ljudi i delfini - trebali bi smo svi malo da poradimo na ovoj osobini :-) .  Od opisa za hotozontalnu crtu našao sam samo ovo : da je u pitanju posleakcentna dužina -‚Ненаглашене дужине могу бити на било ком слогу иза акцента, а испред акцента их нема, а означавају се цртом изнад самогласника у продуженом слогу: ā.  - što mi definitivno nije dovoljno za ono što mi je potrebno .
Сачувана
Jovan1982
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:
CMP
Име и презиме:
Jovo Krneta

« Одговор #4 у: 13.55 ч. 06.06.2015. »

P. s.  i ako pretražiš ovaj sajt za "posleakcentna dužina" i "nenaglašene dužine" pronaći češ samo pitanje koje sam ja upravo postavio . 
Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137

« Одговор #5 у: 16.41 ч. 06.06.2015. »

Jovane, nasao si definiciju, mislim da ti samo  par primera fale.
Posleakcenatska duzina se koristi cesto da napravi razliku jednine i mnozine u padezima.

1 auto. Genitiv = od auta.
Auti. Genitiv  = od auta.
Kako vidis, napisano je isto, ali se drugacije izgovara. Drugi primer ima na zadnjem 'a' posleakcenatsku duzinu. (ā)

Proveri na drugim primerima:
Pevac - pevaci = od pevaca - od pevacā

Ne mora biti samo mnozina:
Sava - od Save.
Savo - od Savā
Сачувана
Jovan1982
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:
CMP
Име и презиме:
Jovo Krneta

« Одговор #6 у: 16.59 ч. 06.06.2015. »

Baš ti hvala .  Pokušavam da dođem do akcentnog rečnika .  Uspeo sam da nađem na internetu neki rečnik sa akcentima ali kada ga programski obradim pogube se akcenti . . .  Radim na aplikaciji za pretvaranje govora u tekst , došao sam do algoritma za podelu reči na akcente još mi akcenti nedostaju .  Kako je jako teško napraviti program koji će sam da akcentuje neakcentovane reči - to mi je isto cilj , moram nekako da dođem do akcentnog rečnika u . txt formatu . Nažalost najsveobuhvatniji spisak srpskih reči je onaj koji dolazi kao spell check u okviru open office-a . Ako bi neki imao akcentovane srpske reči bio bih mu zahvalan , a mogao bih u zamenu da mu dam program za podelu reči na akcente ili nešto drugo . 
Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.

« Одговор #7 у: 01.04 ч. 11.06.2015. »

Није ствар у томе да ли сви знају, већ у томе да они који раде на пројекту ове врсте, свакако треба да знају. А чињеница да не знају је нешто што је за мене жалосно.

Такође, показали сте потпуно одсуство интересовања за чињеницу да кршите законом загарантована права власника ауторских права речника чију грађу употребљавате, што није добро.

Волео бих да знам шта се десило са мојим коментаром. Брисање туђих коментара без и једне речи је у најмању руку некултурно.
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Jovan1982
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:
CMP
Име и презиме:
Jovo Krneta

« Одговор #8 у: 13.12 ч. 11.06.2015. »

Kontaktirao sam sa  izdavačom i naravno dali su mi informaciju da nemaju to izdanje u elektronskom obliku - u pitanju je jako staro izdanje .  Autorska prava su jako širok pojam a kako su meni iz tog rečnika potrebne samo akcentovane reci - ne vidim da je to neki veliki problem (ukoliko se na autorskom delu napravni izmena u odredjenom procentu po zakonu gube se autorska prava - npr.  ukoliko izmeniš sliku sa interneta u nekom procentu to više nije ista slika isl. ) .  Ukoliko bi smo imali veliki korpus reči koje su akcentovane mogli bi smo ih statistički obradjivati, možda definisati i pravila po kojima bi smo nove reči koje nemamo u bazi akcentovali .  Ko god krene ovako nečim da se bavi biće jako razočaran dostupnošću podataka i opisom pravila - razlog zašto ovakvih projekata nema i zašto njima niko neće da se bavi .  Za srpski jezik ne postoje upotrebljive besplatne verzije softvera za generisanje govora za jezik , što je jako loše , a nažalost jako bitno u vremenu u kom živimo .  Pozdrav!
Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.

« Одговор #9 у: 01.57 ч. 17.06.2015. »

Једноставно није могуће да немају у електронском формату бар грађу за најновије издање Речника српског језика. Прешли су на електронску обраду података већ пре пар година, па мора бити да је дошло до неке забуне.

Наравно да је за било који народ који намерава да му језик опстане до краја овог века, неопходно да на нивоу државних институција предузима мере осавремењавања капацитета свог језика, као и да подржава све приватне иницијативе ка том циљу. Неприхватљиво је ми још увек немамо ни један речник на интернету, изузев Вокабулар, нити ишта од онога што имају и народи доста мањи од нашега - попут Хрвата, Македонаца и других. САНУ и Матица српска не предузимају ништа, а предузимаће све мање и мање захвањујући влади која не види за сходно да те институције финансира како доликује. Држава нема новца за Летопис, али зато има новца да плати Тонија Блера - монструма који је одговоран за смрт стотина хиљада људи, од Србије, до Ирака и Афганистана, и који би у овој земљи требао бити третиран као ратни злочинац.

Зато, урадите што можете.
« Задњи пут промењено: 02.00 ч. 17.06.2015. од s.z. » Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
MasaMalinovski
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Maša Malinovski
Струка:
Поруке: 374

« Одговор #10 у: 19.29 ч. 18.06.2015. »

da da, imaju gradju u elektronskom obliku 100%, ali verovatno im nije "pri ruci". pogotovo nije predvidjeno da se to nekom da na koristenje. mislim da nema nista od toga.
Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.

« Одговор #11 у: 23.29 ч. 18.06.2015. »

Ако им се предложи неки вид сарадње, ваљда би и они, и поред познате инертности, били у стању да схвате да је реч о нечему важном.
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!