Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Stanovnici Manile?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
14.22 ч. 10.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2 3 4  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Stanovnici Manile?  (Прочитано 29608 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
zorglub76
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 7

« у: 14.52 ч. 08.07.2015. »

Zdravo svima,

Imamo u firmi neki tim koji je iz Manile.  Svako ih zove kako mu ćune: Manilanci, Maniljani, Manilci i niko nema pojma kako se pravilno zove stanovnik ovog grada.

Pomoć!
Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900

« Одговор #1 у: 17.21 ч. 08.07.2015. »

Не постоје демоними за сва насеља. Где није могуће из назива извести ваљан демоним, употребљава се описни назив.
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
MasaMalinovski
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Maša Malinovski
Струка:
Поруке: 374

« Одговор #2 у: 14.34 ч. 11.07.2015. »

manilci je ja mislim okej
Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.

« Одговор #3 у: 16.30 ч. 11.07.2015. »

'Маниланци' је свакако накарадно, 'Маниљани' непотребно компликовано. 'Манилци' ми изгледа прихватљиво, што не значи и да је стандардно.
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #4 у: 01.08 ч. 12.07.2015. »

Maniljani je najbolje.  Cheesy
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.

« Одговор #5 у: 00.23 ч. 13.07.2015. »

Можда... проверићу у приручницима кад се вратим из 'иноземства'
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #6 у: 10.13 ч. 14.07.2015. »

Moglo bi i ovako: treba se setiti nekog drugog grada koji se završava na -la, a čiji stanovnici imaju naziv koji je opšteprihvaćen u srpskom, i onda preslikati nastavak. Samo ne mogu da se setim takvog trenutno. Huh
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
MasaMalinovski
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Maša Malinovski
Струка:

« Одговор #7 у: 11.26 ч. 14.07.2015. »

probao sam i ja taj metod ranije ali isto nisam mogao da se setim

edit: evo - venecuela
ali tu opet nema bas nekog standardnog demonima koliko ja znam
« Задњи пут промењено: 11.32 ч. 14.07.2015. од MasaMalinovski » Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #8 у: 12.38 ч. 14.07.2015. »

Ovo su naša mesta na -la sa Vikipedijinog spiska naselja, krenula sam da isčitavam redom odozgo tj. sa severa pa ću navesti samo nekoliko vojvođanskih: Bačka Topola, Padinska Skela, Kula...

Stanovnici Kule bi trebalo da budu Kuljani (sve ostalo Kulci, Kulanci zvuči neuobičajeno). Mmmmmh, ne znam kako se pravilno zovu ni ovi ostali s obzirom da su nazivi dvočlani. Ja bih ih zvala Topoljani i Skeljani, pa kako god, pre nego Topolci i Skelci ...  Mada mi i Topolci fino zvuči, ne znam stvarno.

Hm, na Vikipediji Topoljanima zovu i Bačkotopoljane i Topoljane iz Šumadije, dok su na jednom sajtu sa vestima igrače fudbalskog kluba iz (šum.) Topole nazvali Topolcima.
« Задњи пут промењено: 12.58 ч. 14.07.2015. од Ena » Сачувана

s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.

« Одговор #9 у: 15.07 ч. 14.07.2015. »

Маниљани је по мени ипак боље него Манилци, кад боље размислим. Манилци ми звучи поприлично вештачки, што не значи да је и неправилно. Треба проверити у језичким приручницима.

Бачкотопољани, попут Новосађани, би било у духу језика, овако посматрано са стране, али то не мора бити и назив који становници Бачке Тополе користе за саме себе - а то је од важности код демонима. Топољани, Скељани, Куљани, звучи природније од Тополци, Скелци, Кулци или Куланци. Тополци је можда и подношљиво наспрам ово друго троје.

Који називи се користе за становнике Венецуеле?
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #10 у: 10.39 ч. 15.07.2015. »

Venecuelanci.

Ukoliko im gen. mn. ima isti naglasak i iste dužine kao i u policajaca, to stvarno ne bih mogla da izgovorim bez usredsređenosti i vežbe.  Grin

Треба проверити у језичким приручницима.

U kojim priručnicima (nigde nisam našla; možda nisam dobro tražila)?

Uzgred, zapitala sam se zašto se stanovnici Kruševca zovu Kruševljani, a Požarevca Požarevčani kad se oba grada završavaju na -evac? Proverila sam u pravopisnom rečniku, pravilno je zapravo Požarevljani. Ali zašto su onda stanovnivi Kragujevca Kragujevčani a ne, recimo, Kragujevljani?
« Задњи пут промењено: 12.55 ч. 15.07.2015. од Ena » Сачувана

s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.

« Одговор #11 у: 22.53 ч. 26.07.2015. »

Не схватам која је била потреба за мојим претходним питањем..

Мислим да помињу нешто у вези овога у Нормативној граматици. Проверићу ових дана, ако смогнем снаге по овој врућини.

Право питање није то зашто није 'Крагујевљани', већ зашто је 'Пожаревљани'; а одговор је ваљда у томе што тај демоним користе становници тог града. Не мислим да постаји било какав граматички разлог за ово аномалију, а да је реч о аномалији јасно је из чињенице да 'Пожаревчани' више одговара језичком осећају нас и већине говорника.
« Задњи пут промењено: 23.00 ч. 26.07.2015. од s.z. » Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
MasaMalinovski
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Maša Malinovski
Струка:

« Одговор #12 у: 13.52 ч. 02.08.2015. »

nije to odgovor ja mislim. radi se o tom -evac zavrsetku u nazivu oba grada...
Сачувана
s.z.
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.

« Одговор #13 у: 04.16 ч. 03.08.2015. »

Вероватно има неке везе који сугласник је испред 'евац'. Нисам још имао времена да проверим у НГ.
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #14 у: 23.30 ч. 09.08.2015. »

Цитат
Не мислим да постаји било какав граматички разлог за ово аномалију, а да је реч о аномалији јасно је из чињенице да 'Пожаревчани' више одговара језичком осећају нас и већине говорника.

Ne bih rekla da je reč o anomaliji, pošto je oblik Požarevljani kao jedini ispravan naveden i u Pravopisu iz 1960. Znači, Požarevljani su ostali Požarevljani i u starijim i u mlađim izdanjima Pravopisa. A kako stanovnici Požarevca sami sebe nazivaju, to zaista ne znam, ali mislim da ipak preteže pravilan oblik. To samo nagađam.
Сачувана

Тагови:
Странице: [1] 2 3 4  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!