Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
23.58 ч. 05.08.2020. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

 
   Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 21
  Штампај  
Аутор Тема: Смрт ошишаној латиници!  (Прочитано 129702 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Miki
Гост
« Одговор #60 у: 23.44 ч. 03.04.2008. »

Нико овде није ни поменуо протеривање латинице, већ ошишане латинице.Милан Динић је дао повезницу у својој поруци на интернет страну са законом о ћирилици и латиници и тамо јасно пише да је ћирилица једино званично писмо, а наводи када и где је дозвољено писати латиницом. Значи већ је прописано, не треба даље да се прописује. Немој циничним коментарима како је „жалосно да ћириличари терају људе да употребљавају њихово пресвето национално писмо“ где им није место.

Мене је за друге језике искрено брига шта је у њима дозвољено, првенствено ме занима српски језик, а сви су дискутанти већ оценили као скрнављење језика писање ошишаном латиницом, а камоли ћирилицом. Нема шта овде администратор да толерише или не толерише. Ако ти сматраш да ти ћирилица није довољно добра да би њоме писао, пиши латиницом. Мени је довољно што пишем немачке и енглеске текстове латиницом, само ми још фали и српски латиницом да почнем писати, иако немам ама баш ништа против исте.
Сачувана
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Име и презиме:

Струка: машинац
Поруке: 474« Одговор #61 у: 23.47 ч. 03.04.2008. »

Цитирано: Stoundar
Ćirilica i latinica [...] treba ih koristiti u zavisnosti od konteksta (npr. na osnovu standardnog pisma publikacije za koju pišemo, ili na osnovu ličnog izbora ako je dozvoljen). [...]

Не бих се сложио са „треба“. Ја латиницом већ једно пет година нисам написао ништа дуже од упита Гуглу, нити намеравам да почнем да зависим од контекста (подразумева се, наравно, на српском). Публикација овог или оног писма, лични избор дозвољен или не, или било шта треће.

(За сваки случај: не узимати са̑мо писање и одашиљање написаног за једно исто.)
Сачувана
Stoundar
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973


« Одговор #62 у: 00.07 ч. 04.04.2008. »

Moj se komentar odnosi samo na ideju da je rješenje za ošišanu latinicu pisanje ćirilicom (tj. da se latiničarima uskraćuje pravo da pišu latinicom, iako je zabrana ošišane latinice sasvim dovoljno i standardno rješenje u cijelom svijetu), te na odgovarajuće potpisivanje. Nigdje nisam rekao da imam nešto protiv ćirilice, čak sam i pomenuo da je treba koristiti u zavisnosti od konteksta. Što se tiče pisma koje sada koristim, jednostavno iskorištavam svoje pravo slobodnog izbora pisma, baš kao i ti, što nema veze s tematikom.

Časlave: s obzirom na to da je tehnologija dotle došla da je preslovljavanje sasvim jednostavno, nema problema. Htio sam da kažem da se ne bih bunio kada bih iz tehničkih razloga morao da pišem na jednom ili na drugom pismu za neke novine. Budući da voliš pisanje ćirilicom, razumljivo je da ne bi htio da neko dođe s prijedlogom da se greške u transkripciji imena riješe tako što će se pisati latinicom, kada možemo koristiti izvorno pisanje. Hoću da kažem da je predloženo rješenje sasvim grubo i nestandardno.
« Задњи пут промењено: 00.16 ч. 04.04.2008. од Stoundar » Сачувана
Боки
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 44« Одговор #63 у: 00.16 ч. 04.04.2008. »

Stoundar ја се не залажем да се "латиничарима ускрати право да пишу латиницом" већ да се људима објасни шта је боље.  Ако упоредиш твоју поруку са порукама изнад твоје видећеш да су те поруке читкије од твоје.  Ћирилица је боље писмо и то људима треба објаснити притом им не треба ускраћивати право да користе оно што им се више свиђа.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #64 у: 00.26 ч. 04.04.2008. »

Решење би било за протеривање ошишане латинице писати ћирилицом, да поједини не дају себи за право и њу да „шишају“!

Ти користиш своје право да пишеш латиницом, и то је у реду; ја користим своје и пишем ћирилицом. То важи за слободно лично изражавање. Законодавац је дефинисао употребу једног те другог писма у званичности. Тема се зове „Смрт ошишаној латиници!“, а не „Смрт латиници, слобода ћирилици!“ и говоримо овде о томе како је недопустиво да се употребаљава у званичној комуникацији латиница ако је прописана ћирилица, што је Суд својом одлуком и потврдио вративши предмет на поновно суђење због овог пропуста и то је сасвим на месту. Тачка. Латиница се може користити у званичном обраћању у условима прописаним законом. Тачка.

НЕ МОЖЕ се на званичном документу наћи званичним писмом написано „плацање“ и остале небулозе и ми овде О ТОМЕ дискутујемо, ни о чему другом, а ти све овде прозиваш следећим речима:
[...] Stvarno je žalosno kada ćiriličari pokušavaju da iskoriste svaku priliku kako bi tjerali ljude da upotrebljavaju njihovo presveto nacionalno pismo i onda kada ono nije jedini mogući izbor (kao npr. u ruskom, gdje jednostavno NEMA standardne latinice, pa samim time ni izbora). [...]

Ово јесте извучено из контекста, али итекако илуструје цели твој коментар. Не знам како ти размишљаш, када оно о чему пишемо сви овде и закон јесно дефинише тебе не дотиче, или погрешно тумачиш ситуацију. Мислио сам да се подразумева оно о чему говоримо сви овде.
Сачувана
Stoundar
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973


« Одговор #65 у: 00.38 ч. 04.04.2008. »

Miroslave: u kontekstima u kojima zakon to propisuje, slažem se da treba koristiti ćirilicu. Pomenuti ćirlični primjeri ne smiju se naći na zvaničnom dokumentu, i to treba zabraniti. Ali ne vidim kako je rješenje za protjerivanje ošišane latinice pisanje ćirilicom u kontekstima u kojima je latinica zakonom dozvoljena. To je sve što hoću da kažem, i ne znam kako drugačije da interpretiram ovaj komentar: Најефиксаније средство у борби против "ошишане" латинице јесте ћирилично писмо. U toj Bokijevoj poruci nisam našao ništa o tome da se odnosi isključivo na kontekste gdje je ćirilica i zakonom propisana, tako da tu zapravo rješavamo problem nezakonitosti, a ne ošišane latinice.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #66 у: 00.55 ч. 04.04.2008. »

Онда би требало допунити закон, као што већ рекох у некој претходној поруци, и новчано кажњавати оне који у званичном обраћању користе на прописани начин, а окрњено латинично писмо. Ту није решење писати ћирилицом, већ ударити „по џепу“ оне који се оглушују о закон и то на овакав љигав начин, а само из лењости за једним притиском миша и пребацивањем на одговарајући кодни систем.

Поврх тога ми није јасно зашто се на рачунарима у јавним установама које су у обавези да поштују Правопис не налази увек и сȁмо инсталирана ћирилична и латинична тастатура. Када сам се пријављивао за оне бесплатне акције, добио сам културно, прописно испуњено ћириличним писмом формулар и унос из рачунара, јер је то званично писмо у мојој општини. Немам замерки. Ономе ко је из тастатуре испустио „плацање“ треба смањити плату и наплатити му новчану казну, и онда се, надам се, не би више сетио ни у кући својој да напише нешто окрњеном ћирилицом или латиницом.
« Задњи пут промењено: 00.57 ч. 04.04.2008. од Мирослав » Сачувана
Нескафица
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 731


« Одговор #67 у: 05.41 ч. 04.04.2008. »

Moram ustanoviti da ni ćirilično pismo nije nikakvo efikasno sredstvo protiv ošišane latinice. Nebuloze poput navedenog "плацања" upravo su se i dogodile (a i događaće se) kad je/se ošišanolatinični tekst automatski preslovljen/preslovi na ćirilicu, u svrhu, jelte, zvaničnosti.

Jedini efikasan lek jesu mozak i svest, no toga je sve manje.
Сачувана
Stoundar
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973


« Одговор #68 у: 07.54 ч. 04.04.2008. »

Svakako. To što se koriste dva pisma može da bude jedna zanimljiva, za srpsku varijantu specifična motivacija, jer uvijek treba imati u vidu preslovljavanje, ali ne treba ići tako daleko da se kaže da je to najefikasnije sredstvo i propovijedati narodu šta je navodno bolje i čitkije (prema Bokiju), nakon što se istom narodu decenijama ostavljao izbor gdje god moguće i propovijedanje jednog ili drugog pisma nominalno zabranjivalo.

Sasvim je dovoljno da se to sasvim suhoparno reguliše u pojedinačnim publikacijama (neke od njih podliježu zakonu), da se koristi jedno ili drugo pismo prema ličnom izboru, itd. Šta je sa kontekstima u kojima se nikada ne mora pisati ćirilicom, u kojima znamo da se neće preslovljavati? Najbolje je primijeniti standardna rješenja koja se koriste u svijetu, a ne da zavisimo od specifičnosti po kojoj imamo dva pisma.
« Задњи пут промењено: 10.13 ч. 04.04.2008. од Stoundar » Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889« Одговор #69 у: 09.56 ч. 04.04.2008. »

Ја мислим да би требало у програм другог или трећег разреда основне школе увести ово овакво латинично писмо и научити децу да, онда кад због нечега немају могућности да користе тих неколико наших посебних слова, користе такву латиницу. Треба да у читанкама за основну школу сваке године буде неколико текстова написаних на тај начин, не би ли се деца научила да без проблема читају такво писмо. Будући да је таква латиница нешто тежа за писање, јер има више диграфа од стандардне (чак осам — cx, cy, dx, dy, ly, ny, sx, zx), деца ће се навићи да користе предности комплетне српске тастатуре кад год имају могућности. Просто је невероватно да скоро нико не зна за такво писмо и нико га не користи, а прописано је од стране Матице српске за коришћење у недостатку комплетног скупа слова српске латиничке азбуке.

Ја сам се чудио томе што се томе код нас уопште не посвећује пажња, док немци имају врло јасна правила како да се понашају кад немају своја слова. Уместо ö пишу oe, ä се замењује са ae, ü — ue, ß — ss. Они никад не „шишају“ своје писмо. Мени је било сметало што код нас нема таквог стандарда и просто сам се одушевио кад ми је Фаренхајт у горе цитираној теми показао да такав стандард заправо постоји. Нажалост, постоји само на папиру и ништа се не чини у том смеру да се народ научи да, уколико нема приступ комплетном скупу српских латиничких слова, користи то као алтернативу.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.368« Одговор #70 у: 15.57 ч. 04.04.2008. »

Сећам се да се у војсци својевремено користило слично (ако не исто) писмо за дописивање телепринтером (телeксом). Знам да је Чачак био Chachak, у војсци није смело да буде забуне.
« Задњи пут промењено: 20.05 ч. 04.04.2008. од Зоран Ђорђевић » Сачувана
Боки
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 44« Одговор #71 у: 17.22 ч. 04.04.2008. »

Кад сам ја био у војсци све је било на ћирилици.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #72 у: 18.33 ч. 04.04.2008. »

Cxisxcyenye. Да ли је ово срспка или пољска, мађарска или пак чешка реч? Smiley

Jedini efikasan lek jesu mozak i svest, no toga je sve manje.

Нажалост.
Сачувана
Beli
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
CH.
Име и презиме:
B.V.
Поруке: 19


« Одговор #73 у: 19.19 ч. 04.04.2008. »

Цитирано: Боки link=topic=1014. msg18150#msg18150 date=1207322576
Кад сам ја био у војсци све је било на ћирилици. 


Лепота.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.368« Одговор #74 у: 20.09 ч. 04.04.2008. »

Није ми јасно како човек може да напише ошишано писмо, одштампа га и спакује у коверат а не исправи руком оно што треба него се мртав ладан потпише испод, рецимо, Зиван Цириц.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 21
  Штампај  
 
Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!