Психо-Делија
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 1.457
|
 |
« Одговор #420 у: 09.44 ч. 10.06.2008. » |
|
Чланак Данијел Нестор преусмерен на Даниел Нестор.  Стелан Скоршгорд??? 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
 |
« Одговор #421 у: 13.14 ч. 10.06.2008. » |
|
Clanak Kanbera... Vec prva recenica ima barem tri greske: Канбера (ен: Canberra (kænbɹə)[2]) је главни град Аустралије и са популацијом од 339.900 становника.. Populacija??? veznik I je totalno suvisan a najbolja je fusnota: ovo 2 vodi ka fusnoti koja kaze: Транскрипт на енглеском  Канбера представља необичан аустралијски град који је од самог настанка, плански грађен. Zarez viska. Валтер Грифин Treba Volter Grifin. Реч Канбера потиче из језика аустралијских староседелоца, Абориџана, и значи „место за сусрет“. Ovde pisac nije znao da se odluci ima li to nepostojano l ili nema, pa je turio i O i L zajedno...  Као престоница владе Аустралије, у Канбери су смештени кућа парламента и врховни суд kuca parlamenta??? Eto jednog primera za temu Najveca budalastina koju ste videli: Bukvalan prevod House of Parliament... A da ne govorimo sto bi trebalo da ide i Parlament i Vrhovni sud velikim slovom... Канбера је једна од најпосећенијих градова, како за домаће тако и за стране туристе. Sta je pisac ovde hteo da kaze? Коначно је 1. јануара за најбољи пројекат проглашена идеја Валтер Бурлеј Грифина (Treba VOlterA BerlijA Grifina jer je Walter Burley Griffin) град је службено назван Лејди Денмен. Treba Ledi Denman. као што је случај са Римо-католичком и Англиканском црквом.. Treba malim slovom i bez crtice. Абориџан Ja bih rekla da se kaze Aboridzin... Пре досељавања Европљана, територију данашње Канбере насељавали су племена Нгунауал и Уалгалу. Plemena postadose muski rod... Данашња Канбера, носи име које је стотинама година старије од ње. Ih sto neko voli da lupa zareze vise nego 'leba da jede... 
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 13.32 ч. 10.06.2008. од Brunichild »
|
Сачувана
|
|
|
|
Психо-Делија
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 1.457
|
 |
« Одговор #422 у: 11.05 ч. 12.06.2008. » |
|
Гоулдинг - треба Гулдинг Ворен Бити - треба Бејти Сидни Ламет - треба Лумет Стенли Крамер - треба Крејмер Ернст Љубич - треба Лубич Хауард Хоукс - треба Хокс Манкијевич - треба Манкевиц Фред Цинеман - треба Зинеман Френк Борзаге - треба Борзејги Боб Фос - треба Фоси Џон Шлезингер - треба Шлезинџер Норман Таурог - мислим да је Торог Стивен Фрирз - треба Фрирс Роланд Џофе - треба Џофи Весли Раглес - треба Раглс Сиодмарк - треба Сиодмак Де Мил - треба Демил Малиген - треба Малиган Гило Понтекорво - треба Ђило Мајкл Ћимино - треба Чимино Ван Сант - треба Ван Сан Меден - треба Маден Шјамалан - треба Шамалан Чланак: Оскар за најбољег режисера. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #423 у: 14.38 ч. 13.06.2008. » |
|
Тхе десцриптион он итс страна за опис фајла он тхе схаред репоситорy ис схоwн белоw.
Ни пресловљавање не функционише како треба.  „Исправно“ је: схоњн белоњ. 
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 14.44 ч. 13.06.2008. од Мирослав »
|
Сачувана
|
|
|
|
chiviash
одомаћен члан

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 229
|
 |
« Одговор #424 у: 22.04 ч. 13.06.2008. » |
|
Neznam sta ste se okomili na te ljude , mnogo je humanije napisati gramaticki nepravilno ali precizno obavestenje, nego nista ne uraditi, zar ne ? Ja licno sam tim ljudima iskreno zahvalan ...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #425 у: 22.11 ч. 13.06.2008. » |
|
Neznam sta ste se okomili na te ljude , mnogo je humanije napisati gramaticki nepravilno ali precizno obavestenje, nego nista ne uraditi, zar ne ? Ja licno sam tim ljudima iskreno zahvalan ...
Pa sta mislis, da nismo to vec pokusali? Pokusali i proveli se ko bosi po trnju... Ja sam licno godinu dana svog zivota poklonila Vikipediji i sad proklinjem dan kad mi je palo da pamet da otvorim nalog... A na cemu si im zahvalan? Na sirenju laznih informacija? I otkud znas da nismo nista uradili? Neki od nas imaju troduplo vise izmena na vikipediji nego mnogi njihovi vajni administratori... Uradili smo mi i previse s obzirom kakvu smo platu za to dobili - niski sut pravo u stomak... Lepo rekoh pre neku desetinu postova — izvoli, samo napred, kreni i probaj i ti. Pa kad ti budu zavalili cipelu 45 u usta, jer "to niko ne govori", jer "ljudi ce nam se smejati", jer "to je glupo", jer "treba sve uniformisati" i jer "eto tako mi se hoce", nemoj da nam se vrces ovde i da se zalis, jer cemo ti reci "jesam li ti lepo rekao"... I odakle ti molim te, to da su informacije na Vikipediji "precizne"? S druge strane, stalno se zaboravlja da oni pisu ENCIKLOPEDIJU a ne babine recepte, pa da nije vazno da li je gramaticki pravilno ili nepravilno...
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 22.20 ч. 13.06.2008. од Brunichild »
|
Сачувана
|
|
|
|
chiviash
одомаћен члан

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #426 у: 23.43 ч. 13.06.2008. » |
|
Pa sta mislis, da nismo to vec pokusali? Pokusali i proveli se ko bosi po trnju... Ja sam licno godinu dana svog zivota poklonila Vikipediji i sad proklinjem dan kad mi je palo da pamet da otvorim nalog... A na cemu si im zahvalan? Na sirenju laznih informacija? I otkud znas da nismo nista uradili? Neki od nas imaju troduplo vise izmena na vikipediji nego mnogi njihovi vajni administratori... Uradili smo mi i previse s obzirom kakvu smo platu za to dobili - niski sut pravo u stomak... Lepo rekoh pre neku desetinu postova — izvoli, samo napred, kreni i probaj i ti. Pa kad ti budu zavalili cipelu 45 u usta, jer "to niko ne govori", jer "ljudi ce nam se smejati", jer "to je glupo", jer "treba sve uniformisati" i jer "eto tako mi se hoce", nemoj da nam se vrces ovde i da se zalis, jer cemo ti reci "jesam li ti lepo rekao"... I odakle ti molim te, to da su informacije na Vikipediji "precizne"? S druge strane, stalno se zaboravlja da oni pisu ENCIKLOPEDIJU a ne babine recepte, pa da nije vazno da li je gramaticki pravilno ili nepravilno... Ciao Brunichild, ja nikada nisam rekao da ti nisi pokusala da uradis bilo sta za vikipediju . Isto tako nisam u toku sa tom pricom u kojoj si progutala cipelu 45 . Ne bih hteo da te zamaram, ali mozda je korisno znati o cemu se radi . Ne bi me iznenadilo da ima i medju njima losih ljudi i onih koji pruzaju dezinformacije . Na primer ovde: Пре досељавања Европљана, територију данашње Канбере насељавали су племена Нгунауал и Уалгалу. Jeste da su plemena zenskog roda , ali ne vidim zasto ovo receno ne bi bila korisna informacija . Licno iskustvo mi govori da ni jednu informaciju ne treba uzeti za stopostotno tacnu , ali postoji mogucnost da se ukrsti vise informacija i stvori realnija slika o nekom predmetu . Vikipedija je jedan od dodatnih izvora koji se moze konsultovati na vise jezika, sto je itekako bitno ako se tezi ka pravoj istini . Daj mi neki primer lazne informacije ako ti nije problem . Kada se radi o dobroj informaciji , nije mi problem da citam babski jezik .... A to sto se naziva enciklopedijom, moze da se shvati na malo meksxi nacin. Slazem se da je mnogo lepse sa pravilnom gramatikom, ali ja sam od onih ljudi koji izmedju estetskog i prakticnog biraju ovo drugo .
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #427 у: 00.13 ч. 14.06.2008. » |
|
Kolko ljudi, tolko cudi... Ako ti ne smeta, a ti molim, samo napred, citaj vikipediju i donosi zakljucke na osnovu onoga sto ispabircis u gomili polupismeno srocenih clanaka. To je tvoje pravo, niko ti to nece braniti. Ja barem imam tu prednost da poznajem sve one koji su pisali clanke, pa pre nego sto uopste pocnem da razmisljam da li da verujem necemu sto tamo pise ili ne, pogledam u istoriju clanka. Ti nemas tu prednost, ali opet kazem — tvoje je pravo i niko te zaista nece sprecavati u tome. S druge strane, nemam nameru da ti pricam sta mi se desilo jer pre svega nije ni mesto, ni vreme. Ime ove teme je Biseri sa srpske Vikipedije, i molim da se vratimo na temu. Пре досељавања Европљана, територију данашње Канбере насељавали су племена Нгунауал и Уалгалу. Jesi li siguran da se ta plemena bas tako zovu? Cik ponovi ta imena u drustvu nekoga ko dobro poznaje materiju — kladim se da ces se u 90 % slucajeva obrukati. Vikipedijanci rade sve "po sluhu" a ne "p o citapu", cak i kad im neko ukaze na to sta u citapu pise, ukoliko im se ono sto tamo pise, ne svidja. Osim toga, ova tema je legla ko kec na deset upravo onima koji se ovde najvise kritikuju — mozda ti ne pratis, ali ja pratim — mnoge od ovih gresaka koje su ovde izlozene, vrlo brzo su ispravljene na Vikipediji, sto znaci da niste VI ovde na Vokabularu jedini koji s vremena na vreme bacaju pogled na ovu temu... Medjutim, radije ce raditi tako, ispod zita, nego progutati ponos i priznati da su pogresili u svom ponasanju s nekim ljudima... U neku ruku... Sajko i ja i dalje pomazemo tu istu Vikipediju, tako da apsolutno nemas pravo da nas kritikujes. Ako ti se ne svidja, ima dugme "odjavi obavestenja o ovoj temi". Kliknes i zaboravis na nas. Prosto da prostije ne moze biti. Ovo nije nista licno, ja zaista shvatam da neko ko nije tamo bio i nije iskusio ono sto su neki iskusili, ne moze da veruje i da mu ovo izgleda bedno. Kao sto rekoh, ko nije vid'o, ne zna sta je. I ne dao ti bog da vidis. Niko to nije zasluzio, koliko god toga loseg radio. A mi ovde koji smo na Vokabularu, sigurno smo mnogo vise dobrog nego loseg traga za sobom tamo ostavili. Za ono kako nam se platilo, nas doprinos "besplatnom znanju" je i te kako veliki, ne zbog onog sto smo dali, nego zbog onog sto smo bili prisiljeni da trpimo.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #428 у: 00.35 ч. 14.06.2008. » |
|
А мени се чини да ти чивијаш, ниси читао све шта је овде написано. Ево ти већ датих примера опасног дезинформисања ШНМ... http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=2022.msg19499#msg19499http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=2022.msg20651#msg20651http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=2022.msg19574#msg19574ç http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=2022.msg20645#msg20645http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=2022.msg20170#msg20170http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=2022.msg20137#msg20137http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=2022.msg19992#msg19992http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=2022.msg19754#msg19754Ово је злочин према преводилачкој професији: http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=2022.msg20612#msg20612А да не причам глупости кад кажем да стално вире у ову тему: http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=2022.msg20653#msg20653А један од њих се и одважио да нас овде посети: http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=2022.msg20630#msg20630Како нас "цене" можеш видети из његовог коментара. А понављам, наши доприноси не могу да се мере ни у броју, ни у квалитету са оним што се иначе на Википедији ради. Дакле, лешинари, бисери којих су се, фала богу, решили... Дакле, имали су план да нас се реше, па с тим у вези и онакво понашање које нас је натерало да одемо — беспотребни и незаслужени блокови, псовање, вређање, ниподаштавање... Не могу више да тражим уосталом, дезиформација најгоре врсте је правописно лоше написан текст на једном тако јавном и тако посећеном месту као што је Википедија. Јер према гебелсовском принципу, једна лаж поновљена хиљаду пута, постаје истина, па тако и правописне грешке, које Википедија ОДГОВОРНО и непрестано понавља (један од примера је и оно "од стране") ускоро ће ући у језик и постати уобичајене и више их нико неће моћи искоренити. Википедија, оваква каква је, чини злочин, а не услугу бесплатном знању.
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 12.16 ч. 14.06.2008. од Brunichild »
|
Сачувана
|
|
|
|
chiviash
одомаћен члан

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #429 у: 08.29 ч. 14.06.2008. » |
|
Jako imam malo slobodnog vremena pa tako da samo preletim neke teme, nisam imao prilike da sve procitam,jer ovaj topik ima 29 stranica... Da ne skrecem sa teme, nastavite vi samo sa vikipedijskim lapsusima a ja cu pokusati da procitam sve ove linkove sto si mi postavila ne bih li dobio jasniju sliku .
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Оли
језикословац
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме: Оливера Потић
Поруке: 993
|
 |
« Одговор #430 у: 11.55 ч. 14.06.2008. » |
|
Видиш, Брунхилда, слажем се са Чивијашем, знаш да сам вам већ нешто слично написала пре месец-два. Чини ми се да је количина огорчење код тебе и Делије некако претерана. Ово све узима огромног маха. Пази, читава тема о томе. Колико год да су у ужасном отпору према променама у језику (што узгред, доживљавам већ годинама на свим нивоима), они заиста дају допринос. Наравно да човек не треба да узима чињенице које било где на интернету прочита, здраво за готово, и да му аргумент за писменост буде видео сам на Википедији (или било на ком другом месту које није озваничено), но то је ствар личности. Већина нас ће проверавати сваку своју тврдњу у свим могућим и немогућим књигама, а неки ће се ослонити на комшиницу с којом пију кафу. Тако да та недореченост, непотпуност и непрецизност није разлог (наравно, по мом мишљењу) да ми имамо читаву тему која се бави пропустима на Википедији. Некако ми и ми изгледамо пијачно, шарлатански и неозбиљно.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #431 у: 12.07 ч. 14.06.2008. » |
|
Оли, иако нисам доживео ово о чему говоре Брунхилда и Психо-Делија, слажем се са њима из једног простог разлога, а који сам поменуо пуно пута: они пишу ЕНЦИКЛОПЕДИЈУ, која је свима доступна, а људи имају обичај да узимају здраво за готово то како тамо пише, јер је то ЕНЦИКЛОПЕДИЈА! Неће тај који пита за савет комшиницу са којом пије кафу да гледа у Правопис сигурно, већ ће узети за тачно како је тамо представљено. Лепо рече Брунхлда, од стране само што се није примило у свакодневни говор. Један јавни (не и званични у овом случају) документ једноставно МОРА бити усклађен са Правописом јер га посећује велики број људи који Правопис или немају, или исти скупља прашину, а ја скоро давах повезнице на Блицову интернет страну ка чланку где се каже како се велики постотак људи још увек потписује прстом!
Па дође ми да их згромим кад читам неке чланке због количине свакаквих грешака у њима (мислим на Википедију, не на Блицову страну, (која такође уме неретко да омане, али свакако не овако драстично))!
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 12.11 ч. 14.06.2008. од Мирослав »
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #432 у: 12.16 ч. 14.06.2008. » |
|
Ma sve je ok, chiviash. Samo nemoj kritikovati pre nego sto se dobro upoznas sa slucajem...  Preporucujem da prvo procitas prvu stranicu ove teme, jer u samom pocetku se pojavio neko kao ti, pa mu je lepo objasnjeno cemu ova tema. Evo, ovaj post: http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=2022.msg19306#msg19306i ovaj http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=2022.msg19307#msg19307i ovaj http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=2022.msg19313#msg19313Ova tema je, iako ima malo gorak ton, ipak visestruko korisna, jer na ovih 29 stranica ne samo sto smo ukazali na greske (koje su potom u vecini slucajeva bile ispravljene) na Vikipediji, vec smo razresili i mnoge nase nedoumice koje smo imali... Pricalo se tu o mnozini crkve, jel samo crkava ili moze i crkvi, ponovilo se gradivo iz neke druge teme, na samoj prvj strani je lepo objanjeno zasto je "od strane" uzasno grozno i pogresno da se koristi u srpskom jeziku, malo smo raspravljali da li su premijer i predsednik vlade jedno te isto, da li se kaze sintisajzer ili sintesajzer, da li se moze reci da je neko neizleciv od side, da li se moze reci lek ZA nesto ili moze i lek PROTIV necega i sta to u stvari znaci, opet smo pretresli temu o velikom/malom slovu kad su u pitanju informaticki programi, saznali smo da ni ispred negacije mora preci u i, sta je to reisefendija i mnoge druge stvari....
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 12.20 ч. 14.06.2008. од Brunichild »
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #433 у: 12.18 ч. 14.06.2008. » |
|
Оли, иако нисам доживео ово о чему говоре Брунхилда и Психо-Делија, слажем се са њима из једног простог разлога, а који сам поменуо пуно пута: они пишу ЕНЦИКЛОПЕДИЈУ, која је свима доступна, а људи имају обичај да узимају здраво за готово то како тамо пише, јер је то ЕНЦИКЛОПЕДИЈА! Неће тај који пита за савет комшиницу са којом пије кафу да гледа у Правопис сигурно, већ ће узети за тачно како је тамо представљено. Лепо рече Брунхлда, од стране само што се није примило у свакодневни говор. Један јавни (не и званични у овом случају) документ једноставно МОРА бити усклађен са Правописом јер га посећује велики број људи који Правопис или немају, или исти скупља прашину, а ја скоро давах повезнице на Блицову интернет страну ка чланку где се каже како се велики постотак људи још увек потписује прстом!
Па дође ми да их згромим кад читам неке чланке због количине свакаквих грешака у њима (мислим на Википедију, не на Блицову страну, (која такође уме неретко да омане, али свакако не овако драстично))!
Ja Oli, samo mogu da ti ponovim ono sto sam vec rekla vise puta ovde: razumem da ne razumes, jer nisi dozivela ono sto su neki od nas doziveli. Jeste, povremeno ova tema postaje degutantna. Medjutim, mnogo degutantnije je ponasanje odredjenih instanci na Vikipediji, pa nikom nista. Ovde barem ova tema IPAK jeste korisna, koliko god bila degutantna, a degutantnost administratora i drugih big bosova sa Vikipedije ne sluzi ama bas nicemu osim naduvavanju njihovog ega. Zapravo, ne kapiram cemu sad ustajanje u odbranu vikipedijinih administratora, kad niko nije ustao u odbranu onih nad kojima su se oni svojedobno izivljavali? .... 
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 12.29 ч. 14.06.2008. од Brunichild »
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #434 у: 12.21 ч. 14.06.2008. » |
|
Ја пратим ову тему од самог почетка, и упознат сам са свих двадесетдевет њених страница.  Посебно сам ономад обратио пажњу на Бојанову поруку и одвојио времена да прочитам цело тамошње писаније (на ризници бесплатног знања), и од тада сам одвајао и одвајам још увек времена да малко критикујем. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|