Jao ljudi moji, pa ova jezička rasprava na viki pretvorila se u smehotresnu olimpijadu! Ovo zlata vredi:
„Не може се '''све''' писати изворно, јер је то противно правилима српског језика.“
Не баш. То је само противно правилима садашњег српског правописа, како су нам уважене даме и господа објаснили. А шта ће бити данас-сутра када изађе нови правопис, и писање страних имена је дозвољено у оригиналу и у ћириличном тексту (и не само за латински, формуле, математику...)? Хоћете ли то прихватити преко ноћи, само зато што је неки академик тако одлучио?
Противно српском језику би било кад би ја писао пешадиски, лијепило, трамваајаа и слично, јер се тако не изговара а наш је језик. Међутим ЗАШТО је икоме пало на памет да у наш правопис гура изговоре страних ријечи, никако ми није јасно.
Не заборавимо исто ово: логика и здрав разум требају бити испред свега - а не наређења и слијепо праћење правила. Кад је било суђење у Нирнбергу, Нијемци су се бранили са: „ја сам само извршавао наређења“. Не успоређујем вас са нацистима, само кажем - употријебите своју главу, немојте само: правопис тако каже и напријед марш. Правопис пишу људи, а они праве грешке.
Продужетак живота транскрипцији нам неће донијети ништа добро, баш као што нам ништа добро није донијело својевремено тврдоглаво остајање на јулијанском календару. Зашто је тако, већ сам навео горе.