Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  "Бисери" са српске Википедије
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
10.58 ч. 01.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 50 51 [52] 53 54 ... 59
  Штампај  
Аутор Тема: "Бисери" са српске Википедије  (Прочитано 463404 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #765 у: 00.07 ч. 18.06.2009. »

Neka greška ipak postoji, to je očigledno. Ali ja mislim da je stvar u nespajanju to dvoje ili nedovoljno dobrom definisanju i usklađivanju, a ne u jednoj tako diletantskoj grešci kao što je zaboravljanje da se ono prvo izbaci... U svakom slučaju, nije jasno da li su oba pravilna ili samo jedno od to dvoje, stoga zaista bi neko mogao da napiše pisamce Klajnu...
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #766 у: 00.07 ч. 18.06.2009. »

Е, ОВО је питање за Клајна, а не као некидан, један сарадник Википедије сморио је Клајна питањем: Шта је правилније - Иран или Ирак?  Grin Пардон, шта је правилније: Инсбрук или Инзбрук, иако у правопису стоји Инзбрук и то без алтернативе! Али, човек изгледа не верује Правопису, па то ти је. Grin

Grin И, је ли му Клајн одговорио?

Jeste. Wink
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #767 у: 16.36 ч. 18.06.2009. »

Alcesta: šta kaže Priručnik za škole?
Kaže sve živo. Prvo pod KA, str. 184: "kao bajagi (razg. ko bajagi)"
a onda pod KO, str. 187: "kobajagi (ne kobojagi)".

Birajte. Grin
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #768 у: 16.40 ч. 18.06.2009. »

Ето. Ко ће да пише Клајну?Huh??
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« Одговор #769 у: 19.28 ч. 18.06.2009. »

Pa možeš ti, već te zna.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #770 у: 19.51 ч. 18.06.2009. »

Ajde, dobro. Meni malo blam da covek ne pomisli da sam dosadna...
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #771 у: 20.10 ч. 18.06.2009. »

Цитат
И, је ли му Клајн одговорио?

Па, наравно, човек му је уредно и одговорио, објаснио му суштину и успут га упутио на Матичин правопис! Grin Прави виртуелни театар апсурда! Grin
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #772 у: 22.31 ч. 18.06.2009. »

Jao ljudi moji, pa ova jezička rasprava na viki pretvorila se u smehotresnu olimpijadu! Ovo zlata vredi:

Цитат
„Не може се '''све''' писати изворно, јер је то противно правилима српског језика.“

Цитат
Не баш. То је само противно правилима садашњег српског правописа, како су нам уважене даме и господа објаснили. А шта ће бити данас-сутра када изађе нови правопис, и писање страних имена је дозвољено у оригиналу и у ћириличном тексту (и не само за латински, формуле, математику...)? Хоћете ли то прихватити преко ноћи, само зато што је неки академик тако одлучио?

Противно српском језику би било кад би ја писао пешадиски, лијепило, трамваајаа и слично, јер се тако не изговара а наш је језик. Међутим ЗАШТО је икоме пало на памет да у наш правопис гура изговоре страних ријечи, никако ми није јасно.

Не заборавимо исто ово: логика и здрав разум требају бити испред свега - а не наређења и слијепо праћење правила. Кад је било суђење у Нирнбергу, Нијемци су се бранили са: „ја сам само извршавао наређења“. Не успоређујем вас са нацистима, само кажем - употријебите своју главу, немојте само: правопис тако каже и напријед марш. Правопис пишу људи, а они праве грешке.

Продужетак живота транскрипцији нам неће донијети ништа добро, баш као што нам ништа добро није донијело својевремено тврдоглаво остајање на јулијанском календару. Зашто је тако, већ сам навео горе.
« Задњи пут промењено: 23.05 ч. 18.06.2009. од Brunichild » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #773 у: 21.45 ч. 20.06.2009. »

Ево још материјала за згражавање. Или смејање. Зависи да ли сте у души песимисти или оптимисти:
Цитат
Тешко српској култури ако су правописци врхунац српске интелектуалне елите. Та група славољубивих професора (која овде из снобовских разлога ужива репутацију) није у стању да деценијама напише коректан правопис ни речник српског језика.

Иначе, коначно је покренута дискусија за постављање смерница о правопису, тј. једноставнијим језиком речено: да ли ће или неће Википедија на српском поштовати правопис српскога језика или неће. Искрено се надам да ће ипак нешто бити од овога.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #774 у: 23.36 ч. 20.06.2009. »

Иначе, коначно је покренута дискусија за постављање смерница о правопису, тј. једноставнијим језиком речено: да ли ће или неће Википедија на српском поштовати правопис српскога језика или неће. Искрено се надам да ће ипак нешто бити од овога.

Зависи да ли сте у души песимисти или оптимисти... Cool
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #775 у: 23.38 ч. 20.06.2009. »

Зависи да ли сте у души песимисти или оптимисти... Cool

Шути, болан, за сада ми се чини да не иде лоше... Wink
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #776 у: 00.12 ч. 21.06.2009. »

За мене је то и даље театар апсурда. На Википедији на српском језику гласаће се о томе да ли ће се поштовати Правопис српског језика или не! Ма, баш. Grin
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #777 у: 00.20 ч. 21.06.2009. »

За мене је то и даље театар апсурда. На Википедији на српском језику гласаће се о томе да ли ће се поштовати Правопис српског језика или не! Ма, баш. Grin
Па ако другачије не могу неки да се натерају да поштују правопис, зашто да не? Нико није довољно луд да се бламира тако што ће гласати да се не поштује правопис... Нисам ни ја велики оптимиста, заправо, очекујем у сваком тренутку да се појаве партибрејкери са гуглом, музичким часописима и географским атласима и сл., али нема везе. Видећемо...
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #778 у: 00.59 ч. 21.06.2009. »

Неко ће покушати да натера некога да поштује Правопис при писању енциклопедије на српском језику. Куд ћеш већег апсурда?
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #779 у: 01.00 ч. 21.06.2009. »

Цитат
Нико није довољно луд да се бламира тако што ће гласати да се не поштује правопис...

Јеси ли ти сигурна? Ја, рецимо, имам већ неколико кандидата на уму.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 ... 50 51 [52] 53 54 ... 59
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!