Нескафица
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 731
|
|
« Одговор #120 у: 09.15 ч. 05.04.2009. » |
|
Sad mi u oči pada još jedan detalj:
Svedoci smo odumiranja oblika "bih, bismo, biste". Da li je jedan od uzroka (možda ne glavni, ali jedan od) upravo i insistiranje na "nakazno-bezličnim" konstrukcijama tipa "ja bi trebalo da ručam, mi bi trebalo da radimo, vi bi trebalo da dođete", gde "bi" onda "preskače" iz oblika "trebalo bi" i vezuje se za zamenicu?
|
|
« Задњи пут промењено: 09.24 ч. 05.04.2009. од Нескафица »
|
Сачувана
|
|
|
|
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 1.688
|
|
« Одговор #121 у: 15.07 ч. 05.04.2009. » |
|
И глагол требати није увек безличан, већ онда када је допуна другом глаголу.
Мислиш: када је је други глагол његова допуна? Jos ovo, da sam htela da ubacim umesto "trebati", "morati", da li bi onda izgledalo ovako " Sad bi moralo da ja citiram?" Не. Морати се употребљава у личном облику без проблема: Сад бих ја као морала да цитирам?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
|
« Одговор #122 у: 20.31 ч. 05.04.2009. » |
|
И глагол требати није увек безличан, већ онда када је допуна другом глаголу.
Мислиш: када је је други глагол његова допуна? Да. Погреших у брзини.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
b.n.
одомаћен члан
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 373
|
|
« Одговор #123 у: 21.51 ч. 05.04.2009. » |
|
Добро, дакле, по мени, све у вези овог глагола је ствар времена: ако је већ све тако лепо решено како је то Нескафица лепо објаснио-ла, преостаје нам само да чекамо да време учини своје. Не знам зашто добијате нервне нападе, требало би имати негде јасно срочено правило - као допуна другом глаголу да, самостално не, и то је то. Ко год се јави са истом дилемом упутити га на линк са та дав податка.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Нескафица
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 731
|
|
« Одговор #124 у: 22.19 ч. 05.04.2009. » |
|
Uhhhhhhh, majko mila! Добро, дакле, по мени, све у вези овог глагола је ствар времена: ако је већ све тако лепо решено како је то Нескафица лепо објаснио-ла, преостаје нам само да чекамо да време учини своје. Не знам зашто добијате нервне нападе, требало би имати негде јасно срочено правило - као допуна другом глаголу да, самостално не, и то је то. Ко год се јави са истом дилемом упутити га на линк са та дав податка. Ako se već petljaš u tuđu sintaksu, postaraj se prvo za sopstvene rupe.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
b.n.
одомаћен члан
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #125 у: 22.39 ч. 05.04.2009. » |
|
У вези са овим глаголом?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.865
|
|
« Одговор #126 у: 14.59 ч. 17.06.2009. » |
|
Izvinjavam se što vaskrsavam ovu temu. Kolega mi se obratio za pomoć, kaže da u ekonomskoj školi neka profesorka ubeđuje decu da je pravilno reći (i napisati) JA BIH TREBALO da, itd., i nikako drukčije. Ne da se opasuljiti i tvrdi da tako piše kod Feketea na str. 152. Jeste da ima Fekete svojih propusta ali ja ne mogu da verujem da je igde nešto ovako napisao, (inače navedena je knjiga Jezičke nedoumice umesto doumice, pa mogu misliti kad naslov nije pravilan kako je pažljivo čitano ono što piše). Molila bih ako neko ima knjigu (ne znam je li 1 ili 2) da mi ovo proveri. Hvala.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
|
« Одговор #127 у: 15.56 ч. 17.06.2009. » |
|
У вези са овим глаголом?
Оф корс. Шта ту није јасно? Каже се у вези СА нечим, а не у вез НЕЧЕГА.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
b.n.
одомаћен члан
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #128 у: 00.41 ч. 18.06.2009. » |
|
Ја се извињавам.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
|
« Одговор #129 у: 00.42 ч. 18.06.2009. » |
|
Ја се извињавам.
Nema zašto. Taman posla!
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
b.n.
одомаћен члан
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #130 у: 00.43 ч. 18.06.2009. » |
|
No problemo.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049
|
|
« Одговор #131 у: 20.18 ч. 18.06.2009. » |
|
Izvinjavam se što vaskrsavam ovu temu. Kolega mi se obratio za pomoć, kaže da u ekonomskoj školi neka profesorka ubeđuje decu da je pravilno reći (i napisati) JA BIH TREBALO da, itd., i nikako drukčije. Ne da se opasuljiti i tvrdi da tako piše kod Feketea na str. 152. Jeste da ima Fekete svojih propusta ali ja ne mogu da verujem da je igde nešto ovako napisao, (inače navedena je knjiga Jezičke nedoumice umesto doumice, pa mogu misliti kad naslov nije pravilan kako je pažljivo čitano ono što piše). Molila bih ako neko ima knjigu (ne znam je li 1 ili 2) da mi ovo proveri. Hvala. У својој првој књизи Језичких доумица, Фекете наводи на страни 153 нека правила употребе глагола требати. После тога каже како Иван Клајн оправдано упозорава на то да кад је глагол требати у прошлом времену или у кондиционалу, а субјекат реченице — испред глагола требати — није лако спровести правило о стандардној употреби глагола требати у трећем лицу једнине. Тако уместо: И ја бих требало (безлично) да дођем, природније ће бити — И ја бих требао (лични глаголски облик) да дођем. У примеру као — Ту су сви они ко су требало да дођу, међутим, једино је прихватљива ’’лична’’ верзија — Ту су они који су требали да дођу. У оваквим случајевима (а и ми смо малопре навели такве) ’’излаз’’ је у томе да се облик 3. л. јд. глагола (требало) стави на почетак реченице, пре субјекта, као: Требало би и ја да дођем. У другом пак (Клајновом) примеру (релативна реченица) никакав ’’правилан’’ облик (’’који су требало да дођу’’ или ’’који је требало да дођу’’) није могућ, па смо у оваквим случајевима — како с разлогом закључује Иван Клајн — ’’принуђени да допустимо и личне глаголске облике глагола требати’’. У такве ’’фамозне’’ конструкције спадају, дакле, и примери које је наш читалац навео (Он је требало да дође; Они су требало да дођу), за које, дакле, ваља уважити поменуто мишљење Ивана Клајна. Професорка дакле лупета, не читајући оно на шта се позива до краја.
|
|
|
Сачувана
|
Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
|
« Одговор #132 у: 20.45 ч. 18.06.2009. » |
|
Mi smo ovde na forumu još odavna ustvrdili kako rečenični sklopovi poput „ja bi trebalo“ (otkuda i Feketeu to „ja bih trebalo“?), „oni bi trebalo“, „ja treba da“, „mi treba da“, u kojima bezlični glagol „trebati“ dolazi iza subjekta, nisu sasvim dobri.
Pravilnije će biti, i svi gramatički problemi tada nestaju, ako ih stavimo ispred subjekta, u odvojenu predikatsku rečenicu, a subjekat ostavimo u izričnoj: „trebalo bi da ja“, „trebalo bi da oni“, „treba da ja“, „treba da mi“; osim kada imamo glagol „trebati“ u odnosnoj rečenici, gde se ne može preformulacijom izbeći neslaganje, pa Klajn, samo tu, preporučuje upotrebu ličnog oblika.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.611
|
|
« Одговор #133 у: 20.55 ч. 18.06.2009. » |
|
Професорка дакле лупета, не читајући оно на шта се позива до краја. Ipak ne lupeta sasvim, jer je činjenica da Fekete tvrdi kako bezlični oblik glasi ja bih trebalo, a u nastavku samo dodaje da bi tu bilo prirodnije staviti lični. Ukoliko neko želi da ostavi bezlični, prateći Feketea došao bi do prave papazjanije.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049
|
|
« Одговор #134 у: 21.14 ч. 18.06.2009. » |
|
Ја ове Фекетеове речи схватам као дипломатски начин да се извуче и каже како је Клајн био у праву, а он није обрадио тему до краја.
|
|
|
Сачувана
|
Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
|
|
|
|