Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  ZasuČu
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
07.59 ч. 03.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2] 3  Све
  Штампај  
Аутор Тема: ZasuČu  (Прочитано 16775 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Suomalainen
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Student srpskog jezika i književnosti
Поруке: 258

« Одговор #15 у: 17.29 ч. 05.04.2010. »

Pitao sam. VJ se tvrdoglavo drži svoje tvrdnje. Rekao mi je da pogledam u rečnik ako mi je baš hitno, jer on trenutno ne može. Ja, kao što sam negde napomenuo, od literature imam samo Stanojčić-Popović gramatiku, Klajna i Šipku i Vujakliju (koji u ovom slučaju baš i nisu od pomoći), tako da bi bilo lepo kada bi neko našao vremena da pogleda u rečnik. Koliko znam, u rečnicima se valjda navode i glagolski oblici pored samog glagola.
Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 820

« Одговор #16 у: 17.33 ч. 05.04.2010. »

Цитат
Није то изузетак.  Ко ти је објашњавао, није до краја то учинио.  Наиме, не ради се уопште о глаголу *засући, већ засукати (као заплакати — II врста), који има све облике за лица са -ч-, па и засучу.  Ту имамо јотовање.

Ne, ovde se zaista radi o glagolu ZASUĆI. Pitao sam svog prijatelja koji je profesor i — 3. l. mn. glagola ZASUĆI jeste ZASUČU. Nije umeo da mi lepo objasni zašto, ali išao je nekom logikom da od glagola SUĆI 3. l. mn. glasi SUČU, pa onda i od ZAsući, i tako nekako...

У питању је грешка. Као што каже Џо, сигурно је побркао засукати и засући. Од засући је засуку, као и завући-завуку, истући-истуку, испећи-испеку. Засучу је од засукати, као што имамо јаукати-јаучу, мјаукати-мјаучу, викати-вичу.

Едит: Неће ме нешто ови акценти... покушао сам да напишем zasúku и zàsūču.
« Задњи пут промењено: 17.38 ч. 05.04.2010. од Belopoljanski » Сачувана
Suomalainen
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #17 у: 17.37 ч. 05.04.2010. »

Pa dobro. Šta da radim kad se svi slažu da se radi o ZASUKATI nego da vam verujem. Čitam ovaj forum isuviše dugo da ne bih verovao.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #18 у: 17.40 ч. 05.04.2010. »

Evo ti. Naterao si me da ustanem i da tražim u RMS. Cheesy

zasukati, zasučem. Dakle, 3.l.m. bilo bi zasuču

A zasući izgleda ni ne postoji. Nema ga u jednotomnom RMS.

A bogami nema ni u šestotomnom. Dakle, nema zasući i zasuku. ima zasukati i zasuču. Potvrđeno u RMS.
Сачувана
Suomalainen
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #19 у: 17.44 ч. 05.04.2010. »

ZASUĆI NI NE POSTOJI?!!!  Shocked Angry
Svašta. Toliko muke ni oko čega...

PS. Izvini, Bruni, što sam te namučio. Grin
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #20 у: 17.45 ч. 05.04.2010. »

ZASUĆI NI NE POSTOJI?!!!  Shocked Angry
Svašta. Toliko muke ni oko čega...

PS. Izvini, Bruni, što sam te namučio. Grin

Pa izgleda da ne postoji... Smiley Barem ne u RMS.

Nema problema, i ja sam takođe saznala nešto novo. Wink
Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 820

« Одговор #21 у: 18.28 ч. 05.04.2010. »

Видех и ја сад да нема засући, да ли је изостављено превидом? Huh

„Засуци рукаве“, то би било управо од тог непостојећег засући, зар не?
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #22 у: 20.22 ч. 05.04.2010. »

Видех и ја сад да нема засући, да ли је изостављено превидом? Huh

„Засуци рукаве“, то би било управо од тог непостојећег засући, зар не?

Ajoj, nije valjda da je pravilno "zasuči rukave" ? Cheesy
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #23 у: 20.39 ч. 05.04.2010. »

Дефинитивно, не постоји глагол *засући. Не бележе га ни Матичини речници, а не ни велики речник САНУ!
У Правопису стоји следеће:

E, baš mi drago zbog tebe, što si se tako slatko ismejao, nemaš pojma. Pa šta ako pola stvari nije tačno što sam napisala? To nije razlog da se nekom smeješ u brk. Stvarno mi je žao što nisam lektor kao neki, pa da moji odgovori uvek budu besprekorno tačni. No, ima lektora i lektora...

I kako to molim te, zarezi čine da izgeda da je misleo književni oblik, moliću lepo? Sa zarezima ili bez, znači isto, a to je da misleo nije književni oblik.

Mislim, vrlo me čudi ovakvo ponašanje od tebe. Valjda funkcija čoveka menja ili šta već...

Јууу, што си ти нешто пргава. Wink Ја се надам да ниси сасвим озбиљна. Било ми је само симпатично што је у једној реченици било неколико нетачних тврдњи.
Уф, кô да ја никад не грешим!

Али они зарези заиста уносе различито значење:
1. Мислео, као књижевни облик, не постоји = ’мислео, а то је књижевни облик, не постоји’ (апозитив, са нерестриктивним, додатним значењем)
2. Мислео као књижевни облик не постоји = ’мислео не постоји као књижевни облик (али постоји као, нпр., дијалекатски)’ (актуелни квалификатив субјекта, увек рестриктиван = сужава значење)
То ти је као оно с односним реченицама: Подигао је руку у којој је држао писмо (сужава значење) : Подигао је руку, у којој је држао писмо (додатна информација)
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #24 у: 20.50 ч. 05.04.2010. »

Цитат
Јууу, што си ти нешто пргава.

Ако се добро сећам, прво сам била цинична и закерало, сад и пргава... Има ли још неки тако лепи придев којим би могао да налепшаш моју персону? Стварно нема смисла, Џо. Стварно нема смисла.
« Задњи пут промењено: 21.03 ч. 05.04.2010. од Бруни » Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #25 у: 21.05 ч. 05.04.2010. »

Шта знам, вероватно само мени те речи немају толико тешко значење. Ја сам први и циничан и пргав и закерало, али ми не смета кад ми то кажу. Извини ако те то вређа. То ми никако није намера. Али много си под тензијом, све схваташ смртно озбиљно...
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #26 у: 21.13 ч. 05.04.2010. »

Шта знам, вероватно само мени те речи немају толико тешко значење. Ја сам први и циничан и пргав и закерало, али ми не смета кад ми то кажу. Извини ако те то вређа. То ми никако није намера. Али много си под тензијом, све схваташ смртно озбиљно...
Препоручујем ти да поново бациш поглед у РМС и потражиш те речи. Није нешто што се некоме каже у шали или олако. Барем не мени. И да, свакако да схватам смртно озбиљно кад ми неко лепи такве епитете, иако ја ту особу нисам нити једном једином речју увредила. Све се може рећи а да не увреди, али са мало такта, који теби очигледно недостаје, и бирајући речи (циничан, пргав, закерало сигурно нису међу најпрепоручљивијима, све и да јесу истина, јер како би оно рекли, "нисмо ми чували овце заједно").
« Задњи пут промењено: 21.15 ч. 05.04.2010. од Бруни » Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #27 у: 21.21 ч. 05.04.2010. »

Ја се овде повлачим. Ко жели да се свађа, увек ће наћи разлог. Извинио сам се, све преко тога било би неумесно.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #28 у: 21.24 ч. 05.04.2010. »

Ajoj, nije valjda da je pravilno "zasuči rukave" ? Cheesy

Зар сам оволике године био у заблуди? Huh

Још лепо каже: НЕ засуци, засуцимо, засуците. Није ваљда. Шта ћу сад? Како да се одвикнем? Sad

Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #29 у: 21.28 ч. 05.04.2010. »

Ја се овде повлачим. Ко жели да се свађа, увек ће наћи разлог. Извинио сам се, све преко тога било би неумесно.

Аха. Сад сам и свађалица. Лепо. Све лепше од лепшег. Ти стварно немаш мере. Плус све то тако лепо упакујеш да испадне да си ти господин а да сам ја караконџула. Има један придев који користим за такве тактике, али нећу да се настављам, што би рекао Зоран. Не вреди.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2] 3  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!