Кад смо већ ту, постоји ли на овом форуму неко ко се разуме у преламачки посао, а да је расположен да једном апсолутном почетнику објасни пар цака и трикова?
Шта те интересује?
Много тога, заправо толико тога да не знам одакле бих почео.
Ево имам овакав проблем: текст је у два ступца, има фусноте, а оне треба да буду не у два ступца већ преко ширине читаве стране. Постоји ли начин да се ово изведе аутоматски а не пешке (ја успевам једино на следећи начин: фусноту у тексту означим са суперскрипт, а за текст фусноте поставим посебан оквир за текст испод (ширином целе стране), и у тај оквир копирам текст фусноте. Веома замршено и споро, јер све мора ручно да се пегла и исправља по 300 пута.
Занимају ме и многи технички детаљи (а не знам ниједног штампара којег бих могао да питам), рецимо ово: читао сам да штампарима може да зада муке ако преламач није рачунао да папир мора да се обреже (није ми јасно ни шта је обрезани а шта необрезани папир
) - да ли то значи да се у димензије папира одн. стране која се прелама мора урачунати и додатних 2-3 (или колико већ треба) мм са свих страна?
Ако може и даље - код рађења корица, како се одређују димензије - не знам како се то тачно зове, мислим на ону страну књиге на којој се спајају/лепе листови и корице - постоје ли неке стандардне дебљине папира те се на основу њих рачуна дебљина књиге, и да ли се уз то додатно проширује димензија те стране књиге - за лепак итд.?
Имам ја још много питања, али не бих да претерујем.