Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Род скраћеница
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
16.24 ч. 06.02.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Род скраћеница  (Прочитано 21171 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« у: 21.08 ч. 06.01.2007. »

Како се одређује ''род'' скраћеница? Мислим на оне којима могу да се додају падежни наставци. Конкретно је овога пута у питању РИК. Вечерас сам чуо конструкцију: ''РИК је одлучила да...''. Не звучи ми коректно.

Својевремено су чиновници мојој фабрици увек писали ООУР-а. И у номинативу и у свим другим падежима. Исто је било и у Општини. У СО-е, из СО-е, седница СО-е... После дуге и тешке борбе ја сам одустао.
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.014

« Одговор #1 у: 21.44 ч. 06.01.2007. »

Pa bilo bi logično, prema onome od čega je skraćenica nastala, na primer.

UN je od Ujedinjene Nacije, pa onda kažemo da su Ujedinjene Nacije odlučile nešto jer je nacija ženskog roda.
SAD su Sjedinjene Američke Države, znači, drćava je TA država, pe će biti takođe: SAD su odlučile... Izvinjavam se na neobaveštenosti, ali, šta je to RIK?

SO beše socijalistička opština?
Moram da priznam da sam potpuno zaboravila šta znači OOUR... Embarrassed

Mada, sad kad razmislim, na primer, SIV - Savezno izvršno veće - TO veće - srednji rod, ali se kaže da je SIV odlučio... Upotrebljava se muški rod.  Undecided
« Задњи пут промењено: 21.54 ч. 06.01.2007. од Maduixa » Сачувана

Ni najtemeljnije planiranje ne može da zameni čistu sreću. Murphy /Danov zakon/
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #2 у: 22.11 ч. 06.01.2007. »

Цитат
šta je to RIK?
Републичка изборна комисија.
За две недеље су код нас избори, па су све вести пуне (и препуне) извештаја о предизборној кампањи.
СО је Скупштина општине.
ООУР беше Основна организација удруженог рада
« Задњи пут промењено: 22.14 ч. 06.01.2007. од Зоран Ђорђевић » Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #3 у: 22.27 ч. 06.01.2007. »

Pa eto... Komisija je ženskog roda. Rekli vi skraćenicu ili puni naziv, rod mora da ide prema imenici.

Republička izborna komisija je odlučila
RIK je odlučila
Dođe mu na isto, zar ne?

Jer ako bi bilo RIK je odlučio onda bi trebalo da bude i Republička izborna komisija je odlučio, a to ne zvuči baš najpravilnije...

Ne znam. To je moja logika. Ostaje nam da sačekamo gramatičare da nam pogledaju u ćitap. Grin
Сачувана

Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 803

« Одговор #4 у: 22.38 ч. 06.01.2007. »

По Правопису, на скраћенице или се додају деклинативни наставци мушког рода или се не додају никакви. Стога сте у праву, Зоране - "РИК је одлучила..." најгора је варијанта, и од тога је боље "РИК је одлучио...". Међутим, мислим да "РИК" ионако не спада у круг скраћеница које се "читају", тако да је најкоректније било изрећи пуну синтагму: "Републичка изборна комисија је одлучила..."

Јагода, сећаш се још основне школе: нисмо говорили "у НОБ-и" (као "у борби"), него "у НОБ-у".
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #5 у: 22.48 ч. 06.01.2007. »

Da, u NOB-u. OK. Pravilo shvaćeno i zapamćeno. Ali...

(Sa mnom uvek ima neko "ali" Grin)

Ali meni to pravilo sečini nelogičnim.

Nego, kad smo već kod sraćenica, sećaš li se Ete? Ovo sam pravilno napisala, prema Klajnu. Sad sam pogledala i čovek kaže da IRA , ETA, ANSA, i ostale skraćenice na A što se padeža tiče, imaju dva rešenja, od kojih si ti meni
OVDE
dao samo jedno - da se rečenica preformuliše. Drugo je da se piše samo prvo slovo veliko, a ostala mala, i onda ta reč može da se menja po padežima. Što se mene tiče, savršeno.

Jedno pitanje. Klajn dalje kaže: Padežni nastavci ukoliko je skraćenica promenljiva, pišu se malim slovima i odvajaju crticom.

Pitam se ja: A kako ja da znam koja je skraćenica promenljiva a koja ne? I koja nije, šta onda? Kao ETA?
Сачувана

Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #6 у: 22.50 ч. 06.01.2007. »

Farenhajt je propustio da doda kako ne postoje pravila koja jasno definišu koja skraćenica je nepromenljiva a na koju se dodaju nastavci, a Pravopisom registrovani primeri samo potvrđuju proizvoljnost, pa je, tako, skraćenica RTS promenljiva (RTS-a, RTS-u...), dok je skraćenica SAD nepromenljiva! Ono što bi se moglo možda izvući iz pravila je da je skraćenica promenljiva ako se odomaćila baš u tom obliku (er-te-es), dok je nepromenljiva ako predstavlja samo pojednostavljeno pisanje, dok se izgovara puni naziv. Kad ovako postavimo stvari, SAD je zaista negde na granici, ali ipak cenim da se u ozbiljnom jeziku retko sreće tako (neće se reći „Bio sam u es-a-deu“ već uglavnom „Bio sam u Americi“).

Ne pratim mnogo političke vesti, ali mislim da skraćenica RIK nije zaslužila da postane reč. Stoga bi najbolje bilo napisati „RIK je odlučila da...“, ali to pročitati: „Republička izborna komisija je odlučila da...“
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #7 у: 22.57 ч. 06.01.2007. »

@Jagoda: E, pa za to bi morala da boraviš ovde, pa da "na uvce i okce" ustanoviš je li određena skraćenica u široj praksi prihvaćena kao jedinstvena reč (tipa "Unesko"). Skraćenice na A uglavnom nemaju taj status: vrlo je neobično pisati "u Ciji, u Eti, u Ansi". Trenutno nam je vrlo aktuelna skraćenica BIA, za koju još nigde nisam video "u Biji" - redovno se piše "u BIA", a čita u "u Biji", piše "načelnik BIA", a čita "načelnik Bije" (dakle, na isti način kao CIA) - ukoliko se ne koristi puni naziv Bezbednosno-informativna agencija.

S druge strane, skraćenice UDB i OZN čak su i proširene u ženski rod, dodavanjem -a, i redovno se pišu kao jedna reč, jer više nisu skraćenice, dakle "u Udbi, u Ozni".

Prema tome, to što Klajn kaže jeste tačno, ali ne važi po automatizmu za SVAKU takvu skraćenicu. Stoga je ono prvo rešenje bolje jer ne postavlja nikakvu glavobolju. A ti znaš da se ja uvek trudim da za tebe pronađem samo najbolja rešenja SmileySmiley

@Bojan: Hvala na dopuni Smiley
« Задњи пут промењено: 23.07 ч. 06.01.2007. од Фаренхајт » Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #8 у: 23.06 ч. 06.01.2007. »

Ma ja vidim da taj naš pravopis zreo za jednu debelu reformu i sređivanje. Grin
Sve što pitam, uglavnom dobijem odgovor, e, nema pravila, nego se gleda u ćitap, pa kako tamo piše, tako je.

Svakim danom sve više vidim koju knjigu treba neizostavno da kupim pri sledećoj poseti....
Hvala na odgovoru.Smiley
Сачувана

Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #9 у: 23.25 ч. 06.01.2007. »

...nego se gleda u ćitap, pa kako tamo piše, tako je.

Da se bar gleda u ćitap, ali u ovom slučaju nema ćitapa koji sadrži dovoljno primera. Smiley
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #10 у: 23.28 ч. 06.01.2007. »

Цитат
Stoga bi najbolje bilo napisati „RIK je odlučila da...“, ali to pročitati: „Republička izborna komisija je odlučila da...“

Ово је једино исправно решење.

Ако се РИК одомаћи као именица, као некада СИЗ, требало би да се мења као да је мушког рода. Срећом, РИК се помиње само од избора до избора, па неће ваљда.
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #11 у: 23.32 ч. 06.01.2007. »

Uskoro će se aktuelizovati još jedna skraćenica na A - CEFTA - no mislim da će se ona vrlo brzo verbalizovati u "Cefta".
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #12 у: 00.02 ч. 07.01.2007. »

...nego se gleda u ćitap, pa kako tamo piše, tako je.

Da se bar gleda u ćitap, ali u ovom slučaju nema ćitapa koji sadrži dovoljno primera. Smiley

Pa eto! Zar nije to da te muka uhvati! I kako onda čovek da nauči da govori pravilno, ako čak ni nema svih pravila crno na belo? Kažem ja, jedna debela reforma, eto šta je potrebno ovom našem jeziku. Mnogo bre komplikovano.  Grin

(A ja se još bunim što nema elektronske verzije tog Pravopisa! Pa kad još nije gotov, kako da ga stave na Internet? Grin)
Сачувана

Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #13 у: 00.13 ч. 07.01.2007. »

Negde od 2002. (čini mi se, ali možda sam i omahnuo) sveže izdanje najavljuje se za „iduću godinu“. Da li to što nam jedna godina toliko traje znači da će novi pravopis biti temeljniji, ili je reč o nečem drugom — ne bih da prognoziram, sačekaćemo pa ćemo videti. Smiley
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #14 у: 17.40 ч. 07.01.2007. »

Цитат
Pa eto! Zar nije to da te muka uhvati! I kako onda čovek da nauči da govori pravilno, ako čak ni nema svih pravila crno na belo? Kažem ja, jedna debela reforma, eto šta je potrebno ovom našem jeziku.

Надам се да млади Mallrat ово неће прочитати. Smiley
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!