Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Prevodi sa engleskog
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
12.40 ч. 17.04.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9
  Штампај  
Аутор Тема: Prevodi sa engleskog  (Прочитано 91866 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Masha13
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: prevodilac
Поруке: 177

« Одговор #60 у: 08.49 ч. 27.06.2013. »

upravo saznala:
radi se o cevima odvoda vode,
koje padaju nadole,
recimo u kucama odtok u kanalizaciju,
obicno horizontalnog polozaja, mada nisu uvek u polozaju od 90 stepeni,
zavisi i od geografskoj polozaja, terena, kuce, zgrade etc.
Сачувана
Masha13
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #61 у: 08.50 ч. 27.06.2013. »

http://www.gregor-muench.de/Energie/Thumbs/Energie_005.jpg&w=300&h=185&ei=ht_LUbCKBsnLswbkjYGoDA&zoom=1&iact=rc&dur=4&page=1&tbnh=142&tbnw=230&start=0&ndsp=40&ved=1t:429,r:1,s:0,i:85&tx=174&ty=14
Сачувана
Masha13
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #62 у: 08.54 ч. 27.06.2013. »

okomite cevi?
« Задњи пут промењено: 12.54 ч. 27.06.2013. од Masha13 » Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137

« Одговор #63 у: 10.08 ч. 27.06.2013. »

Masho, ne radi ti link.

Inace, pretpostavljam po tvom opisu da su u pitanju naprosto "kanalizacione cevi" ili "odvodne cevi".
Inace, na opciji "slike" na guglu, videh da se "drop pipe" odnosi i na potopne cevi, odvodne cevi, ispusne cevi, i naravno, cevi za odvod i kanalizaciju.
« Задњи пут промењено: 10.17 ч. 27.06.2013. од VladKrvoglad » Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #64 у: 10.29 ч. 27.06.2013. »

P.S. Proverih kako se 'drop pipe' prevodi na holandski:

Pâd kanalizacionih cevi (treba da bude od 0.5 do 5 stepeni)
Сачувана
Masha13
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #65 у: 10.57 ч. 27.06.2013. »

To su sve cevi koje padaju na dole, odvodne, ali ne nužno samo kanalizacione.
U to spadaju čak i oluci.  To su sve okomite cevi sa slobodnim padom na dole, neovisno
od tečnosti u cevovod.

Možda okomite cevi?
Pronašla sam nešto pod takvim izrazom. Nadam se da će bar ovaj link funkcionisati:

http://www.preisgroup.com/savjeti-za-ugradnju.html

Сачувана
OMali
pod_nadzorom
одомаћен члан
*
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 250

« Одговор #66 у: 12.33 ч. 27.06.2013. »

Kanalizaciona cijev je  "sewer pipe" ili eventualno "sewage pipe",  a odvodna cijev "drain pipe", eventualno "waste pipe". Kad Gugl pitaš  "What is a drop pipe", on lijepo izbaci uokvirenu definiciju, koju sam prije citirao i koja je prilično jasna. Evo konteksti iz prvih dvadeset rezultata, u kojima se "drop pipe" odnosi na jednu istu stvar - cijev koja je vertikalno postavljena u zemlju iz koje se pumpa voda na površinu:

Deep wells: should pipe be plastic or metal?

Boreline is a Flexible Drop Pipe that has been designed to replace the rigid risers used with submersible pumps

The Shur-Align drop pipe's patented design allows for quick and safe installation for any submersible pump.

“Let Me Tell Ya”: More about Drop Pipe - National Driller

Sizing Well Pump Drop Pipe - Plumbing

My Well Pump Keeps Busting the Drop Pipe?

Ashirvad is the pioneer to design, develop and market uPVC Riser/Drop/Column that are being successfully used in the erection of submersible borehole pumps up to depth of 1000 feet.

A evo princip rada potopnih pumpi, koje idu u ove cijevi, Northern Plains and Mountains Regional Water Program, Colorado, daju i crteže i definicije pojmova. http://www.ext.colostate.edu/sam/well-info.pdf. "Drop pipe" su opisali ovako

Drop pipe  Pipe placed in the casing to connect the pump to the surface.

Cijev smještena u kućište kojom je pumpa povezana sa površinom.

Prva slika koju Gugl izbaci na pretragu "drop pipe" je ova http://www.tunneltalk.com/images/CharlestonSewers/6-Charleston-Drop-pipe-installation.jpg, instalacija ovih cijevi. U ovom slučaju se radi o pumpanju otpadnih voda i fekalija iz kanalizacije na površinu. Članak sa ovom slikom http://www.tunneltalk.com/CWS-Mar09-Charleston-sewer-project-recognition.php#  govori o izgradnji novog kanalizacionog sistema. Vele da su stare kanalizacione cijevi bile oštećene i da su propali neki kanalizacioni tuneli i da je rekonstrukcija bila neophodna. Kanalizacione cijevi nazivaju "carrier pipes", i znamo na šta misle, iako se vidi na slici da su promijenili i "drop pipe" koja jeste dio kanalizacionog sistema, ali na nju ide pumpa, ne služi za odvod kanalizacije kao "carrier pipes" nego za njeno ispumpavanje na površinu.
Zato "kanalizaciona cijev" nije odgovarajući prevod za "drop pipe", mora se prevesti drugačije tako da znamo da se tu radi o cijevi koja je postavljeno vertikalno u zemlju i koja je povezana sa pumpom koja izbacuje vodu ili kanalizaciju ili šta već na površinu.
« Задњи пут промењено: 12.57 ч. 27.06.2013. од OMali » Сачувана
Masha13
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #67 у: 12.53 ч. 27.06.2013. »

ne vidim odgovor na pitanje  Undecided

ali poucno nekom  Wink Smiley
Сачувана
OMali
pod_nadzorom
одомаћен члан
*
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #68 у: 13.02 ч. 27.06.2013. »

Pa Mašo dodao sam objašnjenje još vidi je li sad jasnije. Ne može biti ni oluk, ni ocjednik, ni kanalizaciona cijev, ni pad kanalizacionih cijevi a svaka čast tebi, Vladu i Holandjanima, ali taj prevod ne ide. Ne služi ni za oticanje vode, obrnuto je, voda se izbacuje odozdo na površinu. Jasno je po kontekstima koje sam dao da je primarno ako ne i jedino značenje termina "drop pipe" onako kako sam već petnaest puta napisao - cijev na koju se montira pumpa i kojom se tečnost izbacuje na površinu, ili na veći nivo od onoga na kojem se ta tečnost nalazi. Ne vjerujem da bi upotreba istog termina za obrnuti tok tečnosti imala smisla, ali sve je moguće, treba nam iskusni vodoinstalater iz Kolorada da nam kaže je li ikad čuo da se "drop pipe" koristi sa takvim značenjem.
Meni ne može "okomita cijev", na toj slici sa linka imamo tri okomite cijevi. A i više volim "vertikalna" kao pridjev, kao stvar preferencije,"okomita" koristim samo sa značenjem "strma". To naravno ne znači da kroz upotrebu "okomita cijev" neće postati najbolji prevod za to o čemu pričamo. To će i pridjevu "okomita" dati novo značenje, jer ćemo njime onda označavati "ooonnnuuuu okomitu cijev", znači tačno ustanovljenu stvar u realnom svijetu. I cijev će onda moći da bude okomita ali da ne bude okomita. To je dijalektičko jedinstvo suprotnosti, bar ja tako zamišljam dijalektiku Smiley
Šalim se naravno, "okomita cijev" je izraz koji je očigledno već upotrebljen i ako se bude ustalio u upotrebi, taj prevod će biti najbolji i jednako dobar kao bilo koji drugi.
« Задњи пут промењено: 13.38 ч. 27.06.2013. од OMali » Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #69 у: 13.43 ч. 27.06.2013. »

OMali,
Ja videh primere na guglu gde 'drop pipe' znaci  i cev za odvod/propustanje vode u WC kotlicu, na primer - te tvoje insistiranje da mora biti samo cev za "potisak vode na povrsinu" - ne drzi vodu  Grin - jer u kotlicu voda ide nadole...

Ispusna cev?
Vertikalna ispusna cev?
"Vertikalna ispusnica"?
"Ispusna vertikalnica"?
Сачувана
OMali
pod_nadzorom
одомаћен члан
*
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #70 у: 13.56 ч. 27.06.2013. »

Pa Vlad ako si vidio linkuj da i ja vidim a i svi ostali pa da naučim nešto. Ja sam tražio i nisam našao, ali ne velim da je nemoguće, i dobro je da se kontekstom pokaže da je to značenje zaista u upotrebi. Ja o ovome znam onoliko koliko Gugl može da pruži informacija o tome, lično nikad nisam izgovorio ili čuo "drop pipe" prije nego što je Maša potegla to pitanje ali sam naravno upoznat sa svrhom i ugradnjom takvih cijevi, pa neka nisam znao kako to u engleskom krste. Prvih dvadeset rezultata za pretragu "what is a drop pipe" koja je uključila i dvije definicije koje sam isto citirao, govore o toj cijevi kao o cijevi kojom se tečnost izbacuje na površinu. Kad se udje u detalje vidi se da se one projektuju za odredjene protoke i za odredjene vrste pumpi. Na svakom od tih rezultata se govori i o pumpama, najčešće potopnim, i ostalim povezanim stvarima. A ako već sa takvim cijevima idu pumpe, koliko ti je logično da će se te pumpe postavljati da bi se tečnost pumpala u zemlju? Obično pumpamo prema gore valjda. I zato nije ni "ispusna" jer navodi na pogrešno shvatanje svrhe te cijevi.
« Задњи пут промењено: 14.08 ч. 27.06.2013. од OMali » Сачувана
Masha13
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #71 у: 14.05 ч. 27.06.2013. »

MaLi,

hvala tebja.  Smiley

« Задњи пут промењено: 14.08 ч. 27.06.2013. од Masha13 » Сачувана
Masha13
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #72 у: 14.07 ч. 27.06.2013. »

OMali,
Ja videh primere na guglu gde 'drop pipe' znaci  i cev za odvod/propustanje vode u WC kotlicu, na primer - te tvoje insistiranje da mora biti samo cev za "potisak vode na povrsinu" - ne drzi vodu  Grin - jer u kotlicu voda ide nadole...

Ispusna cev?
Vertikalna ispusna cev?
"Vertikalna ispusnica"?
"Ispusna vertikalnica"?

okomita cev. Iz vise izvora, hrvatskih sam pronasla tu rec i jako dobre nacrte,
koji odgovaraju tom terminu (onom na sta se cilja i trazi).
Сачувана
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #73 у: 14.11 ч. 27.06.2013. »

(Inace, 'ispustiti' ne znaci automatski da je pravac uvek na dole. Ispustiti mozes i na gore. Ispustiti gas, na primer.)
Сачувана
Masha13
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #74 у: 14.17 ч. 27.06.2013. »

(Inace, 'ispustiti' ne znaci automatski da je pravac uvek na dole. Ispustiti mozes i na gore. Ispustiti gas, na primer.)

kao i na stranu, sa strane
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!