Poštovani, kao i obično (da ne napišem kao i
uvek ), nismo se razumeli. Kao što sam već više puta rekla na ovom forumu
ne pada mi na kraj pameti da
pobijam bilo koji udžbenik, pravopis, važeću gramatiku niti bilo šta slično. Takođe
treći put ponavljam u okviru ove diskusije da znam i prihvatam činjenicu da F i V
nisu registrovani kao parnjaci; samo sam htela da skrenem pažnju na činjenicu (na koju me je podsetila jedna rečenica Đorđa Božovića) da oni zapravo
jesu vrlo srodni i po svemu slični zvučno/bezvučnim parnjacima. Imam utisak da se moje diskusije sa vama, Bojanom i još nekima (nemojte ovo shvatiti lično, molim vas
) stalno vrte oko toga da li nešto
piše u gramatici, pravopisu i slično, pri čemu se svako
zapažanje koje nije doslovce navedeno u tim izvorima proglašava za jeres
; znam dobro šta piše i kod Stevanovića i u udžbenicima fonetike; najmanji je problem to pročitati i citirati, kao i poslati druge da to čitaju. Nema potrebe da stalno posećate diskutante na tri iste knjige koje se mogu naći na svakom koraku i koje su svima ovde verovatno dobro poznate. Zapažanje da su V i F srodni glasovi i da imaju osobine zvučno/bezvučnog para
nije moje, već upravo mnogih profesora jezika i fonetike, što
ne znači da je ono normativno priznato, jer zaista postoje razlozi zbog kojih to
nije tako i ja to ni jednog trenutka
ne sporim. Takođe, glasovne promene
postoje i dešavaju se u govoru i u drugim jezicima, ali u njima nisu registrovane, jer ti jezici nemaju fonetske azbuke. To ne znači da one
ne postoje; samo da
nisu registrovane.Žao mi je ako moje primedbe nekima ne prijaju, ali zaista odbijam da svaki razgovor svedem na ono što piše u pravopisu i gramatici. To
ne znači da ja želim da menjam postojeću normativizaciju srpskog jezika, već samo da su, nadam se, dozvoljene diskusije i zapažanja i o onome što nije navedeno kao pravilo i propis. Ako je tako, onda neka svako kupi preporučenu literaturu i pročita je, ali u tom slučaju više nemamo o čemu da diskutujemo. Ja smatram da forum služi za i
diskusije, a ne
samo za preslišavanje gde šta piše i prebrojavanje šta je ko pročitao. Pa valjda nema čoveka koji je završio srednju školu a da nije čitao Stevanovićevu gramatiku. Preporučite mi bar nešto što nisam čitala