Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Jednačenje po zvučnosti
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
01.37 ч. 27.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9
  Штампај  
Аутор Тема: Jednačenje po zvučnosti  (Прочитано 147184 пута)
0 чланова и 7 гостију прегледају ову тему.
MMMila
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 15

« Одговор #75 у: 19.48 ч. 26.01.2008. »

Nego, da dodam. . .  pitanje je u kojoj Osnovnoj skoli:( Nazalost, ko zna ko nam uci decu, koja ne nauce nista, sem nekih pedesetak pitanja za prijemni!

Opet, ne zamerite:) Jeste mi posao da pisem (ali ne na srpskom), ali sam po obrazovanju tehnicko lice! Samo s dobrom voljom da govorim (i pisem) ispravno!
Сачувана

dusha.mojblog.co.yu
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #76 у: 01.08 ч. 27.01.2008. »

Čisto da razjasnimo situaciju, suglasnici se svakako jednače na krajevima prefiksa, osim izuzetno ako bi se reč isuviše izobličila. Recimo, pravilni su jedino oblici natprosečan (od nad-), potpredsednik (od pod-) i dr., a izuzetno je postdiplomski (jer bi jednačenje dalo *pozdiplomski, što je previše neprepoznatljiv oblik) i sl. Okej? Wink
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #77 у: 01.29 ч. 27.01.2008. »

Opet, ne zamerite:) Jeste mi posao da pisem (ali ne na srpskom), ali sam po obrazovanju tehnicko lice! Samo s dobrom voljom da govorim (i pisem) ispravno!

Bravo za dobru volju! Slobodno pitaj šta ne znaš, a zanima te, za to služi forum.

Ovaj forum je namenjen onima koji imaju dobru volju, nije namenjen samo stručnjacima za jezik. Oni koji poseduju neko veće znanje (npr. Bojan Bašić, Neskafica, Đorđe Božović) su vredni članovi foruma koji rado odgovaraju na pitanja bez obzira na to da li se radi o gradivu osnovne škole ili je reč o nekom visokoškolskom pitanju. Jednako vrednim članovima smatraju se i oni koji manje znaju, ali postavljaju pitanja bez kojih bi forum brzo zamro. I kod jednih i kod drugih, dobra volja je ono što se ceni, dobra volja da se nešto nauči i dobra volja da se odgovori na pitanje, bez obzira na to u koji stepen obrazovanja se pitanje svrstava.
Сачувана
MMMila
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 15

« Одговор #78 у: 11.23 ч. 27.01.2008. »

:)

Da se razumemo: svako moze napraviti gresku.   Problem je ako ne zeli da sistemsku (ili mozda sistematicnu?) gresku ispravi.   Previse gledam (tacnije citam) koliko su mi "kolege" nepismene, bode oci neko zaista minimalno nepoznavanje srpskog nam jezika, a opet, najvise boli arogancija s kojom se postavljamo prema onima koji nas upozore!
Imaju li nasi mediji lektore? I ako imaju, da li su ti lektori prave osobe na pravom mestu?

Upavo po pitanju ovog topika (jednacenje po zvucnosti) nedavno sam sa GLODUR-om (valjda se ovako pise, eto pitanja!) jednog, doduse provincijskog, ali bitnog za taj kraj nedeljnika, imala raspravku oko poTpredsednik (odnosno, kako je ona tvrdila poDpresednik).   Nije zameriti zeni! Moje je godiste, tada je i bilo poDpresednik.   Ali, zameriti joj je sto ne zeli da zna sada, sto ne pita, sto ne cita.  .  . 

Ja pokusam da nadjem prvo u temama ono sto me interesuje.   Mozda ste vec pisli o tome.   I mnogo sam nasla!

Da ne duzim, hvala:)

Samo je bitno da se svi mi (kojima nije profesija srpski jezik, ali jeste pisanje, kao i oni koji zele da budu jezicki korektni) nemamo osecaj da smo "niza vrsta", neznalice ili nepodobni ako pitamo nesto super jednostavno! Eto, hajde da pricamo o fudbalu:) recimo! Je l' treba da onda ja nekom "nabijem na nos" svoju superiornost:) SALA!!!!

Nego, idemo dalje! Raspisah se, jao!
Сачувана

dusha.mojblog.co.yu
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #79 у: 13.21 ч. 08.02.2008. »

Upavo po pitanju ovog topika (jednacenje po zvucnosti) nedavno sam sa GLODUR-om (valjda se ovako pise, eto pitanja!) jednog, doduse provincijskog, ali bitnog za taj kraj nedeljnika, imala raspravku oko poTpredsednik (odnosno, kako je ona tvrdila poDpresednik).   Nije zameriti zeni! Moje je godiste, tada je i bilo poDpresednik.

Zapravo, nikad nije bilo pravilno *podpredsednik.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #80 у: 18.42 ч. 08.02.2008. »

Zapravo, nikad nije bilo pravilno *podpredsednik.

Žene se ne pitaju za godine, možda je dotična dama suvremenica Dositeja, Joakima Vujića, Sterije ili Jovana Hadžića pa je u njeno vreme bio na snazi etimološki pravopis. Cheesy
Сачувана
miss jelena
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 2

« Одговор #81 у: 10.58 ч. 14.10.2008. »

Da li je pravilno: . . .  na Velikom JastreBcu ili . . .  na Velikom JastrePcu??? Hvala unapred!!!
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #82 у: 12.16 ч. 14.10.2008. »

Само „на Великом Јастрепцу“. Комбинацију сугласника БЦ практично је немогуће течно превалити преко усана. Smiley
Сачувана
miss jelena
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 2

« Одговор #83 у: 16.55 ч. 14.10.2008. »

ok!!! HVALA PUNO!!! Wink
Сачувана
invictus
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:
invictus
Име и презиме:
invictus
Поруке: 5

« Одговор #84 у: 23.04 ч. 04.12.2008. »

Поздрављам све Форумаше, овај Форум сам тек сада открио, и нашао да је неизмерно користан свакоме ко држи до свога језика.  Хвала свима који бесомучно одговарају на свако питање.

Мени занима нешто о једначењу сугласника по звучности, са историјског аспекта, односно конкретно за промену србски у српски.  Многи моји пријатељи, неће да говоре српски, јер сматрају да је правилно србски, вероватно ту има бојазни разних невоља овог народа, али то није тема. . .
Па ме занима историјат и било каква информација када се први пут почело говорити српски, или барем како и зашто се прешло на српски, јер колико видим на претходној страници ове теме, код изузетака каже се дубски, али каже се српски.

Такође, зашто се не каже клубски, већ клупски, када се губи смисао речи клуб?

Унапред хвала, и поздрав за презимењака Башић Бојана.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #85 у: 12.19 ч. 05.12.2008. »

Ја бих само ово: Ко каже да треба дубски. То што је Љубомир Симовић тако писао, не значи ништа. Мислим да то није изузетак, јер један од облика глагола јесте дупсти (поред дубити). Кад је почело, ух, то би најбоље, чини ми се, одговорио Ђорђе. Мислим да је нормирано правописом из шездесете.
Сачувана
invictus
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:
invictus
Име и презиме:
invictus

« Одговор #86 у: 13.06 ч. 05.12.2008. »

Другар, то сам и ја начуо да је промењено Правописом из шездесетих.  Па ме занима где могу наћи тај Правопис, како бих дошао до информације, јер мислим да је неопходно научити ове моје другаре малко више од онога ''Ако си Србин, онда је србски''.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #87 у: 19.43 ч. 05.12.2008. »

Оли је другарица Smiley.

Па Правопис из 1960. можеш можда наћи у старинарницама, а овај најновији, из 1993. вала нигде. Новији има промене у односу на онај из 1960. Ако баш мораш показати књигу тим твојим другарима, може да послужи и школски правопис кога има у књижарама. У одељку Једначење по звучности све лепо пише...

А ево овде имаш и слике да видиш како изгледају те књиге. Школски правопис је друга књига по реду...

http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=463.0
« Задњи пут промењено: 19.45 ч. 05.12.2008. од Brunichild » Сачувана
invictus
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:
invictus
Име и презиме:
invictus

« Одговор #88 у: 21.21 ч. 05.12.2008. »

Ma video sam tek kasnije kod imena Olivera, ali nemam opciju da promenim poruku, pa ostade drugar.  Izvinjavam se, jer nije bilo namerno.
U svakom slucaju, mnogo hvala, jer i sam sam znao, cak pise u nekom prirucniku za srednje skole, iako sam isao u elektrotehnicku skolu, ostao mi je eto i taj podatak u glavi.
No, cenicu ako ima neko da jos nesto kaze oko promene, da li se zna zasto, kako itd, bilo bi mi veoma korisno.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #89 у: 21.52 ч. 05.12.2008. »

Jednačenje po zvučnosti nikako nije inovacija Pravopisa iz 1960, već je mnogo starija pojava u pisanju koja potiče još od Vuka ako ne i ranije tu i tamo.

„Dubski“ piše Ljubomir Simović, ali to je jedan od lokalizovanih izuzetaka, koji se obično sreću kod nekih toponima — ivanićgradski, burađski; i nije u vezi sa pridevom „srpski“.

U „klupski“ smisao reči „klub“ uopšte se ne gubi, kao što se ne gubi ni u „srpski“. Jednačenje b : p u „srpski“ normalna je pojava u našem jeziku ispred sufiksa -ski i nema razloga da ona tu izostane.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!