Здраво свима.
Нисам пронашао ниједно решење за писање наводника прописаних српским правописом које би ми одговарало, па сам се сетио програмчића који сам својевремено користио за прављење пречица на тастатури и тако олакшавао себи бацање магија у игрици.
Програм о коме говорим зове се
Autohotkey и користи веома једноставан програмски језик у сврху аутоматизовања одређених рачунарских функција. Наравно, Ви тај програмски језик не морате да знате.
Е сад, пошто сам себи проблем са наводницима решио, одлучио сам да направим водич за коришћење програма на овом сајту да би и други могли да га испорбају, ако желе. Верујте ми, веома је просто. Кораци за никад једноставније наводнике су следећи:
1. скините инсталацију за програм
Autohotkey са званичног сајта (www. autohotkey. com);
2. инсталирајте програм (након инсталације нећете користити овај програм, осим ако желите да направите сопствени скрипт помоћу њега, али програм мора остати инсталиран на рачунару да би учитавао скрипт за наводнике који сам направио);
3. скините датотеку у којој се налази скрипт са наводницима (
Navodnici. 7z) (s000. tinyupload. com/?file_id=74205742267906737515);
4. распакујте датотеку уз помоћ програма као што су
WinRar,
7Zip (www. 7-zip. org);
5. у датотеци се налази скрипт
Navodnici. ahk. Отворите овај фајл и од тада ћете имати наводнике на Вашој тастатури. Отворени наводници („) добијају се комбинацијом Алт+С, затворени наводници (”) комбинацијом Алт+Д (без обзира на то да ли вам је тренутно укључена енглеска или српска, ћирилична или латинична тастатура, велика слова). Ове пречице сам изабрао јер су већ у употреби за знаке навода на у „Дунав” тастатури која се користи на Линукс оперативном систему. Пречице можете променити (објашњење у трећој напомени).
Напомене:
1. ако желите да се скрипт укључи при покретању Вашег рачунара урадите следеће (за
Windows): у старт менију, међу инсталираним програмима, пронаћи ћете датотеку под именом
Startup. Копирајте или пребаците скрипт
Navodnici. ahk у ту датотеку и од тог тренутка скрипт са наводницима биће покренут сваки пут када укључите рачунар;
2. пошто Вам ова комбинација дугмића на тастатури (Алт+С, Алт+Д) може устребати приликом употребе у неком другом програму, она ће тамо бити онемогућена све док је скрипт активан. Но, то се може лако заобићи - у доњем десном углу екрана, поред сата (
system tray) пронаћи ћете иконицу скрипта (зелена коцкица са великим латиничним
х унутра). Десним кликом на ту иконицу отворићете мени са разним опцијама, а једна од њих је
Pause Script која омогућава паузирање скрипта. Када желите поново да га укључите, још једном идите на
Pause Script, и наводници ће се вратити на своје пречице.
3. ако желите да промените пречице за наводнике то можете урадити десним кликом на скрипт, па
Edit Script. Тада ће се отворити програм за преправљање скрипта који је у облику Виндовсовог Ноутпеда. Тамо ћете пронаћи следеће команде:
*!s::„
*!d::”
Невероватно једноставно, знам. Ако хоћете да замените слово које ће у комбинацији са Алт дугметом дати одређени наводник, унесите га уместо слова [ s ] или [ d ];
4. скрипт је сасвим мали и неприметан, неће правити никакву разлику у брзини чак и старијих рачунара.
То би било то. Испробајте па ми јавите јесте ли се снашли и има ли проблема или нејасноћа.
Ако линк на који сам окачио скрипт престане да ради пошаљите ми мејл на mare011rs@gmail. com, па ћу поставити нови.