Hvala za CUVENU skriptu!
Па не каже се „Хвала за ЧУВЕНУ скрипту!“, већ „Хвала за ЧУВЕНА скрипта!“

Сад сам то хтела да кажем

.
Иначе, за мотивну реч сам копала по литератури. Ух. Морфологија ми увек задаје муке. О овоме пише сигурно у Станојчићевој и Поповићевој граматици, али сам заборавила шта тачно

. Знам да је мотивна реч она од које су настале све остале. Лако је за
каснити уочити да је од прилога
касно, то се ради чак и у основној школи, али код оваквих случајева ја увек имам проблем. Све именице са суфиксом
-лац грађене на исти начин, па ако знаш за неку другу такву именицу, види да ли се уклапа? Вежбај даље, одговорићемо ти ми некако

. А зар немаш решења?
Послала сам СМС особама за које мислим да знају, па ћу ти написати, ако претходно неко, ко сигурно зна, не одговори.
Ово ме је инспирисало на још једну мисао у вези са школством. Некад давно смо учили да су, на основу статистичких података, правници и новинари најнеписменији факултетски образовани људи (извињавам се правницима и новинарима, то су били статистички подаци). Касније, не знам да ли због тога или не, уведен је пријемни из српског језика за будуће студенте права, што ме је веома обрадовало. Али погледајмо ово питање? Какве оно везе има са евентуалном писменошћу будућег правника. Ух, ух, ух. Научиће творбене морфеме, граматичке морфеме, мотивне речи, врсте стиха... али ће (неки) остати
базално неписмени!