Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
|
« Одговор #150 у: 23.43 ч. 26.11.2009. » |
|
Kakve veze Srebrenica ima sa poreklom reci Srbin? Историјска наука је по дефиницији квази-наука јер превише зависи од субјективних чинилаца. Не једном смо се уверили да су се многа историјска тумачења временом показала не само као нетачна него и не случајно погрешне интерпретације. Svasta.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
ArsLonga
одомаћен члан
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 320
|
|
« Одговор #151 у: 23.49 ч. 26.11.2009. » |
|
Kakve veze Srebrenica ima sa poreklom reci Srbin?
Ima sa naukom i kvazi naukom (kvazi istorijom). Govorili smo, valjda, o tome kako bi trebalo da se utvrđuje istorijska istina.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
|
« Одговор #152 у: 23.57 ч. 26.11.2009. » |
|
ArsLonga, uzdrži se od ličnih prozivki. Mogu i ja tebe sada isto da pitam, a šta su za tebe pobijeni u Srebrenici? Ili, a tvoja su lektira verovatno novine Velika Srbija, u kojima si čitao da je genocid u Srebrenici tobož izmišljen?
Tema nam nije Srebrenica, i nije tema ko čita koje novine, nego smo počeli o istorijskom metodu ili nedostatku metoda. Tako da je samo prvi pasus koji si u toj poruci napisao dovoljan za ovu forumsku diskusiju, a ostalo su provokacije Belopoljanskoga, osobni napadi i raspredanje nečega čemu na ovome forumu nije mesto niti ima svrhe o tome ovde sučeljavati mišljenja — ima institucija koje su merodavne za utvrđivanje činjenica o onome što se dogodilo u Srebrenici, i to je njihov posao, a ne tvoj ili Belopoljanskoga, a i da jeste, nije mu ovde mesto.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 820
|
|
« Одговор #153 у: 00.08 ч. 27.11.2009. » |
|
Ne mešaj lingvistiku u to, lingvistika nipošto nije kvazinauka. Takve paraetimologije ne spadaju u "pravu" lingvistiku isto kao što Olge i Deretići ne spadaju u "pravu" istoriju.
Нисам хтео да кажем да је лигвистика квазинаука и вероватно сам траљаво одабрао примере и поређења, али хтео сам да кажем да због тога што око неких питања не мора увек да постоји слагање и што постоји доста шарлатана и нестручних особа који се представљају као ауторитети не треба да се према историјској науци у тоталу односимо као према квазинауци.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
ArsLonga
одомаћен члан
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #154 у: 00.16 ч. 27.11.2009. » |
|
ArsLonga, uzdrži se od ličnih prozivki. Mogu i ja tebe sada isto da pitam, a šta su za tebe pobijeni u Srebrenici? Ili, a tvoja su lektira verovatno novine Velika Srbija, u kojima si čitao da je genocid u Srebrenici tobož izmišljen?
Tema nam nije Srebrenica, i nije tema ko čita koje novine, nego smo počeli o istorijskom metodu ili nedostatku metoda. Tako da je samo prvi pasus koji si u toj poruci napisao dovoljan za ovu forumsku diskusiju, a ostalo su provokacije Belopoljanskoga, osobni napadi i raspredanje nečega čemu na ovome forumu nije mesto niti ima svrhe o tome ovde sučeljavati mišljenja — ima institucija koje su merodavne za utvrđivanje činjenica o onome što se dogodilo u Srebrenici, i to je njihov posao, a ne tvoj ili Belopoljanskoga, a i da jeste, nije mu ovde mesto.
Da, a ovo sa Velikom Srbijom nije provokacija? Jasno sam naveo čoveka (Čarls Ingrao) koji je predvodio tim istoričara, koji je trebalo da utvrdi istinu o događajima u ratu u BiH. Dao sam i link na kome se može videti da ništa nisam izmislio. Taj link vodi do univerziteta Purdue na kome Ingrao radi. Time sam želeo da potkrepim ono pređašnje mišljenje u kome se istorija poredi ili, maltene, izjednačava s kvazi-naukom. Zapravo, o kakvoj se istoriji tu moglo raditi, ako neko i pre nego što je počeo sa bilo kakvim utvrđivanjem činjenica, upire prstom na "zločinca". Sve se to događa danas i pred našim očima.
|
|
« Задњи пут промењено: 00.19 ч. 27.11.2009. од ArsLonga »
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
|
|
« Одговор #155 у: 00.20 ч. 27.11.2009. » |
|
I rekao sam da je to što si o tome napisao u redu za diskusiju. Ali nisu u redu provokacije s Jasenovcem i E-novinama, zbog čega sam te hteo opomenuti, ali sam morao jednako odgovoriti i tebi provokacijom sa Srebrenicom i Velikom Srbijom — jezičara sam, pa moram i ja da uzvratim.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #156 у: 00.23 ч. 27.11.2009. » |
|
Ne gospodine dragi, stvar je obrnuta: ja pričam o "istoriji kao nauci", a ti pokušavaš da pričaš o nečemu o čemu ponešto znaš iz medija i novinskih članaka. Не. Ја говорим о историји и историјској науци, а ти о догађају од којег није прошло ни 20 година и који је још увек политички актуелан и медијско постављање према њему називаш ставом званичне историје. Prvo i osnovno značenje engleskog boy je "muško dete", a kada se kaže "men and boys", tada je konotacija potpuno jasna u engleskom, baš kao i u srpskom: to su "muškarci i dečaci". „Дечак“ и „дечко“ су старосно непрецизне категорије и могу се односити и на децу од 5-6 година и на пунолетне младиће, слично као и реч „boy“ у енглеском. I otkud ti znaš da je u Srebrenici bilo "onih ispod šesnaest"? Čitao si u E novinama Petra Lukovića? Е јеси кретен, онај природни, непрскани. Муслимани у Сребреници су у својим редовима имали и дечаке од 15 година под оружјем, а сви ратни заробљеници су стрељани, није тешко сабрати два и два. Или можда тврдиш да је војска РС пре стрељања легитимисала заробљене и раздвајала пунолетне од малолетних? To ti je verovatno došapnuo Franjo Tuđman. Trebalo bi da znaš da je prema dosadašnjim istraživanjima u NDH je ubijeno 74.762 dece. Знам ја све и озбиљно бих се забринуо за себе када бих спао на то да ти треба да ме обавештаваш и информишеш о прошлости и историји мога народа. Разлике у броју пописаних Срба пре и после рата не дозвољавају бројке којима се манипулише код нас и то ће време показати, а они који су инсистирали на њима ће црвенети чим се стишају страсти и о бројности жртава озбиљно позабави. И ако имају образа уопште. Kakve stvari i kakve publikacije? Za tebe su poklani u Jasenovcu "stvar" ili "publikacija"? Strašno.
Да ли си ти неписмен или просто блесав? Не Јасеновац него цитат о Сребреници који покушаваш да потметнеш као званичан став историје као науке. Ја ти саветујем да се оставиш историје на неко време и позабавиш проблемима који су те навели њој и корену толике страствености коју улажеш у пропагирање једног става, а да ниси свестан тачности или нетачности ни њега ни његовог контрастава, па да се тек онда тим истим стварима позабавиш, али хладне главе.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
|
|
« Одговор #157 у: 00.28 ч. 27.11.2009. » |
|
Да ли си ти неписмен или просто блесав? (Mislim da to nikada nećemo saznati, previše je i jednoga i drugoga u igri.) Ali sada ozbiljno, moram i tebe da opomenem (a i samoga sebe, naravno, — obećavam da neću više ). Jer zaista nije u redu ovako diskutovati na osobnoj razini. Moderatori će nam uši iščupati.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #158 у: 00.33 ч. 27.11.2009. » |
|
Jer zaista nije u redu ovako diskutovati na osobnoj razini. Moderatori će nam uši iščupati. Ја бих им препоручио да онемогуће Арс Лонгу на овој дискусији јер је само реметилачки фактор који не доприноси ничему осим константним скретањима теме у нова настАвљања. И за то не мислим да је мој субјективни став због неслагања с њим (заправо немам са чим ни да се не слажем јер човек нема став који може аргументовано да брани) него да је то једини закључак до ког се може доћи анализом претходних неколико страница.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
ArsLonga
одомаћен члан
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #159 у: 00.48 ч. 27.11.2009. » |
|
„Дечак“ и „дечко“ су старосно непрецизне категорије и могу се односити и на децу од 5-6 година и на пунолетне младиће, слично као и реч „boy“ у енглеском. U srpskom 'dečak' i 'dečko' nisu potpuno isto. Dečak je samo dečak i on nikako ne može biti punoletan. Е јеси кретен, онај природни, непрскани. Cheesy Муслимани у Сребреници су у својим редовима имали и дечаке од 15 година под оружјем, а сви ратни заробљеници су стрељани, није тешко сабрати два и два. Или можда тврдиш да је војска РС пре стрељања легитимисала заробљене и раздвајала пунолетне од малолетних? E tu i jeste glavna 'caka'. Tako možemo da pričamo neobavezno, ali ozbiljni naučnici moraju da stvari konkretizuju jasnim dokazima. Uputi nas gde si pronašao taj podatak. Koliko je petnaestogodišnjaka bilo u Armiji BiH? Daj izvor! Ja o tome govorim, onako kako sam prosledio link o Čarls Ingraou - istoričaru, koji presuđuje unapred. Знам ја све и озбиљно бих се забринуо за себе када бих спао на то да ти треба да ме обавештаваш и информишеш о прошлости и историји мога народа. Разлике у броју пописаних Срба пре и после рата не дозвољавају бројке којима се манипулише код нас и то ће време показати, а они који су инсистирали на њима ће црвенети чим се стишају страсти и о бројности жртава озбиљно позабави. И ако имају образа уопште. Na sajtu koji sam ti ranije prosledio nalaze se nemački dokumenti u kojima se pominju cifre ubijenih u Jasenovcu, kao i druga dokumentacija koja jasno ukazuje da broj ubijenih može da se kreće negde oko 700.000-1.000.000. U svojim izveštajima koji su slati u Berlin, nemački generali, uzimajući u obzir nemačku pedantnost, nikako nisu mogli da se toliko zabune da ne znaju razliku između "stotina hiljada" i "desetine hiljada". Na primer, general Ernst Fik navodi broj od 600.000 do 700.000 usmrćenih do marta 1944. Državna komisija Jugoslavije iz 1946, procenila je broj žrtava na 500.000 do 600.000 i ona je samo mogla, u ime "bratstva i jedinstva", da umanji pravi broj.
|
|
« Задњи пут промењено: 00.52 ч. 27.11.2009. од ArsLonga »
|
Сачувана
|
|
|
|
ArsLonga
одомаћен члан
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #160 у: 01.06 ч. 27.11.2009. » |
|
Ја бих им препоручио да онемогуће Арс Лонгу на овој дискусији јер је само реметилачки фактор који не доприноси ничему осим константним скретањима теме у нова настАвљања. Gde baš nađe "remetilački faktor", kada pričamo o jednom užasno tragičnom događaju iz ne tako davne prošlosti? Jeste da sam i ja bio provokativan u određenoj meri, na šta mi je Đorđe, možda s pravom, skrenuo pažnju, ali ovaj me obasu svim mogućim epitetima a onda zove moderatora u pomoć... No dobro, svakako sam ovde rekao sve što sam mislio da kažem. Isključujem se iz ove diskusije.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
ArsLonga
одомаћен члан
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #161 у: 01.18 ч. 27.11.2009. » |
|
Да ли си ти неписмен или просто блесав? (Mislim da to nikada nećemo saznati, previše je i jednoga i drugoga u igri.) Kasno sam video gornju "konstataciju", tek onda kada sam rekao da se isključujem iz dalje diskusije po ovom pitanju. Stoga, ovo gore neću komentarisati.
|
|
« Задњи пут промењено: 08.35 ч. 27.11.2009. од ArsLonga »
|
Сачувана
|
|
|
|
Звездана
посетилац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме: Звездана
Струка:
Поруке: 29
|
|
« Одговор #162 у: 03.52 ч. 27.11.2009. » |
|
Eh, moja Bruni Neke protivurečnosti se javljaju u tvom pisanju od posta do posta, od prilike do prilike, iz dana u dan. No one su odraz tvoje ličnosti. Reći ću samo opet :Eeeh, moja Bruni ! Belopoljanski,nisam zaboravila pitanje upućena lično meni o aždajama i zmaju, samo nisam stigla, imam trenutno previše obaveza napolju. Da ostavimo to za novu temu u budućem periodu, kad padne sneg ? Našla sam veceras dve vrlo stare knjige, u elektronskom formatu, gde se ime Srba poistovećuje sa Tribalima, Skordiscima i Ilirima, pa zainteresovanim prenosim linkove. Laoniki Halkokondil iz 15.veka ("krivac" ove rasprave o Olgi jer napisa "«Τριβαλλοι, Σερβλοι, ο δε ευνοζ παλαιοτατον και μεγιοτον των ευνων... »što je prevođeno na latinski kao “Tryballos, Serblos, autem gentem esse totius orbis antiquissimam et maximam, compertum habeo...” a na srpskom znači "Род Трибала, Срба, на целој земљи је најстарији и највећи, поуздано знам... ) http://www.archive.org/stream/laonicichalcoco00bekkgoog(za pdf download) http://www.archive.org/details/laonicichalcoco00bekkgoogApijan iz Aleksandrije (Ovidijev savremenik koga Olga nije pominjala uopšte ), rimski istoričar http://www.archive.org/stream/appianoualexandr00appiuoft#page/n7/mode/2up(za pdf download) http://www.archive.org/details/appianoualexandr00appiuoftCitat sa 271.strane Apijanove „Romanarum Histtorianum” liber De Rebus Illyricis, III Genetus Illyruorum, ut in tam ampla Regione, multae sunt. Ex his incylta etiam nunc Scordiscorum et Tribalum nomina. (slobodan prevod: Rod Ilirski, u toliko bogatom regionu, mnogobrojan je. Oni se takođe sada Scordisci i Tribali zovu. )
|
|
« Задњи пут промењено: 03.56 ч. 27.11.2009. од Звездана »
|
Сачувана
|
|
|
|
ArsLonga
одомаћен члан
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #163 у: 09.57 ч. 27.11.2009. » |
|
Citat sa 271.strane Apijanove „Romanarum Histtorianum” liber De Rebus Illyricis, III Genetus Illyruorum, ut in tam ampla Regione, multae sunt. Ex his incylta etiam nunc Scordiscorum et Tribalum nomina. (slobodan prevod: Rod Ilirski, u toliko bogatom regionu, mnogobrojan je. Oni se takođe sada Scordisci i Tribali zovu. )
Bavarski geograf jasno kaže: Zeriuani, quod tantum est regnum, ut ex eo cunctae gentes Sclavorum exortae sint et originem, sicut affirmant ducant [Zeriuani, čije je kraljevstvo toliko, da su od njih potekli svi slovenski narodi i, kako tvrde, od njih vode poreklo.]. Kao primer odbacivanja pojedinih navoda gde se pominje ime Srba, može da posluži i knjiga Osteuropäische und ostasiatische Streifzüge (Josef Marquart; iz 1903.), gde se doslovno kaže: Denn die Zerivani des sog. bairischen Geographen haben, wie schon die Namensform zeigt, mit den Serben nichts zu tun und sind anders zu erklären. [...Jer Zerivani tzv. bavarskog geografa, nemaju, kao što i samo ime kazuje, nikakve veze sa Srbima i to se mora drugačije objašnjavati....] Dakle, "mora se drugačije objašnjavati", ali se nigde dalje to ne objašnjava. To dovoljno govori o pristrasnosti sa kojom se svaka pomisao da bi nešto moglo da ima veze sa Srbima a priori odbacuje. Možda ne bi bilo loše pogledati izvod iz knjige Aleksandra M. Petrovića "Srpske starine". Njemu se, pretpostavljam, ne može pripisati neki "neo-romantičarski" duh niti kvazi-naučni pristup.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
|
« Одговор #164 у: 10.25 ч. 27.11.2009. » |
|
Eh, moja Bruni Roll Eyes Neke protivurečnosti se javljaju u tvom pisanju od posta do posta, od prilike do prilike, iz dana u dan. No one su odraz tvoje ličnosti. Reći ću samo opet :Eeeh, moja Bruni ! ОК. Како ти кажеш. Ја сам одавно кликнула на "Не обавештавај" о овој теми, чим сам уочила да је ово јалово расправљање. Извини ако сам те ичим увредила, није ми била намера, заиста. Ово, "Е, Сребрена.." није било ни саркастично ни иронично нити било шта како си ти то изгледа разумела, ако је тако изгледало, опет, извини. Свакако, могла бих да реплицирам на много тога што си написала (и не само ти, штавише, други су написали ствари које заиста изискују реплику), али нећу, јер не желим да се настАвљамо без потребе, а ова дискусија постаје прилично напорна, стога сам и престала да је пратим. Ја бих им препоручио да онемогуће Арс Лонгу на овој дискусији јер је само реметилачки фактор који не доприноси ничему осим константним скретањима теме у нова настАвљања. Зашто да га онемогућавамо? Докле год ви дајете материјала, Арса ће да одговара. Арсу, већ сте одавно утврдили, не можете преобратити, нити натерати да види како ви (ми) гледамо на ствари. Тако да сви заједно "бијете тог мртвога коња" и са сваким постом једноставно сте (смо*) све даљи од теме из наслова. Свако је понешто рекао, једнима су се ствари које су други рекли учиниле будалаштинама, али то није разлог да почнемо да се прозивамо, а још мање да се вређамо. Осим тога, па не зависи од ове дискусије званични став порекла речи Србин, нити званични став да ли је историја наука или квази-наука, да ли су Срби Трибали или нису, и сл. (колико год ми овде дискутовали, званичан став се неће променити, а званичан став је свима овде добро познат) па да се толико упињемо да оног другог преобратимо. Ово је само једна обична форумска расправа и не треба да иде даље од тога. Ја предлажем, ако се остали слажу, да ову тему приведемо крају, јер ми се чини да нема ту више много шта да се каже, заправо, досадашњи учесници немају много шта да кажу. Ово је само предлог, ништа више, и молим да се тако и схвати. Ако ипак и даље желите да млатите по том сиротом коњу , немам ништа против. Шта мислите? * Aјд да не буде да се извлачим, и ја сам учествовала поприлично у овој дискусији
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|