Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Babun
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
16.50 ч. 08.02.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3] 4 5 6
  Штампај  
Аутор Тема: Babun  (Прочитано 55191 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #30 у: 15.20 ч. 13.05.2009. »

Уосталом, као што је већ речено на почетку, бабун је реч којом се означавала богумилска јерес у српским државама (за коју се тврди да је изнедрила и катаре, тј. да су у ствари катари богумили који су побегли на запад од прогона правоверних. Па Стефан Немања је био познат по суровим прогонима богумила...). Муслимана тада на тим просторима није било ни од корова, тако да не знам одакле Скоку тај закључак...

У којим српским државама? Колико их је било?
Više komaTa... Raška, Duklja, pa i Bosna... Ne ova današnja, nego srednjovekovna...
Сачувана
b.n.
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 373

« Одговор #31 у: 15.29 ч. 13.05.2009. »

Па сад, знате шта, гђа Брунхилда, да то чује неко из Ц.Г. питање је да ли би се сложио а и из БиХ исто. Што се Рашке тиче, мислим да нико не би стављао примедбу.  Smiley
А, осим тога, зар управо у Босни није црква босанска била заснована на богумилству - чак је реч о синонимима (!) Зар није Кулин бан био главни заштитник богумила до изнуђеног покрштења на реци Били 1203. годнине? Мислим да су покрштени у католичанство, тачније да су прешли у католичанство а колико се ко те вере надаље придржавао питање је.
Је л ви то нас мало провоцирате, да видите колико о чему знамо или шта?
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #32 у: 15.39 ч. 13.05.2009. »

Па сад, знате шта, гђа Брунхилда, да то чује неко из Ц.Г. питање је да ли би се сложио а и из БиХ исто. Што се Рашке тиче, мислим да нико не би стављао примедбу.  Smiley
А, осим тога, зар управо у Босни није црква босанска била заснована на богумилству - чак је реч о синонимима (!) Зар није Кулин бан био главни заштитник богумила до изнуђеног покрштења на реци Били 1203. годнине? Мислим да су покрштени у католичанство, тачније да су прешли у католичанство а колико се ко те вере надаље придржавао питање је.
Је л ви то нас мало провоцирате, да видите колико о чему знамо или шта?

B.n. bez zaista namere da vređam bilo koga, mislim da bi zaista trebalo da se malo više obavestiš o srednjovekovnoj istoriji na balkanskim prostorima. Ja ne provociram, niti imam nameru da bilo koga provociram, jednostavno svako ko iole pozunaje istoriju srednjeg veka na Balkanu, znaće da su srpske zemlje u srednjem veku bile Duklja i Raška, kao i Travunija, Zahumlje, Paganija i Bosna a da do devedesetih godina 20. veka nacija Bošnjaka nije ni postojala. Deo Dalmacije takođe je pripadao srpskoj državi u srednjem veku. Takođe ne kapiram opasku o bogumilima. Da li sam ja napisala nešto što protivureči tome? Ako jesam, molim da mi se ukaže.
« Задњи пут промењено: 15.43 ч. 13.05.2009. од Brunichild » Сачувана
b.n.
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #33 у: 15.52 ч. 13.05.2009. »

Ако сам добро схватила и овде се указује да је израз бабун коришћен пејоративно, ти кажеш у српским државама у које убрајаш и Босну. Колико је мени познато, међутим, управо су у Босни богумили били сасвим прихваћени, да се изразим сасвим бледо, чак су образовали цркву босанску са извесном хијерархијом - мислим, они јесу били богумили, односно црква босанска.
Да ли су они дакле сами себе називали бабунима и да ли је то онда могло бити погрдно? - или је то као што се после испоставило да Шиптари и сами себе тако називају, чак своју земљу зову Шипнијом иако су дизали повику на наводно погрдно означавање Албанаца шиптарским именом. Мислим да ће Балкан за мене остати вечита мистерија.  Huh
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #34 у: 16.02 ч. 13.05.2009. »

Ако сам добро схватила и овде се указује да је израз бабун коришћен пејоративно, ти кажеш у српским државама у које убрајаш и Босну. Колико је мени познато, међутим, управо су у Босни богумили били сасвим прихваћени, да се изразим сасвим бледо, чак су образовали цркву босанску са извесном хијерархијом - мислим, они јесу били богумили, односно црква босанска.
Да ли су они дакле сами себе називали бабунима и да ли је то онда могло бити погрдно? - или је то као што се после испоставило да Шиптари и сами себе тако називају, чак своју земљу зову Шипнијом иако су дизали повику на наводно погрдно означавање Албанаца шиптарским именом. Мислим да ће Балкан за мене остати вечита мистерија.  Huh
Ne, nisi dobro razumela. Ili se ja nisam dobro izrazila (biće da je ovo drugo, s obzirom da nisam htela da se širim u of topic, ali onda naravno, dolazi do nesporazuma). Kad se kaže srpske zemlje, ne misli se sad da su sve te zemlje bile pod jednom vrhovnom vlašću Srbije ili srpskog vladara. U doba kad su delali bogumili, Bosna jeste bila srpska država, ali nije zavisila od srpskog tj. u to doba raškog vladara (u ovom slučaju, župana Stefana Nemanje koji JESTE progonio bogumile). Naravno da nisu progonili sami sebe, nisam to htela reći, ako je tako zazvučalo... Cheesy
Сачувана
b.n.
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #35 у: 16.08 ч. 13.05.2009. »

Па ја знам да је Стефан Немања прогонио богумиле, то се и у школи учи, али ми није јасно:
Kad se kaže srpske zemlje, ne misli se sad da su sve te zemlje bile pod jednom vrhovnom vlašću Srbije ili srpskog vladara. U doba kad su delali bogumili, Bosna jeste bila srpska država, ali nije zavisila od srpskog tj. u to doba raškog vladara (u ovom slučaju, župana Stefana Nemanje koji JESTE progonio bogumile). Naravno da nisu progonili sami sebe, nisam to htela reći, ako je tako zazvučalo... Cheesy
Huh
Морам само још да додам следеће: то је све било тако давно да мислим да на срећу не може бити од великог савременог политичког значаја - да мислим другачије не бих се у ову причу ни укључивала.
Само да подсетим - САД су пре десетак-двадесет година прослављале двестагодишњицу! Тако моћна земља а тако млада.
« Задњи пут промењено: 16.12 ч. 13.05.2009. од b.n. » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #36 у: 16.22 ч. 13.05.2009. »

Ti poistovećuješ naciju u današnjem smislu reči (koja je inače nastala tek u 19. veku sa pokretom romantizma) sa zemljama koje danas postoje i sve to prenosiš na srednji vek. To se ne može tako gledati. Pod srpskim zemljama se u srednjem veku podrazumevaju teritorije koje su bile naseljene onim Srbima koji su došli u 7. veku na Balkan. Bosanska država u srednjem veku svakako nije bila naseljena Bosancima u današnjem smislu reči, već pretežno Srbima, pa otuda i to da je srpska država. Kroz istoriju, etnički sastav se menjao, a takođe i verski, pa u današnjoj Bosni imamo ono što danas imamo. Tri naroda i tri konfesije umesto jedne, kako je to bilo u srednjem veku. Mislim, ništa neobično, to su prirodni procesi i takav je bio tok istorije sviđalo se to nama ili ne. Takođe treba voditi računa i o tome da su politički odnosi između vladara na teritoriji Balkana u to doba bili vrlo specifični: teritorija je bila izdeljena na banovine, županije i sl. teritorije vrlo male i svako je bio svoj gazda (uslovno rečeno) na svojoj teritoriji. U toku istorije, više puta bi se dešavalo da jedan jak vlastelin potčini druge vlasteline, da stvori manje više jaku državu, koja bi se opet u nekom trenutku raspala, ili izgubila neki svoj deo, a razlozi su mogli da budu raznorazni, od napada neke mnogo jače sile (tipa Vizantije, Bugara), do jednostavno jačanja nekog vlastelina kome se eto nije dopadalo da bude podređen. Mislim, sve je to mnogo složenije, a naročito srednji vek, da bi se moglo objasniti u jednom postu, a baška što smo debelo zagazili u of topik... Cheesy
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #37 у: 16.26 ч. 13.05.2009. »

Цитат
Морам само још да додам следеће: то је све било тако давно да мислим да на срећу не може бити од великог савременог политичког значаја - да мислим другачије не бих се у ову причу ни укључивала.

Upravo o tome sve vreme govorim. Nesreća naša je bila u tome što su mnogi srBski nacionalisti devedesetih godina upravo pravili referencu na srednji vek pa su se zanosili linijom Kajlovac-Kajlobag-Vijovitica i nekom Velikom Srbijom, koja bi uključivala DANAS neke teritorije na koje DANAS današnja država Srbija nema nikakvog prava. S tim u vezi je i suludo negiranje postojanja crnogorske nacije, koje takođe zastupaju mnogi srBski šovinisti.
Сачувана
b.n.
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #38 у: 17.35 ч. 13.05.2009. »

Ti poistovećuješ naciju u današnjem smislu reči (koja je inače nastala tek u 19. veku sa pokretom romantizma) sa zemljama koje danas postoje i sve to prenosiš na srednji vek. To se ne može tako gledati. Pod srpskim zemljama se u srednjem veku podrazumevaju teritorije koje su bile naseljene onim Srbima koji su došli u 7. veku na Balkan. Bosanska država u srednjem veku svakako nije bila naseljena Bosancima u današnjem smislu reči, već pretežno Srbima, pa otuda i to da je srpska država. Kroz istoriju, etnički sastav se menjao, a takođe i verski, pa u današnjoj Bosni imamo ono što danas imamo. Tri naroda i tri konfesije umesto jedne, kako je to bilo u srednjem veku. Mislim, ništa neobično, to su prirodni procesi i takav je bio tok istorije sviđalo se to nama ili ne. Takođe treba voditi računa i o tome da su politički odnosi između vladara na teritoriji Balkana u to doba bili vrlo specifični: teritorija je bila izdeljena na banovine, županije i sl. teritorije vrlo male i svako je bio svoj gazda (uslovno rečeno) na svojoj teritoriji. U toku istorije, više puta bi se dešavalo da jedan jak vlastelin potčini druge vlasteline, da stvori manje više jaku državu, koja bi se opet u nekom trenutku raspala, ili izgubila neki svoj deo, a razlozi su mogli da budu raznorazni, od napada neke mnogo jače sile (tipa Vizantije, Bugara), do jednostavno jačanja nekog vlastelina kome se eto nije dopadalo da bude podređen. Mislim, sve je to mnogo složenije, a naročito srednji vek, da bi se moglo objasniti u jednom postu, a baška što smo debelo zagazili u of topik... Cheesy

Ја нацију нисам помињала. Прескочићу терен са Србима (који су дошли на Балкан) као већинским народом у Босни јер је то сувише дуга прича и мислим да си сувише ствари ту ставила у исти кош.
Босанска држава... па отуда и то да је српска држава. Шок!
Три народа и три конфесије уместо једне, како је то било у средњем веку.  Које једне? Богумилства, православног хришћанства или католичког? Да узмемо да јеврејске вере није било а да су се муслимани у Босни појавили тек у ренесанси?
Територије су биле мале и издељене и свако је био свој газда итд. - у то нећу да се петљам јер нисам историчар, међутим, ако сам добро схватила све што сам о балканској историји прочитала, тешко да се ико могао осећати као свој газда укључујући и оне највише. А зашто си то потегла не разумем.
Ја сам лично задовољна тиме што данас свако може сам да се изјасни и о вероисповести и о националној припадности без обзира на држављанство - хвала богу, та стара времена су изгледа прошла. Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #39 у: 18.46 ч. 13.05.2009. »

Цитат
Ја нацију нисам помињала.
Ali prema tvojim komentarima, da se zakljuciti da poistovecujes naciju u danasnjem smislu reci sa narodima u srednjem veku, sto svakako nije isto.

Цитат
Босанска држава... па отуда и то да је српска држава. Шок!
Ne razumem. Sta je tu sok?

Цитат
Три народа и три конфесије уместо једне, како је то било у средњем веку.  Које једне? Богумилства, православног хришћанства или католичког? Да узмемо да јеврејске вере није било а да су се муслимани у Босни појавили тек у ренесанси?
Pa od sedmog do devetog veka, bila je samo jedna, hriscanska. Tj, bila je i paganska, dok Srbi i Hrvati nisu prihvatili hriscanstvo. Nakon rascepa 1054. bila je katolicka i pravoslavna, ali u sustini sve je to hriscanska, zajedno sa bogumilima i ostalim jeresima koje su hodile u ono doba...

A muslimani su se dakako pojavili u kasnom srednjem veku, ali dosta kasnije nakon sto su bogumili bnili istrebljeni, tako da opet ne kapiram komentare, sa cim u stvari imaju veze???

Цитат
Територије су биле мале и издељене и свако је био свој газда итд. - у то нећу да се петљам јер нисам историчар, међутим, ако сам добро схватила све што сам о балканској историји прочитала, тешко да се ико могао осећати као свој газда укључујући и оне највише. А зашто си то потегла не разумем.
Pa ne znam sta si ti citala o balkanskoj istoriji, ali tako je bilo: uostalom, ceo srednji vek i feudalizam se baziraju NE na centralnoj vlasti, nego na veoma jakoj vlasteli i feudima. Ali, pretpostavljam da to vec znas, s obzirom da si citala istorijske knjige. Wink A i tako istrgnuta recenica iz konteksta, daje vrlo pogresan utisak, moram priznati. Tema je nadalje razradjena sto ti, naravno, nisi procitala ili ako i jesi, nisi smatrala za bitno. Takodje ne znam sta ti smatras pod "osecati se svoj gazda", ali ja smatram pod "imati sopstvenu vojsku, donositi sopstvene zakone na sopstvenoj zemlji i sl." sto se fakat desavalo u srednjem veku. A zasto sam potegla? Pa zato sto si se toliko iznenadila kad sam rekla da je i Bosna bila srpska zemlja, sto (ponavljam, poslednji put), ne znaci da je Bosna bila pod centralnom vlascu ni Srbije, ni nekog srpskog kralja. Jednostavno, bila je naseljena uglavnom Srbima i njome su vladale srpske dinastije.

Цитат
Ја сам лично задовољна тиме што данас свако може сам да се изјасни и о вероисповести и о националној припадности без обзира на држављанство - хвала богу, та стара времена су изгледа прошла.
Sad je na mene red da se zacudim i pitam, kakve ovo veze ima s celom pricom, iako se generalno, slazem s tobom.
Сачувана
b.n.
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #40 у: 20.11 ч. 13.05.2009. »

"Dio hrvatskih povjesničara nastoji dokazati katoličku pravovjernost Crkve bosanskih krstjana. A Hoffer drži da je Crkva bosanska katolička zajednica s istočnim obredom. F. Milobar vidi u njoj crkvu s hrvatskom glagoljskom tradicijom koja postaje krivovjernom da bi sačuvala svoju crkveno-slavensku liturgiju. M. Vego pretpostavlja da se Crkva bosanska distancirala od Rima za vrijeme gregorijanske reforme koju bosanski kler nije htio prihvatiti. Ć. Truhelka, koji je povijesnu znanost obogatio mnogim otkrićima o Crkvi bosanskih krstjana, drži da bosanski i humski krivovjerci nemaju nikakve organske veze s bugarskim bogumilima i da ih prema tome takav naziv ne definira. L. Petrović dokazuje da su se na čelu Crkve bosanskih krstjana nalazili hrvatski benediktinci. Ovi protivnici gregorijanske reforme udaljuju se u XIII stoljeću od Rima, jer su Madžari, vođeni političkim ciljevima, htjeli potpuno latinizirati bosansku biskupiju. M. Miletić vidi u bosansko-humskim krstjanima redovnike sv. Bazilija."
Franjo Šanjek, Bosansko-humski krstjani i katarsko-dualistički pokret u srednjem vijeku
Сачувана
Срећко Петровић
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Срећко Петровић
Струка:
Поруке: 387

« Одговор #41 у: 22.53 ч. 23.05.2009. »

Теза о тзв. "двојној цркви босанској" је давно у историјској науци оспорена, а лансирали су је Фрањо Рачки и други историчари из претпрошлог века. Кулин Бан није био манихејац-дуалиста, као што ни тзв "црква босанска" није била богумилска, али о томе би било боље да потражите неки податак од историчара. Бојим се да је претходни режим користио тезе о богумислтву у Босни ради неких својих циљева...
Сачувана
Срећко Петровић
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Срећко Петровић
Струка:

« Одговор #42 у: 22.58 ч. 23.05.2009. »

Hm, nešto mi nije jasno. Kako je islam mogao da se smatra za jeres, kad je jeres otpadništvo od hriščanske vere, dakle, prvo bi neko morao biti hrišćanin da bi uopšte mogao biti jeretik.

Занимљиво, Јован Дамаскин је у списак јереси у "Источнику знања" унео и "мухамеданство" тј. ислам. Пошто су муслимани такође веровали у једног Бога, и на неки начин прихвали делове Старог Завета (поштујући Адема - Адама, Ибрахима - Авраама, Мусу - Мојсија, Давидов Псалтир - Зебур итд.) и на неки начин и Нови Завет (Инџил - Јеванђеље), и нису опспоравали "историјског Исуса" (уз неке, додуше, додатке о Мејрем - Марији Богородици, и Иси Пејгамберу - Исусу (Пророку)), Дамаскин их је сматрао јеретицима, а не новом вером.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #43 у: 00.42 ч. 24.05.2009. »

Hm, nešto mi nije jasno. Kako je islam mogao da se smatra za jeres, kad je jeres otpadništvo od hriščanske vere, dakle, prvo bi neko morao biti hrišćanin da bi uopšte mogao biti jeretik.

Занимљиво, Јован Дамаскин је у списак јереси у "Источнику знања" унео и "мухамеданство" тј. ислам. Пошто су муслимани такође веровали у једног Бога, и на неки начин прихвали делове Старог Завета (поштујући Адема - Адама, Ибрахима - Авраама, Мусу - Мојсија, Давидов Псалтир - Зебур итд.) и на неки начин и Нови Завет (Инџил - Јеванђеље), и нису опспоравали "историјског Исуса" (уз неке, додуше, додатке о Мејрем - Марији Богородици, и Иси Пејгамберу - Исусу (Пророку)), Дамаскин их је сматрао јеретицима, а не новом вером.
Ja sam ovu tvrdnju procitala u mnogim knjigama koje su govorile o nastanku i bivstvu inkvizicije, narocito na teritoriji Spanije. Inkvizicija je bila stvorena da juri jeretike, ne nevernike. Inkvizicija je (ne spanska, nego uopste inkvizicija), ako se ne varam, stvorena u vreme Albizanskog rata, tj. radi progona katara, koji jesu bili hriscani, ali jeretici. Ja ne bih da se upustam u raspravu sa vama, jer sam sigurna da vi o tome svakako znate vise od mene, ali samo ponavljam ono sto sam procitala u ne jednoj knjizi, i ako je zaista bilo spaljivanja muslimana na lomaci, bilo bi mi zanimljivo da znam gde i kada...
Сачувана
Срећко Петровић
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Срећко Петровић
Струка:

« Одговор #44 у: 00.54 ч. 24.05.2009. »

Ne Bru, ovo je bilo davno pre spaljivanja jeretika, Damaskin je ziveo u Sirijiu 7-8. veku, on je maltene savremenik Muhamedov, i muslimane je stavio medju jeretike jos pre arapskih velikih osvajanja, dok je islam bio u povoju. Verujem da tako pise u knjigama, i stavise slazem se sa time sto pise, samo htedoh da dodam zanimljivost - o tome kako se u pocetku islam smatrao za hriscansku jeres. Ubrzo posle Damaskina islam se medju hriscanima smatra neznabozackom verom, mislim vec kod Fotija Carigradskog (9. vek).

Tvoje rasudjivanje o ovom problemu stoji, ovo uopste nije bila primedba.

Nego Bru, sto poce da mi persiras, nekako mi neprijatno. Embarrassed
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 [3] 4 5 6
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!