Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
|
« у: 21.22 ч. 29.04.2009. » |
|
Све до доласка у Београд никад нисам чула за запету, лењир, шкаре, мердевине, грабуље итд. Овде се "запета" толико ретко чује да се чудим како си то уопште уочила. Она је протерана из српског негде шездесетих година, када су, по тада новом правопису, избачене запета и точка, и имало се говорити зарез и тачка. Срби су то брже-боље прихватили, а Хрвати нису. Говорили су точка и нико им није ништа могао (ни хтео ни смео). О овоме смо Бојан Башић и ја расправљали пре две године и после доста жучне препирке пријатељски смо се договорили да се више не настАвљамо. Не бих ни овде, то већ задире у политику.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
|
« Одговор #1 у: 21.45 ч. 29.04.2009. » |
|
Kaže moja majka "zapeta". Škole je učila u Valjevu.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #2 у: 22.24 ч. 29.04.2009. » |
|
Kaže moja majka "zapeta". Škole je učila u Valjevu. Давно, кад и ја.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
aleksandra7
члан
Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 58
|
|
« Одговор #3 у: 22.42 ч. 29.04.2009. » |
|
А ја сам за запету чула баш у Београду деведесетих година од професора математике. А сад одакле је родом човек, нисам никад питала.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
|
« Одговор #4 у: 22.44 ч. 29.04.2009. » |
|
Ja bih rekla da je zapeta ipak neobična jer je arhaična (dobro, ne sad da je od pre tri veka, ali koristiše je ranije, za to su dokaz Zoran i moja mati), a da je zarez ušao u upotrebu nešto kasnije i ostao... Barem u Srbiji. Za druge krajeve ne znam.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #5 у: 22.54 ч. 29.04.2009. » |
|
А ја сам за запету чула баш у Београду деведесетих година од професора математике. А сад одакле је родом човек, нисам никад питала.
Нема везе одакле је човек. Пре тог новог правописа нико и нигде у Србији није говорио зарез. А и тај професор је вероватно мојих година и говори тако из ината, као и ја.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #6 у: 22.56 ч. 29.04.2009. » |
|
Ja bih rekla da je zapeta ipak neobična jer je arhaična (dobro, ne sad da je od pre tri veka, ali koristiše je ranije, za to su dokaz Zoran i moja mati), a da je zarez ušao u upotrebu nešto kasnije i ostao... Barem u Srbiji. Za druge krajeve ne znam.
И није тек тако "ушао" у употребу, него је наметнут. Ви који сте рођени после 1960. то не можете ни знати.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
|
« Одговор #7 у: 00.23 ч. 30.04.2009. » |
|
А мени је запета једнако обично рећи као и зарез. Обе речи у истој мери користим, чак можда запету и више. Такође ми ни шкаре нису стране већ сасвим свакодневне, јер се тај израз користи у ватерполу (који ја интензивно пратим).
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме: Оливера Потић
Поруке: 993
|
|
« Одговор #8 у: 08.49 ч. 30.04.2009. » |
|
Ово са запетом веома је слично ономе са сат/час, само није из истог времена. Правописом из 1960. дотадашњи зарез замењен је запетом (зато и моја мајка вели запета ) да би се уједначили термини. Правопис из 1993. је вратио права и зарезу.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #9 у: 09.05 ч. 30.04.2009. » |
|
Правописом из 1960. дотадашњи зарез замењен је запетом (зато и моја мајка вели запета ) да би се уједначили термини. Правопис из 1993. је вратио права и зарезу. Било је, заправо, обрнуто.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже
Организација:
|
|
« Одговор #10 у: 09.06 ч. 30.04.2009. » |
|
Ако је погрешио Клајн у СЈП (да не кажем у СРЈ), онда сам и ја. Страна 168.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Живојин
посетилац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме: Живојин Буџар
Поруке: 47
|
|
« Одговор #11 у: 13.30 ч. 30.04.2009. » |
|
Ако је погрешио Клајн у СЈП (да не кажем у СРЈ), онда сам и ја. Страна 168. Oli je u pravu. Klajn nije pogrešio, nego smo mi malo pozaboravljali kako su te stvari tekle. Prvo je bilo zarez ili zapeta, potom samo zapeta, pa onda opet zarez ili zapeta (ako me sećanje dobro služi).
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.865
|
|
« Одговор #12 у: 13.31 ч. 30.04.2009. » |
|
Pazi, na toj strani baš piše obratno, tj. da je zapeta zamenjena zarezom. Pod v). Tu se pominje i veznik koji je usvojen iz hrvatskog umesto sveze, ali on iz nekog razloga nikom ne smeta, možda zato što se ređe koristi...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже
Организација:
|
|
« Одговор #13 у: 13.37 ч. 30.04.2009. » |
|
"...пре свега зарез... уместо дотадашњег српског запета..."
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.865
|
|
« Одговор #14 у: 13.42 ч. 30.04.2009. » |
|
Pa da, to sve vreme i govorimo. Ti si gore napisala obratno, možda nehotice? Ima i dalje o zarezu i zapeti kao rusizmu na strani 183 pod a).
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|