Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
 |
« Одговор #30 у: 15.50 ч. 26.10.2009. » |
|
Istina, na selu se češće koristi; btw u 1. licu jed. upotrebljava se nepravilno, bez -h, odo, dođo, što je i tebi sigurno poznato  . Овде код мене често кажу одомо, стигомо, дођомо, једомо... Без "с".
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ena
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка: filolog
Поруке: 1.114
|
 |
« Одговор #31 у: 15.56 ч. 26.10.2009. » |
|
Da, da. I u Leskovcu i okolini isto.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
 |
« Одговор #32 у: 16.11 ч. 26.10.2009. » |
|
To je zato što je stariji, originalni nastavak za 1. lice množine aorista bio -hmo, pa je tu prosto samo H ispalo kao što i inače čini u narodnim govorima. Drugde je taj nastavak docnije postao -smo.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #33 у: 16.17 ч. 26.10.2009. » |
|
Tštznm. Је л’ ово значи ’та, шта (ти ја) знам’? 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Duja
Гост
|
 |
« Одговор #34 у: 16.34 ч. 26.10.2009. » |
|
Tštznm. Је л’ ово значи ’та, шта (ти ја) знам’?  Jes', al' 'nako, proceđeno kroz zube... 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Prekobrojna
одомаћен члан

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 202
|
 |
« Одговор #35 у: 19.43 ч. 26.10.2009. » |
|
Istina, na selu se češće koristi; btw u 1. licu jed. upotrebljava se nepravilno, bez -h, odo, dođo, što je i tebi sigurno poznato  . Ovakva upotreba mi je simpatična i često se čuje. Da li u pisanju stavljamo apostrof? (Doduše, ja ga pišem, ali reko' i da priupitam  ) Овде код мене често кажу одомо, стигомо, дођомо, једомо... Без "с".
Ovakav oblik nikad nisam čula. U mom zavičaju je uobičajenije npr, kad student padne ispit: "Ja pade".
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #36 у: 20.51 ч. 26.10.2009. » |
|
Istina, na selu se češće koristi; btw u 1. licu jed. upotrebljava se nepravilno, bez -h, odo, dođo, što je i tebi sigurno poznato  . Ovakva upotreba mi je simpatična i često se čuje. Da li u pisanju stavljamo apostrof? (Doduše, ja ga pišem, ali reko' i da priupitam  ) Kad se već hvalimo dijalektima, da se pohvalim i ja.  U mom dijalektu će tu biti K: odok, dođok, viđek (vidjeh), uradik. Čak i mladi Užičani se sasvim normalno pri rastanku pozdravljaju sa "odok!", što je dvostruko lepo — prvo zato što se u jeziku i dalje čuva aorist, a drugo zato što se koliko-toliko čuva i lokalni dijalekat.  Овде код мене често кажу одомо, стигомо, дођомо, једомо... Без "с".
Ovakav oblik nikad nisam čula. U mom zavičaju je uobičajenije npr, kad student padne ispit: "Ja pade". Ovo Zoranovo je sasvim uobičajeno širom jugoistočne Srbije, i odavna poznato u našoj dijalektologiji. Meni je to "ja pade" skroz neobično; takvo brkanje lica nisam nikada čuo, i očekivao bih ga samo od nekoga ko ima tek blagu predstavu o tome šta je aorist i da takav neki oblik postoji.  Koji je to zavičaj, ako mogu da pitam? Negde severnije možda?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Prekobrojna
одомаћен члан

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #37 у: 21.52 ч. 26.10.2009. » |
|
...Meni je to "ja pade" skroz neobično; takvo brkanje lica nisam nikada čuo, i očekivao bih ga samo od nekoga ko ima tek blagu predstavu o tome šta je aorist i da takav neki oblik postoji.  Koji je to zavičaj, ako mogu da pitam? Negde severnije možda? Severni lički krajevi Srbije  Ja ode, ja pade, ja vide... najredovnija upotreba aorista u tim krajevima. Meni je simpatično, mada ga ne upotrebljavam. Nostalgija, šta li... 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
 |
« Одговор #38 у: 22.31 ч. 26.10.2009. » |
|
U pitanju je moja greška. Čitala sam tekst i akcentovala glagole u aoristu kako bi trebalo. Počeh da čitam tu rečenicu, akcentovah prvi glagol kao aorist, a onda zastadoh, jer mi je bilo logično da i drugi glagol bude u aoristu. Da li je to zbog mog nekog pogrešnog osećaja za jezik, neznanja, ili čega već drugog, ne znam. Па није незнање, већ логика. Ако ти је остатак текста у аористу, сасвим је логично да и овде очекујеш аорист. Мени је, да будем искрена, мало ... Чудно. Мени тај проповедачки презент иде кад се хоће дати на динамичности радње, а ако говоримо о прошлом времену, аорист му дође као нешто најлогичније...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #39 у: 23.40 ч. 26.10.2009. » |
|
Severni lički krajevi Srbije  Čekaj, ne razumem.  Severna Lika ili severna Srbija?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Prekobrojna
одомаћен члан

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #40 у: 05.40 ч. 27.10.2009. » |
|
Па није незнање, већ логика. Ако ти је остатак текста у аористу, сасвим је логично да и овде очекујеш аорист. Мени је, да будем искрена, мало ... Чудно. Мени тај проповедачки презент иде кад се хоће дати на динамичности радње, а ако говоримо о прошлом времену, аорист му дође као нешто најлогичније...
Tako sam se i zaletela, pa tekst tako čitala. Većina prethodnih rečenica bi u aoristu. Umesto da razmislim, postavila sam temu... Sve što je odgovoreno je logično, jedino ja i dalje ne bih ovde upotrebila prezent.  Čekaj, ne razumem.  Severna Lika ili severna Srbija? Severna Srbija. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
 |
« Одговор #41 у: 09.43 ч. 27.10.2009. » |
|
jedino ja i dalje ne bih ovde upotrebila prezent. Pa ni ja. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #42 у: 11.50 ч. 27.10.2009. » |
|
Severna Srbija.  Okej, tako sam i pretpostavio, jer se, što severnije, aorist sve više gubi — a onda je i razumljivo to što se kod vas govori "ja dođe" i "ja pade". Sigurno je to prelazan stupanj između pravog aorista (dođoh—dođe—dođe itd., padoh—pade—pade itd.; od kojih je ostalo samo "dođe" i "pade" za sva tri lica) i, dakako, nestanka aorista.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #43 у: 11.56 ч. 27.10.2009. » |
|
Sad čitam kako ovo zvuči, — kao da postavljam dijagnozu neke bolesti!  Ne, nije bolest, dijalekat je i simpatično je. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Prekobrojna
одомаћен члан

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #44 у: 12.50 ч. 27.10.2009. » |
|
jedino ja i dalje ne bih ovde upotrebila prezent. Pa ni ja.  Hvala, odmah mi je lakše.  Severna Srbija.  Okej, tako sam i pretpostavio, jer se, što severnije, aorist sve više gubi — a onda je i razumljivo to što se kod vas govori "ja dođe" i "ja pade". Sigurno je to prelazan stupanj između pravog aorista (dođoh—dođe—dođe itd., padoh—pade—pade itd.; od kojih je ostalo samo "dođe" i "pade" za sva tri lica) i, dakako, nestanka aorista. Ne bih rekla da se izgubio. Tu je, samo u malo izmenjenom obliku  Nekad, dok sam bila pametnija, smetao bi mi taj oblik aorista, a danas mi malo i nedostaje.  Sad čitam kako ovo zvuči, — kao da postavljam dijagnozu neke bolesti!  Ne, nije bolest, dijalekat je i simpatično je.  Ne zvuči kao dijagnoza.  To su moji Ličani sa svojim nikad izmenjenim govorom. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|