Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Aorist
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
07.50 ч. 29.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3] 4 5 6
  Штампај  
Аутор Тема: Aorist  (Прочитано 46446 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #30 у: 15.50 ч. 26.10.2009. »

Istina, na selu se češće koristi; btw u 1. licu jed. upotrebljava se nepravilno, bez -h, odo, dođo, što je i tebi sigurno poznato  Wink.

Овде код мене често кажу одомо, стигомо, дођомо, једомо... Без "с".
Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #31 у: 15.56 ч. 26.10.2009. »

Da, da. I u Leskovcu i okolini isto.
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #32 у: 16.11 ч. 26.10.2009. »

To je zato što je stariji, originalni nastavak za 1. lice množine aorista bio -hmo, pa je tu prosto samo H ispalo kao što i inače čini u narodnim govorima. Drugde je taj nastavak docnije postao -smo.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #33 у: 16.17 ч. 26.10.2009. »

Tštznm.

Је л’ ово значи ’та, шта (ти ја) знам’? Smiley
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #34 у: 16.34 ч. 26.10.2009. »

Tštznm.

Је л’ ово значи ’та, шта (ти ја) знам’? Smiley

Jes', al' 'nako, proceđeno kroz zube... Smiley
Сачувана
Prekobrojna
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 202

« Одговор #35 у: 19.43 ч. 26.10.2009. »

Istina, na selu se češće koristi; btw u 1. licu jed. upotrebljava se nepravilno, bez -h, odo, dođo, što je i tebi sigurno poznato  Wink.
Ovakva upotreba mi je simpatična i često se čuje. Da li u pisanju stavljamo apostrof? (Doduše, ja ga pišem, ali reko' i da priupitam  Wink)

Ovakav oblik nikad nisam čula. U mom zavičaju je uobičajenije npr, kad student padne ispit: "Ja pade". Wink
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #36 у: 20.51 ч. 26.10.2009. »

Ovakva upotreba mi je simpatična i često se čuje. Da li u pisanju stavljamo apostrof? (Doduše, ja ga pišem, ali reko' i da priupitam  Wink)

Kad se već hvalimo dijalektima, da se pohvalim i ja. Cheesy U mom dijalektu će tu biti K: odok, dođok, viđek (vidjeh), uradik. Čak i mladi Užičani se sasvim normalno pri rastanku pozdravljaju sa "odok!", što je dvostruko lepo — prvo zato što se u jeziku i dalje čuva aorist, a drugo zato što se koliko-toliko čuva i lokalni dijalekat. Smiley

Ovakav oblik nikad nisam čula. U mom zavičaju je uobičajenije npr, kad student padne ispit: "Ja pade". Wink

Ovo Zoranovo je sasvim uobičajeno širom jugoistočne Srbije, i odavna poznato u našoj dijalektologiji. Meni je to "ja pade" skroz neobično; takvo brkanje lica nisam nikada čuo, i očekivao bih ga samo od nekoga ko ima tek blagu predstavu o tome šta je aorist i da takav neki oblik postoji. Wink Koji je to zavičaj, ako mogu da pitam? Negde severnije možda?
Сачувана
Prekobrojna
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #37 у: 21.52 ч. 26.10.2009. »

...Meni je to "ja pade" skroz neobično; takvo brkanje lica nisam nikada čuo, i očekivao bih ga samo od nekoga ko ima tek blagu predstavu o tome šta je aorist i da takav neki oblik postoji. Wink Koji je to zavičaj, ako mogu da pitam? Negde severnije možda?

Severni lički krajevi Srbije  Wink
Ja ode, ja pade, ja vide... najredovnija upotreba aorista u tim krajevima. Meni je simpatično, mada ga ne upotrebljavam. Nostalgija, šta li...  Wink
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #38 у: 22.31 ч. 26.10.2009. »

U pitanju je moja greška. Čitala sam tekst i akcentovala glagole u aoristu kako bi trebalo. Počeh da čitam tu rečenicu, akcentovah prvi glagol kao aorist, a onda zastadoh, jer mi je bilo logično da i drugi glagol bude u aoristu. Da li je to zbog mog nekog pogrešnog osećaja za jezik, neznanja, ili čega već drugog, ne znam.  Embarrassed
Па није незнање, већ логика. Ако ти је остатак текста у аористу, сасвим је логично да и овде очекујеш аорист. Мени је, да будем искрена, мало ... Чудно. Мени тај проповедачки презент иде кад се хоће дати на динамичности радње, а ако говоримо о прошлом времену, аорист му дође као нешто најлогичније...
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #39 у: 23.40 ч. 26.10.2009. »

Severni lički krajevi Srbije  Wink

Čekaj, ne razumem. Smiley Severna Lika ili severna Srbija?
Сачувана
Prekobrojna
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #40 у: 05.40 ч. 27.10.2009. »

Па није незнање, већ логика. Ако ти је остатак текста у аористу, сасвим је логично да и овде очекујеш аорист. Мени је, да будем искрена, мало ... Чудно. Мени тај проповедачки презент иде кад се хоће дати на динамичности радње, а ако говоримо о прошлом времену, аорист му дође као нешто најлогичније...
Tako sam se i zaletela, pa tekst tako čitala. Većina prethodnih rečenica bi u aoristu. Umesto da razmislim, postavila sam temu... Sve što je odgovoreno je logično, jedino ja i dalje ne bih ovde upotrebila prezent.  Lips Sealed
Čekaj, ne razumem. Smiley Severna Lika ili severna Srbija?

Severna Srbija.  Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #41 у: 09.43 ч. 27.10.2009. »

Цитат
jedino ja i dalje ne bih ovde upotrebila prezent. 
Pa ni ja.  Cheesy
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #42 у: 11.50 ч. 27.10.2009. »

Severna Srbija.  Smiley

Okej, tako sam i pretpostavio, jer se, što severnije, aorist sve više gubi — a onda je i razumljivo to što se kod vas govori "ja dođe" i "ja pade". Sigurno je to prelazan stupanj između pravog aorista (dođoh—dođe—dođe itd., padoh—pade—pade itd.; od kojih je ostalo samo "dođe" i "pade" za sva tri lica) i, dakako, nestanka aorista.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #43 у: 11.56 ч. 27.10.2009. »

Sad čitam kako ovo zvuči, — kao da postavljam dijagnozu neke bolesti! Cheesy

Ne, nije bolest, dijalekat je i simpatično je. Smiley
Сачувана
Prekobrojna
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #44 у: 12.50 ч. 27.10.2009. »

Цитат
jedino ja i dalje ne bih ovde upotrebila prezent. 
Pa ni ja.  Cheesy
Hvala, odmah mi je lakše.  Smiley  Cheesy

Severna Srbija.  Smiley

Okej, tako sam i pretpostavio, jer se, što severnije, aorist sve više gubi — a onda je i razumljivo to što se kod vas govori "ja dođe" i "ja pade". Sigurno je to prelazan stupanj između pravog aorista (dođoh—dođe—dođe itd., padoh—pade—pade itd.; od kojih je ostalo samo "dođe" i "pade" za sva tri lica) i, dakako, nestanka aorista.

Ne bih rekla da se izgubio. Tu je, samo u malo izmenjenom obliku  Wink Nekad, dok sam bila pametnija, smetao bi mi taj oblik aorista, a danas mi malo i nedostaje.  Smiley

Sad čitam kako ovo zvuči, — kao da postavljam dijagnozu neke bolesti! Cheesy

Ne, nije bolest, dijalekat je i simpatično je. Smiley
Ne zvuči kao dijagnoza.  Smiley To su moji Ličani sa svojim nikad izmenjenim govorom.  Smiley
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 [3] 4 5 6
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!