Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
|
« Одговор #90 у: 22.34 ч. 21.01.2010. » |
|
Jedne večeri, par bošnjaka se napilo u kafiću, polupali su par stvari iz inventara i počeli da bježe. Petnaestak stanovnika toga mjesta je odmah reagovalo i potrčalo za njima uz povike: "Jebemo vam mater balijsku, turci, ovdje ste došli da pravite sranje, i sl."
Ruku u vatru stavljam da se to desilo u Srbiji, isto bi bilo od A do Š. Zapravo, moram prizati da mi je neobčno da čujem Hrvata da nekog zove balijom i Turčinom. Toga sam se sita naslušala samo od Srba. Будимо прецизни, па као што смо говорили о Хрватима из Хрватске, рецимо да се овде ради о Србима из Херцеговине и Босне, то јест о онима са оног подручја где се водио српско-муслимански рат. За то подручје знам један случај где је једна жена (избеглица из Хрватске у РС) замало линчована јер носи презиме, у Хрватској карактеристично српско, а које је у Босни изразито везано за Муслимане. Од Срба из Санџака, Црне Горе и Београда, где такође живе заједно са Бошњацима, овако нешто ћеш далеко ређе чути. То називање балијама, власима, шокцима, циганима је карактеристично за полудивљу Херцеговину и све три конфесије оданде. За спорадичне инциденте и хрватско-бошњачку нетрпељивост у западној Херцеговини и јужном приморју сам и ја често чуо. Nije važno odakle su. Važno je da se i Srbima tako nešto dešava. Sad, u Sanžaku, Beogradu, Valjevu ili Nišu, svejedno je. Samim tim, cela priča, ne govori o tome kakvi su ti Hrvati, već govori o tome kako čovek može da bude zaslepljen iracionalnom mržnjom. Pa bio on Srbin, Hrvat, Musliman, Turčin, ili Kinez. Takvih stvari ima svuda, i divljih i neuračunljivih ima svuda.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #91 у: 22.40 ч. 21.01.2010. » |
|
Ovaj dokument nema ama baš nikakvu težinu. gomila nereferenciranih budalaština. Ko je uopšte taj g. Zbiljić? Iz celog teksta vrca mržnja i jednoumlje. Baš me zanima šta će mu akademici odgovoriti. Ako ga uopšte uzmu ozbiljno. U šta čisto sumnjam.
|
|
« Задњи пут промењено: 22.56 ч. 21.01.2010. од Бруни »
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #92 у: 22.45 ч. 21.01.2010. » |
|
Никада до сада нисам нити од једног професора добио аргументацију како двоазбучност представља језичку предност. Пуко навијање је ништавно.
Pogrešne si profesore pitao.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #93 у: 22.49 ч. 21.01.2010. » |
|
[...] Samo mi molim te objasni na šta si mislio ovde pod latinički starog/novog kova? Старог кова — која се користи углавном као и ћирилица, односно где је транскрипција примаран метод преношења имена. Новог кова — „без транскрипција“, тј. примаран метод квазиизворно преношење. Придеве „старог“ и „новог“ изабрао сам по томе што је овај први начин употребе латинице био чешћи раније, а овај други све више преузима примат, у типовима текстова које ја обично читам. (Мислим на српску праксу, хрватска је одувек била „новог“ типа.) A, pa dobro. U suštini ti tim nazvima staro/novolatinički već te knjige smeštaš u određeni vremenski period. Elem, koliko sam ja shvatila, te ćirilične knjige su iz nekih, npr. šezdesetih, sedamdesetih, novolatiničke iz osamdesetih i eventualno početak devedesetih, a ove novolatiničke su savremeno doba. Jesam li u pravu? Ako je tako, toliko o komunistima koji su ZABRANILI ćirilicu.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
|
« Одговор #94 у: 23.11 ч. 21.01.2010. » |
|
Da li to, nedajbože, opravdavate takvo prostačko i šovinističko ponašanje?Huh Не оправдавам, само покушавам да објасним, прво себи, генезу и узрочно-последичну везу. Треба само бити објективан, коректан и умети повезивати чињенице. Не могу се ствари посматрати ван контекста, без узимања у обзир историјских околности у којима су се дешавале. (Очекујем реплику: "ти ће да ми кажеш, мени историчару" .) То су аксиоми сваког размишљања. Треба само довољно пута поновити питање: А зашто? Па опет, па опет.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #95 у: 23.23 ч. 21.01.2010. » |
|
Очекујем реплику: "ти ће да ми кажеш, мени историчару" Ne, neću vam to reći. Tu ste sasvim u pravu. Ali vaša rečenica, u sklopu sa svim ostalim što ste napisali, zazvučala je tako.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже
Име и презиме:
Струка: машинац
Поруке: 474
|
|
« Одговор #96 у: 00.20 ч. 22.01.2010. » |
|
[...] I suštini ti tim nazvima staro/novolatinički već te knjige smeštaš u određeni vremenski period. Elem, koliko sam ja shvatila, te ćirilične knjige su iz nekih, npr. šezdesetih, sedamdesetih, novolatiničke iz osamdesetih i eventualno početak devedesetih, a ove novolatiničke su savremeno doba. Jesam li u pravu? Не баш. Од ових књига које сам имао при руци да набројим, само је та једна ћирилицом писана, издање 2003. Остале, латиничке, већ су разних доби, почев од 60-их. Међу њима, између оних које називам старолатиничким и новолатиничким временска разлика и није тако истакнута, ове новолатиничке су само у просеку нешто новије. Али морам да напоменем да је мој избор књига искошен тиме што су углавном из области чији је главни покровитељ у оно време била ЈНА. Зато, рецимо, то што међу њима нема нити једне ћириличке не треба узимати као пресек општег стања.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #97 у: 10.32 ч. 22.01.2010. » |
|
[...] I suštini ti tim nazvima staro/novolatinički već te knjige smeštaš u određeni vremenski period. Elem, koliko sam ja shvatila, te ćirilične knjige su iz nekih, npr. šezdesetih, sedamdesetih, novolatiničke iz osamdesetih i eventualno početak devedesetih, a ove novolatiničke su savremeno doba. Jesam li u pravu? Не баш. Од ових књига које сам имао при руци да набројим, само је та једна ћирилицом писана, издање 2003. Остале, латиничке, већ су разних доби, почев од 60-их. Међу њима, између оних које називам старолатиничким и новолатиничким временска разлика и није тако истакнута, ове новолатиничке су само у просеку нешто новије. Али морам да напоменем да је мој избор књига искошен тиме што су углавном из области чији је главни покровитељ у оно време била ЈНА. Зато, рецимо, то што међу њима нема нити једне ћириличке не треба узимати као пресек општег стања. OK. Meni se iz tvoje priče učinilo da se radi o vremenskom sledu... A što to kažeš za JNA? Koje je pismo JNA preferirala?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже
Име и презиме:
Струка: машинац
Поруке: 474
|
|
« Одговор #98 у: 11.19 ч. 22.01.2010. » |
|
[...] A što to kažeš za JNA? Koje je pismo JNA preferirala? Ту и тамо сам читао да је службено писмо ЈНА била латиница, а службени језик српскохрватски екавски. Мада не искључујем да је ово још једна урбана легенда, озваничавање нечег таквог ми не делује превише необично за једну формалистичку установу попут војске.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #99 у: 11.25 ч. 22.01.2010. » |
|
[...] A što to kažeš za JNA? Koje je pismo JNA preferirala? Ту и тамо сам читао да је службено писмо ЈНА била латиница, а службени језик српскохрватски екавски. Мада не искључујем да је ово још једна урбана легенда, озваничавање нечег таквог ми не делује превише необично за једну формалистичку установу попут војске. Zanimljivo. Imam određenu osobu koja bi mogla da mi odgovori na to pitanje, ali će pitanje morati da sačeka. Nadam se da ću se setiti kad ga budem videla... Meni lično, liči na urbanu legendu, ali opet... Naučila sam vrlo dobro da sve što je vezano za nas i ove prostore, nije nemoguće, koliko god izgledalo suludo...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Радашин
члан
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 148
|
|
« Одговор #100 у: 17.54 ч. 22.01.2010. » |
|
Ovaj dokument nema ama baš nikakvu težinu. gomila nereferenciranih budalaština. Ko je uopšte taj g. Zbiljić? Iz celog teksta vrca mržnja i jednoumlje. Baš me zanima šta će mu akademici odgovoriti. Ako ga uopšte uzmu ozbiljno. U šta čisto sumnjam. Не знам зашто је захтев да се српски правопис усклади са Уставом Србије и европском, а и светском језичком праксом једноумље. И о каквој то мржњи говориш?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #101 у: 20.17 ч. 22.01.2010. » |
|
|
|
« Задњи пут промењено: 20.38 ч. 22.01.2010. од Зоран Ђорђевић »
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #102 у: 21.00 ч. 22.01.2010. » |
|
Lepo ja kažem: Twilight zone ... Take nebuloze mogu da se dese samo na Balkanu...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #103 у: 22.20 ч. 22.01.2010. » |
|
Претпостављам да си прочитала цео чланак и да ти је упао у очи последњи пасус:
Судећи по овој анкети, српско-хрватски језик може да буде велики клип у хрватским точковима на путу ка ЕУ - чак 75 одсто оних који су се одазвали анкети не би прихватило српско-хрватски као службени језик ЕУ, па макар Хрватска и не ушла у Унију.
Докле иде њихова нетолеранција.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #104 у: 22.28 ч. 22.01.2010. » |
|
Претпостављам да си прочитала цео чланак и да ти је упао у очи последњи пасус:
Судећи по овој анкети, српско-хрватски језик може да буде велики клип у хрватским точковима на путу ка ЕУ - чак 75 одсто оних који су се одазвали анкети не би прихватило српско-хрватски као службени језик ЕУ, па макар Хрватска и не ушла у Унију.
Докле иде њихова нетолеранција.
Joj, Zorane... Dokle bre više? Konj je počeo već da se raspada, a vi i dalje udarate li udarate... Ja više ne vidim nikakav smisao u svemu ovom. Njihova netolerancija. Uh, a Srbi su bog zna kako tolerantni. Na vaših deset primera hrvatske netolerancije, ja vam mogu nabrojiti dvadeset primera srpske, što prema drugima što prema samima sebi (u ovom drugom Srbi su posebno vični). Svako živo biće, pa samim tim i narod, ima svoje mane i svoje vrline. Nikako ne kapiram kako se nikada ne umorite od tog upiranja prstom. Niti shvatam zašto vam je to pobogu toliko bitno. Kad biste malkice više pričali o tuđim vrlinama, a ne manama, mnogo bismo se ovde bolje zabavljali... Ajte, ispričajte nam neko lepo iskustvo koje ste imali sa kolegama Hrvatima. Rekli ste da ste ih imali. Želimo to da čujemo. Ono negativno već i ptice na grani znaju.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|