|
Duja
Гост
|
 |
« Одговор #15 у: 14.53 ч. 07.12.2009. » |
|
Jedno od mogućih objašnjenja je da se reč respekt kod D. Stankovića verovatno "primila" (i potisnula poštovanje) zato što već dugo živi u inostranstvu i kreće se u internacionalnoj sredini. Za komentatora nemam takvo objašnjenje ... Očito je u modi  . Respekt je već dugo u opticaju u žargonu, tako da nema nikakve veze s tim što je Stanković u inostranstvu. Mene asocira na "momke s asfalta" (" respekt, brate") i moguće da je iz tih krugova ova savremena upotreba i potekla (a možda je i iz fudbalskog sveta). Sada je raširena i po internet forumima, i čudi me da je nisi do sada čula u tom kontekstu.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
 |
« Одговор #16 у: 15.15 ч. 07.12.2009. » |
|
Ja sam je ovde cula prvi put u zivotu. Al ajde, ovo je jedini srpski forum na kom ucestvujem (a ovde ljudi govore NORMALNO), a zivim poodavno u inostranstvu, tako da ja i nisam neki reper za nove reci u srpskom...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Duja
Гост
|
 |
« Одговор #17 у: 15.20 ч. 07.12.2009. » |
|
Nisi, dakle videla, ni ovaj smajli (ili neku od mnogobrojnih verzija)? : 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ena
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка: filolog
Поруке: 1.114
|
 |
« Одговор #18 у: 15.32 ч. 07.12.2009. » |
|
Respekt je već dugo u opticaju u žargonu, tako da nema nikakve veze s tim što je Stanković u inostranstvu. Mene asocira na "momke s asfalta" ("respekt, brate") i moguće da je iz tih krugova ova savremena upotreba i potekla (a možda je i iz fudbalskog sveta). Sada je raširena i po internet forumima, i čudi me da je nisi do sada čula u tom kontekstu. Čula sam je i znam da je "in", samo sam njenu upotrebu kod Stankovića objašnjavala njegovim boravkom u inostranstvu. Naravno, moguće je da i kod njega ona nema veze s njegovim boravkom tamo, već da ju je žargonski usvojio.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #19 у: 16.00 ч. 07.12.2009. » |
|
Nisi, dakle videla, ni ovaj smajli (ili neku od mnogobrojnih verzija)? :  Nisam!  Bas su slatki...  Ehem, izgleda da moram da priznam da sam potpuno izgubila korak sa slengom... Nego, hoce li mi neko dati primer za upotrebu tog respekta? I gde mu je akcenat, mislim, u srspkoj reci?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Duja
Гост
|
 |
« Одговор #20 у: 16.13 ч. 07.12.2009. » |
|
Pa ovako, u fudbalskom i širem sportskom žargonu uglavnom se sreće u formi "protivnik je ekipa za respekt"; Po internet forumima, "respekt!" (ili gore navedeni smajli) uglavnom zamenjuje "svaka čast!", "ti si car!" i slično, uz dozu strahopoštovanja ("brate al' si žestok"). A može, prosto, da zameni reč "poštovanje". Evo malo guglovanja po .rs domenu pa prosudi sama; najviše je sporta, ali je interesantna ova vest o Putinu, koja ukazuje da se reč koristi i u ruskom u toj konotaciji "brate al' si žestok": "Mislim da tehnike top-rok ili daun-rok brejkdensa ne idu sa alkoholom ili drogama", rekao je Putin, a publika ga je pozdravila i uzvikivala "respekt, Vladimire Vladimiroviču"....a akcenat je na prvom slogu, prirodno. Zagrepčani bi ga verovatno naglasili na drugom, po purgerski, al' to nije tema.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #21 у: 17.56 ч. 07.12.2009. » |
|
Фала, Дујо. Стварно научих нешто ново... 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Belopoljanski
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 820
|
 |
« Одговор #22 у: 18.42 ч. 07.12.2009. » |
|
Има везе и са жаргоном. Реч има озбиљан призвук и лако се примила. Према родитељима и именима/институцијама од ауторитета гајиш поштовање, а према себи равнима респект.
I ja moram da priupitam odakle ti ovo.  Уочавам људе да тако говоре. Спортисти и „момци са асфалта“ пре свих. Активно је користе, али не замењују њоме реч „поштовање“ свугде и увек, већ у прилично очекиваном контексту, већ сам рекао каквом.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Психо-Делија
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 1.457
|
 |
« Одговор #23 у: 20.40 ч. 07.12.2009. » |
|
А могу ли ове нијансе у значењу:
респект - поштујем те и помало те се плашим.
поштовање - поштујем те, али те се нимало не плашим.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Belopoljanski
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 820
|
 |
« Одговор #24 у: 20.45 ч. 07.12.2009. » |
|
Или:
респектујем – поштујем те, али ништа не осећам према теби / ривал си ми / мрзим те поштујем – поштујем те и драг си ми / волим те
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #25 у: 20.56 ч. 07.12.2009. » |
|
Hm, kako mozes nekog u isto vreme postovati i mrzeti?
Rivala u smislu, sportskog rivala mozes postovati iz vise razloga, jer je posten, jer je jak, jer dobro igra itd... Ne vidim zasto bi bilo neophodno koristiti rec respektovati. Stvarno ne vidim.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #26 у: 21.03 ч. 07.12.2009. » |
|
Обично се говорило да се „противник цени“ (рецимо: Ценимо противника, али и ми коња за трку имамо.) и то би подразумевало неке конотације које помену Белопољански; а „респектовати ривала“ ми делује много усиљено, тежња да се по сваку цену звучи ох-тако-начитано... Баш ми натегнуто звучи тај респект.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #27 у: 21.07 ч. 07.12.2009. » |
|
Обично се говорило да се „противник цени“ (рецимо: Ценимо противника, али и ми коња за трку имамо.) и то би подразумевало неке конотације које помену Белопољански; а „респектовати ривала“ ми делује много усиљено, тежња да се по сваку цену звучи ох-тако-начитано... Баш ми натегнуто звучи тај респект.
I meni. Lepo ti rece. Ceniti. Tacnije opisuje ovo sto kaze Belopoljanski...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
 |
« Одговор #28 у: 22.42 ч. 07.12.2009. » |
|
Pa ne znam, nisam vam ni ja nikakav reper za sleng — pojma nemam kako se na ulici govori nit pola razumem, ali čini mi se da "respekt" više označava prisnost i emociju, a "poštovanje" ne, dakle obrnuto nego što vi rekoste.  Drug drugu će reći "respekt, brate" i to će značiti "svaka ti čast, poštujem te i drag si mi, priznajem ti podvig i skidam kapu" i sl., a "poštovanje" je više nešto na što te običaji i tradicije "primoravaju", i što usvajaš, a ne razvijaš sâm, i što prosto sobom ne nosi nikakvu emociju ("poštuj starije!", "imaš li poštovanja prema mestu na kom se nalaziš?", "ja poštujem svoje nastavnike, iako se s njima ne slažem" i sl.).
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #29 у: 22.48 ч. 07.12.2009. » |
|
Drug drugu će reći "respekt, brate" i to će značiti "svaka ti čast, poštujem te i drag si mi, priznajem ti podvig i skidam kapu" i sl., ... То „респект, брате“ никад нисам изустио. Уз то, делује ми само као калк енглеског „ respect, bro“. Но, нека буде да се у Београду тако говори, то не знам.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|