Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
|
« Одговор #90 у: 17.17 ч. 22.09.2007. » |
|
Наравно да нисам побркао, Вученовићу. У реченици "То треба ја да урадим" реч "то" сасвим извесно јесте објекат, и јесте у акузативу... Глагол "треба" нема субјекта, али реч "ја" јесте субјекат друге реченице.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 889
|
|
« Одговор #91 у: 18.33 ч. 24.09.2007. » |
|
Ne mogu da verujem da još uvek nisi ukapirao šta sam hteo da kažem... 1. U rečenici "(To) treba da ja uradim (već nešto).", reč "to" nije objekat, već subjekat. Rečenica je međutim, prema kasnijem Neskafičinom objašnjenju, nepravilna. Subjekta zapravo nema, nije izostavljen i može glasiti samo "Treba da ja uradim...". 2. Reč ja jeste subjekat druge rečenice, a ta druga rečenica ni u jednom trenutku nije bila tema naše priče.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Нескафица
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 731
|
|
« Одговор #92 у: 18.45 ч. 24.09.2007. » |
|
U hitnji sam bio odvalio glupost: "negde/nekud" naravno nisu objekti, nego priloške odredbe.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404
|
|
« Одговор #93 у: 04.06 ч. 28.09.2007. » |
|
Опет сам наишла на ону, све чешћу, грешку: „Mesec samo što se podigao, a zvezde su tek trebalo da pokažu svoj blistavi bes.“ Изгледа да је и ово радио један од оних преводиоца, који, као, нешто покушавају, ал' се увек некако изгубе на пола... Зна оно да се оно требати не мења, ал' не уме да са истиме сложи су, је и сл. Поквари ми расположење: набасала сам на књигу која изгледа да је врло занимљива, а ево већ у предговору (одма', други пасус) се нашло нешто што ми је проболо очи.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Нескафица
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #94 у: 04.40 ч. 28.09.2007. » |
|
Očekuj sve više takvih gluposti, dok u nekoj budućnosti nekome konačno ne dojadi, pa lepo sedne i kaže da se "trebati" menja kao i svi ostali glagoli.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже
Струка:
|
|
« Одговор #95 у: 04.43 ч. 28.09.2007. » |
|
Опет оно из цртаћа: „Ако не можеш да их победиш - придружи им се“? Е, има да се опирем, кол'ко год будем била у стању!
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Нескафица
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #96 у: 04.51 ч. 28.09.2007. » |
|
Pa... pozdravljam inat (uvek izvanredan i nadasve zreo argument u svakoj diskusiji, naravno), ali svakako neću ponavljati sve što je ovde već rečeno na temu "zašto je gramatički i bolje i prirodnije menjati glagol 'trebati' u svim pozicijama, kao i sve druge glagole nepotpune predikacije, i zašto se gramatičke greške u protivnom ne mogu izbeći već samo trpeti". Ako te interesuje, pročitaj.
|
|
« Задњи пут промењено: 04.54 ч. 28.09.2007. од Нескафица »
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже
Струка:
|
|
« Одговор #97 у: 12.16 ч. 28.09.2007. » |
|
Читам, читам. Само ми и даље није јасно зашто је толико компликовано реченицу коју сам горе навела написати правилно.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Нескафица
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #98 у: 23.37 ч. 28.09.2007. » |
|
Pa kvaka je u tome što je ne možeš napisati pravilno ukoliko insistiraš na bezličnom "trebati" - možeš samo dekretom rešiti da je jedna varijanta "zvanično" manje pogrešna od druge. (Ako tvrdiš da je "zvezde su trebalo" pogrešno, a "zvezde JE trebalo" ispravno, onda treba još da čitaš )
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже
Струка:
|
|
« Одговор #99 у: 23.55 ч. 28.09.2007. » |
|
Кад би се за тиме указала потреба, написала бих „требало је да звезде...“. Бар да пише „звезде су требале“... Мислим да би ми било лакше. Бар би се лице и број слагали. Што се читања целе ове теме тиче, стварно сам се потрудила синоћ, али сам се за кратко време заморила. Мени је просто ружно кад неко каже „требам/требамо/требате/требају да...“. Јесте, збуњује та безличност, понекад и ја застанем па размислим не бих ли, држећи се безличности, остало рекла како треба. Ако се деси да се правило промени, можда ћу и покушати да „поличним“ то мучено требање, али за сада ми је само чудно то што је, изгледа, лакше изменити правила (не кажем да лоша правила не треба мењати!) него малко описменити народ... Можда је и ово само последица моје навикнутости на нешто...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Нескафица
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #100 у: 00.28 ч. 29.09.2007. » |
|
Ako napišeš "trebalo je da zvezde", to je sasvim ispravno, ali si rečenični (tematski) subjekat pomerila s početka, što u nekim slučajevima nije poželjno, pa čak ni ispravno. (Recimo, na pitanje "Za šta je Miša bio zadužen?" jedini prirodan red reči je "Miša je /trebati, prošlo vreme/ da ode u prodavnicu." Redosled "Trebalo je da Miša ode u prodavnicu" jeste sintaktički tačan, ali ne odgovara suštini koja se želi iskazati ni naglasku koji se želi ostvariti.) A ako napišeš "zvezde su trebale", to je potpuno lična konstrukcija za koju kažeš da ti smeta.
|
|
« Задњи пут промењено: 00.31 ч. 29.09.2007. од Нескафица »
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
|
« Одговор #101 у: 19.23 ч. 29.09.2007. » |
|
U rečenici "(To) treba da ja uradim (već nešto).", reč "to" nije objekat, već subjekat. Rečenica je međutim, prema kasnijem Neskafičinom objašnjenju, nepravilna. Subjekta zapravo nema, nije izostavljen i može glasiti samo "Treba da ja uradim...".
Не, ја и даље не разумем! Како "то" може бити субјекат кад субјекта нема? Ко треба да направи списак? - То треба ја да урадим. "То" је објекат. "Treba da (ja) to uradim/Treba to da uradim." Vrlo slična analiza. U drugoj varijanti (iza kose crte) objekat "to" je izbačen ispred pripadajuće surečenice. Kao što već dobro znamo, red reči u rečenicama s "trebati" vrlo je... haotičan ... ali za gramatičku analizu to ne bi smelo biti od značaja. А не може ли бити избачен и на сам почетак сложене реченице?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Нескафица
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #102 у: 20.08 ч. 29.09.2007. » |
|
"Treba da (ja) to uradim/Treba to da uradim." Vrlo slična analiza. U drugoj varijanti (iza kose crte) objekat "to" je izbačen ispred pripadajuće surečenice. Kao što već dobro znamo, red reči u rečenicama s "trebati" vrlo je... haotičan ... ali za gramatičku analizu to ne bi smelo biti od značaja. А не може ли бити избачен и на сам почетак сложене реченице? Naravno da može, ali u posmatranim primerima nemamo taj slučaj. "To treba ja da uradim" - "to" je svakako objekat druge surečenice ("(da) uradim"). Međutim, varijante s dva "to" - "To treba da ja to uradim" - ne mogu opstati, o tome se već govorilo, a ja sad ne mogu da provalim na koji slučaj Vučenović misli.
|
|
« Задњи пут промењено: 20.12 ч. 29.09.2007. од Нескафица »
|
Сачувана
|
|
|
|
џафир
члан
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Поруке: 88
|
|
« Одговор #103 у: 20.17 ч. 29.09.2007. » |
|
Да ли важи: "Треба да урадим" = "Потребно је да ја то урадим" = "Требам урадити"? ? ?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Нескафица
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #104 у: 21.14 ч. 29.09.2007. » |
|
Važi, s tim što je treći oblik zasad legitiman samo u hrvatskom jeziku, a ne i u srpskom. Konstrukciju "potrebno je" valja izbegavati tamo gde se prosto može reći "treba": ne "potreban mi je novac, potrebna mi je podrška" itd. nego "treba mi novac, treba mi podrška" itd.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|