Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Шта ће нам остати од језика?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
01.45 ч. 12.12.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2 3  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Шта ће нам остати од језика?  (Прочитано 20808 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« у: 12.25 ч. 29.07.2009. »

Oduševljava me ovaj fenomen — kako mi počnemo temu o nečemu, tako o tome izađu i članci po dnevnoj štampi. U današnjoj Politici izašao je jedan jako dobar i zanimljiv člančić:

Шта ће нам остати од језика (Марко Луковић)

Каем ти, матори, скино се јуче са шљаке и запалио гајби да одкунтам лома, тек извалим на станици да ми рикнуле слушке :’( а смара ме, брате, кад останем без зике у џи-ес-пи-ју, пукне ме нека депра и лош вајб кад се возим без мјузе :( Штани, реко, преживећу, сео у троли, сморио се ко пушка, кад банули неки клинци, капирам кибнули из школе... Два ртаћа у максицама и неке цице, заболи ту до мене. Посе контам, из каке, брате, школе кад ни једно не носи ни торбу ни свеску...

Глеам их, торима, слушам, не могу брате да скапирам о чему је чапри... То су акције, то су неке муње, контам да сам матор, брате, ништа не разумем шта спикају, вугла почела да ме либо :?

Кае ова ликуша једна није требало да пале са часа, нешто из фазона разредна ће да их нагази — изгледа се неки батица избахатио па шибао хемичарку, избила фркица у школи, нисам све сконтао... Нешто у фазону да је и она забола њега, цимали се око дневника. Тек, малој није добар трип што су фурнули. Ал ајде, каже, хендловаће ситуацију... То је, братори, што сам на једно уво похватао, каем ти, пола тог сленга не разумем, као да су из неког кићблоа са Новог Бегеа.

Цимала ме после Мајчи на моб, сморила се, спрема дипломски на књижевности, треба у септембру да крене на праксу за профанку у некој гимназији. Шибнула ми СМС, каже: Бани д0 м3не гајби, мат0ри, и пазари неко ћ3пи, даћу ти кинту кад д0ђеш. М0рам мал0 да искулирам и п0пиј3м н3шт0, ц30 дан гиљам стар0сл0в3нски. Тако да сам лапо вечри проблејао код ње, и могу ти рећи да јој стварно лош спид — замисли да цело лето висиш у соби затрпан књигама и речницима. :(((

У неко доба јавио се Кум, изакцијао журку на води па као да улетимо и исталимо се за кеш... Спуцао се на неке коктеле, ту је с цицом и њеним ортакињама па се ваљда џекирао мало преко црте. А зна да ми иде на ганглије кад глуми лудило и брзило пред екипом, а после ми кука као нема репа за море и нове тике. Ништа, изакцијали се до сплава некако, ал је била забод журка па нисмо дуго заблејали... Тезгарио неки бенд, брате, много су им бедак звуци. Кум остао, посе ми причао да су упали мурјаци — као прегласна зика :(

Нисам стигао, btw, да ти пишем раније, а не знам ни да ли чекираш Фејсбук. Мене је инбокс зезао једно време кад се улогујем, тако да, ако ти нисам одговорио, знај да те не кулирам намерно. Шибнућу ти риплај кад ми форвардују заостале мејлове.

Право да ти каем, најлакше ми овако преко фејса. Ђасви ми се фора што су га апдејтовали на српски, па могу да куцкам на ћирилици ко човек :) Кад се сетим оних клинаца из троле, брате, опако се истрипујем шта ће нам остати од језика... Срећом, код нас на послу шљакају опасни лектори, па сам набријао да водим рачуна о изражавању...

Поз. матори, и пошаљи цури ружу
@->- Луки <3
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #1 у: 14.49 ч. 29.07.2009. »

Цитат
Oduševljava me ovaj fenomen — kako mi počnemo temu o nečemu, tako o tome izađu i članci po dnevnoj štampi. U današnjoj Politici izašao je jedan jako dobar i zanimljiv člančić:

Ja se kladim da vire na Vokabular kad god ostanu bez ideje... Cheesy

Djole, super je tekstic. A i ponosna sam na sebe: SVE sam razumela!!!! Cheesy Znaci da i pored mojih godinica ipak jos uvek nisam za bacanje... Wink
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #2 у: 16.27 ч. 29.07.2009. »

Znaci da i pored mojih godinica ipak jos uvek nisam za bacanje... Wink

На шта мислиш? Cheesy
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #3 у: 16.29 ч. 29.07.2009. »

Ja se kladim da vire na Vokabular kad god ostanu bez ideje... Cheesy

Мислим да чак и Клајн повремено завирује.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #4 у: 16.29 ч. 29.07.2009. »

Djole, super je tekstic. A i ponosna sam na sebe: SVE sam razumela!!!! Cheesy Znaci da i pored mojih godinica ipak jos uvek nisam za bacanje... Wink

Ja nisam par reči znao, a i još nekolike sam razumeo samo zahvaljujući kontekstu. Smiley Ne bih znao ni šta su rtaći i kićblo da nije bilo one jedne epizode Otvorenih vrata, Rtaći iz kićblona. Cheesy A za „dži-es-pi-ju“ sam nekoliko minuta razmišljao, razmišljao, i razmišljao — dok se nisam dosjetio da je to Gradsko saobraćajno preduzeće! Smiley

Ех, то ни ја нисам могла докучити: ртаћи? А где ти је то кићблона? Нешто се не сећам.... Ал добро, од целог текста само две речи, ипак сам супер.... Grin

На шта мислиш? Cheesy

Pa to, da sam sve razumela... Nije me pregazilo vreme... A vi, Zorane? Kako ste vi prosli sa riding komprehenshon ovog Djoletovog teksta?
« Задњи пут промењено: 16.36 ч. 29.07.2009. од Brunichild » Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #5 у: 16.30 ч. 29.07.2009. »

Nemoj sad da potežem Isaka B. Singera...  Lips Sealed
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #6 у: 16.37 ч. 29.07.2009. »

Nemoj sad da potežem Isaka B. Singera...  Lips Sealed
Штооооо?Huh Smiley
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #7 у: 17.12 ч. 29.07.2009. »

Ех, то ни ја нисам могла докучити: ртаћи? А где ти је то кићблона?

To su ortaci i blok (blokić : kićblo). Ako se dobro sećam objašnjenja male Milice iz Otvorenih vrata, prvo "ortak" šatrovački prebaciš u "takor", pa "takor" opet šatrovački u "rtak", tj. rtać. Cheesy
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #8 у: 18.42 ч. 29.07.2009. »

Са  тим речима ће бити као са оним свенкотворинама, неке ће се примити, неке неће. Можда је ипак суштина у ономе што рече онај клинац – важно је да ме је разумео. А можда је клинцима важно управо то да га ја и мало млађи (Бруни се ту не уклапа) не разумемо.
   Ви овде, на пример, сви редом користите реч пост (едитовати пост). Ја знам шта то значи, али користим реч прилог. Разумемо се, и нико ником не замера. Има још таквих случајева, да их не ређам.
   Уосталом, ни самим компјутерашима није лако. Они свакога дана у сваком погледу све више напредују и проналазе ствари за које не постоје израз. Мислим да је Ђорђе ту у праву, проналазити одговарајуће преводе за онолико мноштво израза је немогућа мисија. Тек онда бисмо искарабуџили језик.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #9 у: 05.53 ч. 30.07.2009. »

To su ortaci i blok (blokić : kićblo). Ako se dobro sećam objašnjenja male Milice [nije Milica, loše se sećam Smiley] iz Otvorenih vrata, prvo "ortak" šatrovački prebaciš u "takor", pa "takor" opet šatrovački u "rtak", tj. rtać. Cheesy

http://www.youtube.com/watch?v=YmUkEfLlO6w&NR=1 Cheesy
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #10 у: 12.24 ч. 30.07.2009. »

To su ortaci i blok (blokić : kićblo). Ako se dobro sećam objašnjenja male Milice [nije Milica, loše se sećam Smiley] iz Otvorenih vrata, prvo "ortak" šatrovački prebaciš u "takor", pa "takor" opet šatrovački u "rtak", tj. rtać. Cheesy

http://www.youtube.com/watch?v=YmUkEfLlO6w&NR=1 Cheesy

Odgledah celi snimak, al na kraju ne saznah sta znaci budziti....
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049

« Одговор #11 у: 14.27 ч. 30.07.2009. »

Па, не знам како да ти објасним ...  Cheesy
Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #12 у: 14.31 ч. 30.07.2009. »

Па, не знам како да ти објасним ...  Cheesy

Mislim, naslucujem, ali nisam sigurna da li je tuci ili nesto seksualno Cheesy...
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #13 у: 14.40 ч. 30.07.2009. »

„Pa... ne znam kako da vam objasnim“ — preteče me Darko. Cheesy Zanimljivo je to što je ovaj izraz zapravo dosta stariji od suvremenog žargona. Budža je stari dijalektizam, ima ga i u RJAZU. Daničić pretpostavlja tursko poreklo, ali Skok se s time ne slaže:

Цитат
búdža f (Vuk) »1° drvo koje se tjera štapovima
u igri zvanoj krmača, 2° kijača«. Pridjev
na -ost budžast »nalik na budžu«. Denominai
búdžati se (Vuk) »igrati se budže«. ŽK búza
f (stari ljudi iz graničarskog doba) »palica
seoskog starješine«. Složenka fur-búdža (Mušicki)
»budža koja sama udara« (v. pod fur).
Ovamo na -an budžan, gen. -ana m (Srijem)
»naziv za vola (prema velikim rogovima)«
prema budžulja f (Vuk) »mala krava malih
rogova«. Daničićevo izvođenje iz tur. bägiU
»kocka«, budžan-budžulja < tur. buga »bik«
ne odgovara ni fonetski ni semantički.

Budža je, dakle, kakva palica i kijača (kijača je, prema Aniću, „batina koja ima na jednom kraju zadebljanje“); budžan je vo velikih, a budžulja krava malih rogova. Smiley Budžasto je ono što naliči na budžu, palicu ili kijaču. Nabudženo je nešto natrpano, spodobasto, natrapano; budžiti što i nabudžiti što znači natrpati, potrpati, nagurati. Postoji i složenica skarabudžiti: sklepati, nabudžiti, natrapati.

Iz svega toga nastalo je dodatno žargonsko značenje koje ima veze, naravno, s koitusom i falusom. Budža u značenju „palica“ i „kijača“ odlično je poslužilo kao žargonski izraz za penis (odatle se i za bogataše i tajkune govori: budža i badža), a budžiti (se) je dobilo žargonsko značenje za seksualni odnos; tako i ovde u Otvorenim vratima. (Vukajlija ima natuknicu: http://vukajlija.com/skarabudziti/12593)

Dakle, ne da je fantastično, nego je fenomenalno — budža i budžiti su, kako vidimo, jedan od najstarijih žargonizama u nas! Stara narodna reč koja je vrlo rano dobila razna žargonska značenja. Zato, budžite, deco! Wink
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #14 у: 14.44 ч. 30.07.2009. »

A po drugim objašnjenjima posetilaca Vukajlije za "skarabudžiti" (http://vukajlija.com/skarabudziti) vidimo da je ovaj žargonizam, posle tolikog vremena, i dalje aktivan i ne miruje; još uvek je produktivan, te je ušao i u narkomanski žargon: http://vukajlija.com/skarabudziti/29434

Fascinirajuće. Smiley
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2 3  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!