Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Rodna ravnopravnost i srpski jezik
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
18.13 ч. 05.12.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10
  Штампај  
Аутор Тема: Rodna ravnopravnost i srpski jezik  (Прочитано 80399 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #75 у: 16.07 ч. 04.11.2009. »

Malo mi ta rodna korektnost kod zanimanja zvuči kao silovanje jezika, mada bih prihvatila ako bi to bilo normirano. Ako već nije ušlo u pravopis i široku upotrebu onda kad su žene počele da se bave tim zanimanjima, onda će se možda to desiti kad steknu dovoljno prava za koja misle da nemaju. Zvuči rogobatno i previše feministički.

A која то права жене немају? Могу да воде министарства, да оперишу, да предају на факултету, да возе трамвај, да оснивају фирме, да...

Kao sto vec odavno rekosmo: imaju, zakonski. Ali u drustvo ih i dalje dosta diskriminise... Jedna zena mora da se potrudi duplo vise nego muskarac da bi dosla na neku funkciju, ili bilo koje vazno mesto u drustvu, to je fakat, i ne samo u Srbiji, nego svuda u svetu.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #76 у: 16.08 ч. 04.11.2009. »

Ih sad feministički!!! Nikad vam ugoditi!!! Wink Wink Wink
Vala bas!!!! Cheesy

Ja zapravo, ne znam da tako nesto uopste i postoji: previse feministicki... hm...
Сачувана
Prekobrojna
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 202

« Одговор #77 у: 16.09 ч. 04.11.2009. »

I rekoh "...za koja misle da nemaju". I sama sam žensko, ali ne mislim da imam malo prava.
Što bi reko (sa cirkumfleksom na o, al' ne mogu da ga nađem sad... Wink) naš narod: Dokon pop i jariće krsti... Mislim na feministkinje Wink.
...Kao sto vec odavno rekosmo: imaju, zakonski. Ali u drustvo ih i dalje dosta diskriminise... Jedna zena mora da se potrudi duplo vise nego muskarac da bi dosla na neku funkciju, ili bilo koje vazno mesto u drustvu, to je fakat, i ne samo u Srbiji, nego svuda u svetu.
Ovo što kažeš i dalje se ne odnosi na realna, osnovna ljudska prava. To je samo znak da je svuda u svetu slično...
« Задњи пут промењено: 16.11 ч. 04.11.2009. од Jelena3 » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #78 у: 16.17 ч. 04.11.2009. »

Цитат
Ovo što kažeš i dalje se ne odnosi na realna, osnovna ljudska prava.

A koja su to osnovna ljudska prava, ako nisu pravo na samostalno odlucivanje o svom zivotu, fizickom i moralnom integritetu? Sta je sa zenama koje trpe nasilje u porodici? Gde i kako se postuju njihova osnovna ljudska prava? O, da, zakon kaze da se zena ne sme tuci, ali u stvarnom zivotu, stvari stoje malo drugacije... Izadji malo iz Beograda, zadji u Srbiju, po selima i pitaj zene da li su ikada dobile cusku ili batine od svog muza, i bices iznenadjena odgovorom... Naravno, i nazalost, ovo se ne odnosi samo na Srbiju, u celom svetu situacija je manje vise slicna... Maltretiranje na poslu, maltretiranje u kuci, diskriminacija pri davanju posla, svega toga ima na tone i to svuda u svetu...

« Задњи пут промењено: 16.20 ч. 04.11.2009. од Brunichild » Сачувана
Prekobrojna
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #79 у: 16.19 ч. 04.11.2009. »

Naravno, to sve što si navela spada u osnovna ljudska prava, za razliku od prava da se žena psiholog nazove psihološkinja i slično.
U ovom poslednjem se već tera mak na konac  Wink.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #80 у: 16.27 ч. 04.11.2009. »

Naravno, to sve što si navela spada u osnovna ljudska prava, za razliku od prava da se žena psiholog nazove psihološkinja i slično.
U ovom poslednjem se već tera mak na konac  Wink.
Ja apsolutno nisam govorila o nazivima zenskih zanimanja, vec o stvarnim ljudskim pravima zene i polozaju zene u drustvu. Ako si htela reci da su feministkinje te koje insistiraju na "psiholoskinji", mislim da gresis. Uglavnom su muskarci ti koji insistiraju na tome, a zene su te kojima se ideja cini totalno glupom i izjednacavaju je sa besposlenim popom i jaricima. Uostalom, pogledaj samo ovu temu i druge teme na forumu gde se o tome raspravljalo i uporedi procenat muskih i zenskih clanova foruma koji su za i koji su protiv, pa ces videti da sam u pravu.

Ja bih se pre zapitala zasto je to bas tako. Mozda ima veze sa muskom povrsnoscu. Elem, spolja gladac, unutra jadac iliti, bitno je da se ona naziva psiholoskinjom, a to sto je muz maltretira psihicki ili fizicki, to sto je njoj trebalo deset puta vise truda da dodje na mesto sefa odeljenja u nekoj bolnici, to sto je smatraju lakom zenskom zato sto je razvedena itd, to nema veze. Ona je psiholoskinja i to je dokaz da nase drustvo vodi racuna o polnoj jednakosti...

Ponovicu nesto sto sam vec vise puta rekla ovde: zovi me i loncem, samo me nemoj razbiti. Dakle, Neka ja ostanem filolog, ali neka moj muz mrdne malo dupe iz fotelje i neka mi pomogne u svakodnevnim kucnim poslovima, neka zajedno sa mnom odgaja dete, neka shef na poslu me plati isto koliko i mog kolegu muskarca za isti posao koji obavljamo, neka me ne nazivaju lakom zeskom (da ne kazem nesto prostije) ako u godinu dana imam vise od tri decka, neka mi profesor, ako ne znam odgovor na pitanje na ispitu, ne kaze da bi mi bilo bolje da ostavim studije i da se udam i gajim decu... Primera ima, nazalost, mnogo. Pa zar pored svega toga, najbitnija stvar ispada da li sam filolog ili filoloskinja?
« Задњи пут промењено: 16.31 ч. 04.11.2009. од Brunichild » Сачувана
Prekobrojna
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #81 у: 16.35 ч. 04.11.2009. »

Ne znam da li su feministkinje te koje insistiraju na psihološkinji i sličnim nazivima, ali mi se čini kao dobra ideja da to ipak proklamuju muškarci koji se bave obezbeđivanjem prava ženama.
Drugim rečima, saglasna sam sa svim što si napisala.  Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #82 у: 16.40 ч. 04.11.2009. »

Mislim da je u ovoj temi bilo reci o jednom problemu koji bi se mogao opisati kao "sta je starije, kokos ili jaje" (ne znam sad, vise puta je o ovom diskutovano, pa ne znam tacno da li je ova ili neka druga tema). Naime, oni koji insistiraju na zenskim nazivima, tvrde da se time moze promeniti i stav drustva prema zenskim pravima, dok oni koji misle da zenska imena zanimanja nisu bitna, misle da je proces koji oni prvi predlazu zapravo naopacke postavljen: prvo treba uticati na drustvo da se promeni, pa ce onda samim tim i imena zenskih zanimanja prirodno poceti vise da se koriste...

Problem je u tome sto prava, zakonski, postoje, ali ih drustvo vrlo ne postuje...
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #83 у: 20.23 ч. 04.11.2009. »

Kao sto vec odavno rekosmo: imaju, zakonski. Ali u drustvo ih i dalje dosta diskriminise... Jedna zena mora da se potrudi duplo vise nego muskarac da bi dosla na neku funkciju, ili bilo koje vazno mesto u drustvu, to je fakat, i ne samo u Srbiji, nego svuda u svetu.
Зато и јесте хипокризија инсистирање на несувислим називима. Тек то подвлачи дискриминацију. Шта вреди жени која је завршила психологију то што је сад психолошкиња, ако може да се запосли само под условом да не рађа децу. Чисто замлаћивање и бацање прашине у очи.

А о језичким проблемима, као што је онај који сам недавно навео, да не говоримо.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #84 у: 20.48 ч. 04.11.2009. »

Апсолутно се слажем са вама, Зоране. То је управо оно што ја све време покушавам да кажем... Smiley
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #85 у: 08.32 ч. 05.11.2009. »

Nadglasaste me. Wink Ali neću više da pričam o tome, literaturu sam vam dao, pa čituckajte okolo, nego drugo mi je nešto sada na jeziku.

Dokon pop i jariće krsti... Mislim na feministkinje Wink.

Pročitaj, molim te, još jednom sve ovo što je Bruni napisala i razmisli ponovo. Šta ima dokono u držanju stava i viđenja da žene trebaju po svemu biti jednake s muškarcima (a ne podređene niti nadređene), i borbi da se to viđenje ostvari u društvu kakvo je naše, u kome žena bezmalo ni po čemu i dalje nije jednaka s muškarcem?

Ja zapravo, ne znam da tako nesto uopste i postoji: previse feministicki... hm...

Slažem se, „previše feministički“ uopšte i ne postoji, jer sa ovom stvari nikada nije previše — za prava svakoga čoveka (a tako i žena) se vazda treba boriti, nikada nije previše. Smiley

Ne znam da li su feministkinje te koje insistiraju na psihološkinji i sličnim nazivima, ali mi se čini kao dobra ideja da to ipak proklamuju muškarci koji se bave obezbeđivanjem prava ženama.

Ne razumem, zašto je muškarac taj koji treba da obezbedi prava ženi? Nije on ni kralj ni papa da udeljuje, obezbeđuje i proklamuje.
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #86 у: 09.01 ч. 05.11.2009. »

Nadglasaste me. Wink

Ih, feministo jedan... tako ti i treba kad se kačiš sa muškim šovinistkinjama. Tongue
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #87 у: 09.07 ч. 05.11.2009. »

muškim šovinistkinjama. Tongue
Jao, da li se ovo zove oksimoron?
Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #88 у: 09.45 ч. 05.11.2009. »

Valjda jeste oksimoron, fora je u tome što muška šovinistkinja pojmovno ne postoji.

U stvari nije tako, to bi ipak bio šovinista Wink, npr. muška psihološkinja je psiholog, zar ne?  Cheesy
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #89 у: 11.22 ч. 05.11.2009. »

Valjda jeste oksimoron, fora je u tome što muška šovinistkinja pojmovno ne postoji.

U stvari nije tako, to bi ipak bio šovinista Wink, npr. muška psihološkinja je psiholog, zar ne?  Cheesy

Ne razumem se ja u te stilske figure, ali nekako mi se čini da sam negde videla da je oksimoron kad sastaviš nešto što se ne može sastaviti, stoga pomislih da bi muška šovinistkinja moglo da bude to...
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!