VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 1.137
|
|
« Одговор #45 у: 22.35 ч. 24.05.2016. » |
|
BIKOVI SU PALI NA KOLENA
Da je zemlje više od neba pesak bi sa plaže pomislio kako je on taj koji more i travu melje i tanji miriadama nežnih staklenih ugriza. Da ima smrti više od života napravio bih ti jorgan od maslačkovog paperja Zagrnuo bih te njime nek te sačuva i miluje kada sam odsutan a ako se uspem vratiti pregrnula bi ga i ti preko mene i tkali bismo beskraj opipljivom prisutnošću jednog u drugom po celom telu. Da je vetra više od vazduha Povetarac koji zaigra kroz otvoren prozor lakoću bi našu poneo sa sobom nek lebdimo nad toplim strujama vazduha dotičemo vrhove travki i listova i pratimo svilene bube u letu. Da je okrutnosti više od nežnosti i radosti vetar bi prozore i pesak i bube uzvitlao kroz šumu staklenog drveća gde svako drvo fantastičnih oblika raste iz naših osećaja: zazvečao bi huk kristalnih zvižduka pucali listovi i drobili se u srču opalog lišća i izlomljenih grana koja krcka pod našim koracima. Svaki bi nam preostali dodir bezbolne rane otvarao i sukrvicom rubove lomova ružičasto obojio A da ne tražimo uvek mesto za ostati skupa čak i kad nam se čini da ne postojimo ne bi opstali ni u kraju ove pesme koji beskrajem staklene maslačke u živi pesak pretvara.
.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #46 у: 00.05 ч. 06.11.2016. » |
|
STVARA LI SAN RAZUMA SVA MOJA ČUDOVISTA?
(7. I 2011 - 6. XI 2016)
Sve postane mrak
osim onoga
što razum osvijetli
i osjećaj oboji
A te je tame oko mene
zaista premnogo:
ni moja svijest
nije izumjela duga svjetla
nije otkrila kratke eksplozije fosfornih pejzaža novih svjetova
niti akumulirala neonske oblake Jupiterovih satelita
da pronikne kroz prostor i vrijeme
kojim te praznina odvaja mrakom od mene.
I pitam se
koliko li mi to svjetla i treba
za osvijetliti cijeli taj svijet oko mene?
Foton sam jedini u toj praznini
koja i laserske zrake vremenom rastapa
I ne preostaje mi na kraju vremena
nego da spavam snom uštavljene kože
spavam da mi ne uvenu i očni kapci
spavam teško i potmulo
poput dodira preko rukavice
kojim utrnulu nogu masiraš
snim sitnim snovima bez očiju
i tako ne mislim stalno na tebe
već proživljavam iza ruže kapaka
uvijek iznova onu vječnost
sopstvene uspomene na početak
kada sam se pitao
kako li ćemo izgledati
i što misliti
kada zaboravimo
da smo i mi
bili mladi
.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #47 у: 00.07 ч. 24.06.2018. » |
|
LETOVANJE
Nedostajanje je postalo hod u bezvazdušnom prostoru paperje pepela za jastuk na kome nam izgorele misli počivaju
Da robotkinje imaju dušu da li bi to bila meka kap žive koja im amalgamima unutrašnje žice srebrom oblaže ili treperava struna harpe oštra i lepa kao beskrajna smrt pada u Marijanske ambise Da je njena duša pozitronska simfonija u B-molu govorila bi mi binarnim jezikom da me voli ili ne voli ili ne i odvela bi me ili ne bi na letovanje u Silicijumsku dolinu na obalu reke Kibernetisanih struja gde integralna radijacija pesak pretvara u kvarcne bazene glatke poput njenog pogleda tvrde poput njene volje prozirne kao njene namere. Tamo bi se kao androidi voleli naši bi nam zagrljaji oduzimali dah i lomili bismo od strasti jedno drugome naša plastična rebra i silikonske tetive a lubrikantnim poljupcima otkrivali uzajamno najdublje sintetičke tajne. I nikad se ne bi umorili u vodjenju ljubavi sve do smrti beskrajne kao pad u Marijanski rov
Da li me zato oblači u žičanu košulju i pušta oblak izmaglice na mene mogu li automati spontano lagati o sigurnosti kao ja ili programirano kao ona pakujući moje misli u reklamne slogane koje proizvodna traka po meni rasipa. Želim da u našim mišićima ne teče mlečna kiselina već ionska oluja da postanemo mašine koje sanjaju o kontroli nad metalnim rukama i kompjuterskim terminalima.
Pritiskam praznu konzervu na uho da čujem šum mora. Beskrajno polako tonem u Marijanski rov i plavo postaje crno slane oči mi cure u tminu pritisak me rasipa u čestice fosfora koji nije video svetlo i ne uspeva da zasvetluca sam od sebe.
.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #48 у: 10.44 ч. 07.09.2018. » |
|
A TAMAN POMISLIH DA SAM BESMRTAN
Vreme je reč
koja osećaje za nas nema
a toliko osećaja pobuđuje.
Hej, i koliko li vremena imamo?
Dugo je posmatram
Oči su joj rastanjena praznina vazduha
a pod koricom leda ućutkano jezero.
Pogledom vodu smrzne
a u oči me gleda zamagljene
da me samo so spasava
i namaz skorenih izraza lica.
Pära njenog daha se inji u vazduhu
pahuljama mi po obrazima pada
Njen osmeh je kristalna maska
dok mi kruto pruža vrhom usana
poljubac od vulkanskog stakla
a taj se krto polomi i od dodira
u falangu kremenih noževa
i usne mi raskrvari žive
krhotine spadaju s njih
u grotlo mojeg nemira.
Vreme je reč
ona milosti nema
a toliko samilosti izaziva
Ponadam se da mi je pri ruci
Ali ne umem upravljati njome:
sećanja i želje nisu dobri instrumenti
uvek me odvedu na iste tačke
koje ne uspevam iznova stvoriti
kako bih izmenio što se desiti mora:
gledam je sa sažaljenjem
dok mi poslednji udarac zadaje
krvavih ruku, grimiznih noktiju
skida sa sebe crno rublje
obasja telom performans ljubavi.
Vreme je reč
koja očiju nema
a toliko slika generiše.
U crnoj haljini belih nogu
njiše barku kukova
i odnosi mrežu vrhunaca
da je izruči u smrznuto jezero.
Vreme je sada
za poljubac od šećerne vune
sladak i topao i šaren. pa nek nestaje pri dodiru usana
nemilosrdno
kao da nikada nije postojao.
.
|
|
« Задњи пут промењено: 10.50 ч. 07.09.2018. од VladKrvoglad »
|
Сачувана
|
|
|
|
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #49 у: 12.13 ч. 11.12.2018. » |
|
MOGLA SI BITI ŠUMA U MOJIM OČIMA
.
Izbegavao sam dugo susret sa njom znajući da ima oštar pogled i da biti ubijen irisima zenica nije moja ambicija A noseći masku od blata krio sam se po periferiji njenog vidnog polja i slušao iz daljine njene visoke potpetice Pa ipak se desilo da se danas ne mogu čuti njeni koraci: gazimo po okvašenoj glini u koloni hodamo planinom visokom dolinom a ja hodam iza nje. Ona je za mene uvek imala izraz lica otvrdle glinene maske koji i sad nosi ali, kad je pala na zemlju potok je potekao iz nje a glina se razbila u sive komade. Hteo sam staviti ruke na njen stas i povući je sa tla ka sebi lagano osetiti prihvatanje bez glasa i mogao sam sagoreti čekajući da se ugase iskre ispod njenih veđa a ruke ne bih povukao jer neispunjene tim dodirom bile bi beskorisne i lice ne bih okrenuo ka praznini oko nje dok ne napunim čula njenim mirisom i dahom i vrhom nosa ne oćutim toplinu joj lica i vlagu trepavica. Hrabro bih se izložio njenim plamsajima kose žegao bih od želja i nada poželeo rukama izmodelovati oblik oblačića pare koje kitovi izdišu i njime joj obrisati isprljano lice. Tada bih naslikao kuću odmah iza okuke ove bogaze u koju bih se sa njom uselio da snivamo rast borova oko kuće i oko nas kao da imamo beskonačno mnogo vremena lepi i postojani kao šuma
Ustala je brzo sama i presekla me pogledom a ja sam joj rekao 'Stara si ti i dobra kao šuma'.
Stojimo naspramno U dubravi, na planini stežu me drvenim prstima hrapave boje stabala oko nje hvataju mi se za dah klizave nijanse trave i iglica Pogodjen u oči udahnuo sam nebo planine toplo od sunca i mirišljavo od borova Kratkovide zenice potoka razlivaju se po stazi mašu trepavicama visoke paprati zagledaju svaki kamen šafrane i ljubičice natapaju suvu glinu ali mene ne mogu pronaći jer stojim na rubu vidnoga polja. A u mojem pogledu šibljak čepića i štapića svetlo i boje bi da fokusira. I stojimo okrenuti jedno ka drugom a zemlja nas drži u mestu vuče korenje iz naših stopala i čeka da nas ubiju oči ili ljubice čeka da potonem u zemlju obezglavljen ljubavlju. Ali čeka uzalud. Nije me razumela.
Šuma se udaljava iza nas i ne osvrće se na našu golet.
.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
VladKrvoglad
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #50 у: 22.37 ч. 08.10.2019. » |
|
SVETLOST PRAISTORIJSKA
veče bira meku tminu po tvojim nagim ledjima nacrtah ti mesečinu nežnim dlanom po plećima
noć napasa meke senke nebo liže ruke mraku zato tačkam prstom zvezde po tvome toplom stomaku
na ulazu u pećinu raspuče se naša tama upalih ti svoju vatru sada više nisi sama
.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|