Фаренхајт
староседелац
Ван мреже
Поруке: 803
|
|
« Одговор #60 у: 22.54 ч. 08.01.2007. » |
|
Са јел.
Па добро, слажем се стобом, неморамо дркати право писом оно као неког лика екстра не образованог. Ша је фора дал пише незнам ил не знам, конта се. И тетка одозго, мени чале реко да се каже бити ил небити.
|
|
« Задњи пут промењено: 22.57 ч. 08.01.2007. од Фаренхајт »
|
Сачувана
|
|
|
|
Maduixa
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 1.014
|
|
« Одговор #61 у: 22.59 ч. 08.01.2007. » |
|
Ajd' sad ne preteruj. Jedan srednje obrazovan čovek ne verujem da zna razliku između jel' i je l', ali sigurno zna kad se piše ne odvojeno a kad zajedno ili kad se koristi č a kad ć... Nisu svi bili mali Ajnštajni u detinjstvu ... (I ne psuj, ovo je fini forum ).
|
|
|
Сачувана
|
Ni najtemeljnije planiranje ne može da zameni čistu sreću. Murphy /Danov zakon/
|
|
|
bukuroshe
језикословац
члан
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 192
|
|
« Одговор #62 у: 23.02 ч. 08.01.2007. » |
|
Са јел.
Па добро, слажем се стобом, неморамо дркати право писом оно као неког лика екстра не образованог. Ша је фора дал пише незнам ил не знам, конта се. И тетка одозго, мени чале реко да се каже бити ил небити.
Ovo je, reklo bi se, budući standard.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
|
« Одговор #63 у: 23.03 ч. 08.01.2007. » |
|
Може ли се увести појам ''Транскрипција разговорног језика''?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже
|
|
« Одговор #64 у: 23.04 ч. 08.01.2007. » |
|
Јагода, просечан читалац не зна ту разлику само зато што на њу досад није ни указано Присуствујеш рађању правописне одредбе Учесница си у историјском тренутку Зоране, шта бисте под тиме подразумевали?
|
|
« Задњи пут промењено: 23.06 ч. 08.01.2007. од Фаренхајт »
|
Сачувана
|
|
|
|
bukuroshe
језикословац
члан
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #65 у: 23.06 ч. 08.01.2007. » |
|
Neka se ubaci da su jel i jer sinonimi, pošto i to ljudi često brkaju.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Maduixa
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #66 у: 23.06 ч. 08.01.2007. » |
|
Ma kako sad? Niste li rekli da je je l' tačno a jel' netačno i da se samo pojavljuje u usmenom govoru? S tim u vezi Sandra je i napisala onu svoju poruku. Ti mene, Celzijuse, onako malo kao z....aš, a?
|
|
« Задњи пут промењено: 23.08 ч. 08.01.2007. од Maduixa »
|
Сачувана
|
|
|
|
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже
|
|
« Одговор #67 у: 23.10 ч. 08.01.2007. » |
|
Јагода, уопште не. "Је л'" је тачно онда када је и "је ли" тачно (дакле, с граматичког становишта), а кад је "је ли" нетачно граматички, онда је тачно "јел(')". (Више пута поновљено. А и више пута речено зашто и за разговорне конструкције морају постојати правила записивања.) Та одредба у ТОМ облику није досад постојала у Правопису, те без трунке ироније рекох оно што рекох (али признајем штедро прибегавање стилским фигурама ).
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Maduixa
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #68 у: 23.16 ч. 08.01.2007. » |
|
Ok. Tako kaži, po srpski. Ja moram nešto da priznam. Kad se zavrzete u te gramatičke sitnice, pa još počnete da se razbacujetre stručnim terminima, ja vas ništa ne razumem, i onda odustanem od čitanja. Kad biste možda samo malo prizemljili te vaše rasprave da ih razume jedan običan čovek koji ne poznaje baš mnogo tu gramatičku terminologiju, bilo bi super, da ne kažem, odlično. Eto ovako, kako je Celzijus to uradio u ovoj poslednjoj poruci, lepo je u tri rečenice stala cela vaša rasprava od pet strana...
|
|
« Задњи пут промењено: 23.21 ч. 08.01.2007. од Maduixa »
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #69 у: 23.20 ч. 08.01.2007. » |
|
Зоране, шта бисте под тиме подразумевали? Мислио сам на ово: А и више пута речено зашто и за разговорне конструкције морају постојати правила записивања. п. с. Шта да ради сироти Малрат, кад ми овако: Kad se zavrzete u te gramatičke sitnice, pa još počnete da se razbacujete stručnim terminima, ja vas ništa ne razumem, i onda odustanem od čitanja.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже
|
|
« Одговор #70 у: 23.24 ч. 08.01.2007. » |
|
Jagoda, saopštenja su UVEK nesrazmerno kratka spram svih debata i prepucavanja koja im prethode A i činjenica je da se ovde nekako više bavimo "sivim zonama", pa je onda valjda i neizbežno da rasprave tu em potraju, em budu dobro argumentovane sa svih strana. A kad se rasprava razbukta, potežeš sve teže i teže oružje (čitaj: ozbiljniju nauku i terminologiju) na uštrb jednostavnosti i "pratljivosti".
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Maduixa
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #71 у: 23.24 ч. 08.01.2007. » |
|
Nemojte Zorane svaki čas da zovete Malrata sirotim, pobeći će čovek od nas A to što sam rekla nije ništa novo. Ako je nekome neki jezik maternji, ne mora obavezno da poznaje TEORIJU gramatike da bi govorio pravilno, a pogotovu kad se radi o srpskom jeziku. Već sam napomenula više puta, a i drugi se bogami, složili, mnogo je teška gramatika ovog našeg jezika. Veoma često nema opštih pravila, nego je "može biti a i ne mora, nego gladaj u ćitap, a ni ćitap nije potpun pa onda šta ti Bog da" ...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Maduixa
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #72 у: 23.27 ч. 08.01.2007. » |
|
Celzijuse, razumem ja to, ali razumite i vi mene. A bogami, i da malo mislite i na ljude poput "sirotog Malrata" (ala čovek štuca večeras:)).
Ako se ja, kao native speaker , umorim od tih vaših prepucavanja, šta mislite, koliko će da se zadrži jedan stranac koji je tek počeo da uči jezik?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
bukuroshe
језикословац
члан
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #73 у: 23.28 ч. 08.01.2007. » |
|
U pravu si, Nataša. To je kao kad bi ljekari tražili da im pacijenti na latinskom opisuju svoju bolest, jer, zaboga, to treba da se zna.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #74 у: 23.30 ч. 08.01.2007. » |
|
Nemojte Zorane svaki čas da zovete Malrata sirotim, pobeći će čovek od nas Од Вас и мене неће, али...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|