Miki
Гост
|
|
« Одговор #30 у: 15.46 ч. 16.04.2008. » |
|
Нема потребе за толиким сарказмом. Оно „по овој теорији“ си превидео. Навео сам само једно мишљење које није моје, и које не делим у потпуности, већ само малим делом. Тема се зове „Порекло речи Србин, Срби“, па сам навео једну од претпоставки.
Ја нисам ни археолог ни историчар, а нисам се ни аматерски бавио тиме ко је од кога примио језик и културу.
Изволи, ти ми наведи име неког народа чије се име тумачи погрдно, а који није словенски, пошто умеш тако саркастично према мојим коментарима да се односиш.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
|
« Одговор #31 у: 15.56 ч. 16.04.2008. » |
|
Када сам рекао да се слажем малим делом са тим тумачењем, то се односило на то да је теорија о Срби — склави ниподаштавајућег карактера, и иста је одржива колико и да се порекло речи Срби води од још макар 20 речи у разним језицима које итекако подсећају на реч Срби. То су све само теорије, па могу да верујем у коју хоћу. Ти веруј у робовничку, ја ћу у неку другу.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
|
« Одговор #32 у: 16.10 ч. 16.04.2008. » |
|
Ni na jednom mestu u svojoj poslednjoj poruci nisam pomenuo poreklo imena Srba, niti tu ropsku teoriju, ako se meni obraćaš. Govorio sam o Nemcima.
Mora biti da su zanimljivi naučenjaci koji kategorički odbijaju pretpostavku o tome kako srpski narod može ikako nositi pogrdno ime, a onda pretpostavljaju za nemački narod da nije imao čak ni svoj jezik pa su ih Srbi morali jeziku naučiti, a pritom ih prozvali mutavima, što verovatno nije nimalo pogrdno?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Урош
члан
Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 102
|
|
« Одговор #33 у: 16.40 ч. 16.04.2008. » |
|
Ђорђе, правиш једну логичку грешку. Немци себе не зову тако... Многи народи су другим народима давали различита имена, често и погрдна, и такви примери нису ни мало ретки. Међутим, не постоји ни један пример да је сам предметни народ прихватио туђи назив за себе. Ту је основна и кључна слабост теорије да Срби потиче од серви, а са друге стране то ни мало не уздрмава теорију да су Срби Немце назвали Немцима зато што су им изгледали немо, или макар највише немо од свих народа са којима су били у контакту.
Наравно, мени је крајње невероватна она екстремнија варијанта поменуте теорије у којој Немци нису имали језик уопште.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
|
|
« Одговор #34 у: 16.55 ч. 16.04.2008. » |
|
Ma svakako, ta je teorija o tome kako ime Srbi potiče od latinskog servus jako klimava, ali podjednako je toliko klimava i ta po kojoj Nemci nisu imali govornog jezika pa su im Srbi podarili svoje vinčansko pismo.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
|
|
« Одговор #35 у: 16.56 ч. 16.04.2008. » |
|
Међутим, не постоји ни један пример да је сам предметни народ прихватио туђи назив за себе.
Domaći „Turci“?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Урош
члан
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #36 у: 17.50 ч. 16.04.2008. » |
|
Да сада не улазимо у политичку расправу да ли су рецимо они народ или не...
А не знам на који тачно назив мислиш, Муслимани, Бошњаци, Бошњани, Босанци, Турци, Помаци, Срби, Југословени, потурице?
Мислим тако је тај "народ" називао себе кроз уста својих првака у разним периодима.
А што се тиче тога да Немци нису имали језик, мени је то заиста нонсенс...
|
|
« Задњи пут промењено: 17.55 ч. 16.04.2008. од Урош »
|
Сачувана
|
|
|
|
Stoundar
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Поруке: 973
|
|
« Одговор #37 у: 20.22 ч. 16.04.2008. » |
|
...dok su Srbi narod otkad je ljudi na svijetu.
|
|
« Задњи пут промењено: 20.25 ч. 16.04.2008. од Stoundar »
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
|
|
« Одговор #38 у: 20.24 ч. 16.04.2008. » |
|
Mislim na naziv Turci. Taj je tuđi naziv ovaj narod prihvatio za sebe, iako „od hiljade jedan ne zna turski“ (Vuk Karadžić o domaćim Turcima) i „turski ne znaju ni beknuti“ (Miladin Radović o užičkim Turcima).
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
karloružni
језикословац
члан
Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 164
|
|
« Одговор #39 у: 21.03 ч. 16.04.2008. » |
|
Etnonim *Sьrb / *Sъrbъ odslikan je i u mnogobrojnim slovenskim toponimima, pri čemu su oni po svoj prilici izvedeni samo na osnovu najstarijeg značenja " Potomak istog roda ili iste porodice", isp. starolužički Surbici (961), Curbici (1009), sada Zörbig (okrug Bitterfeld), polj. Sarbia, selo u blizini Krosna (Śląsk), Sarbiewo, Sarbowice, Sarbin(ow)o (Velikopoljska), češ. Mlékosrby, Srbice, Srbsko, Srby, mak. Srbica, Srbina. Izvor: http://www.rastko.org.yu/rastko-lu/jezik/hsuster-srbin_l.html
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
|
« Одговор #40 у: 21.19 ч. 16.04.2008. » |
|
Ni na jednom mestu u svojoj poslednjoj poruci nisam pomenuo poreklo imena Srba, niti tu ropsku teoriju, ako se meni obraćaš. Govorio sam o Nemcima.
Mora biti da su zanimljivi naučenjaci koji kategorički odbijaju pretpostavku o tome kako srpski narod može ikako nositi pogrdno ime, a onda pretpostavljaju za nemački narod da nije imao čak ni svoj jezik pa su ih Srbi morali jeziku naučiti, a pritom ih prozvali mutavima, što verovatno nije nimalo pogrdno?
Прелистах поруке у којима сам помињао то Винчанско писмо, и у апсолутно свакој сам написао да је то по тој теорији. ПА ШТА?!? НИГДЕ нисам написао да сам је ја утемељио, нити да је заговарам, или да је то тако и никако другачије. Само сам износио још неко виђење ствари. Климава је колико и друге теорије о постанку имена Срба. Оно о Немцима сам изнео као неку занимљивост, а не као историјску чињеницу, како си ти то протумачио, Ђорђе. А онда цинични коментари. Ако сам негде писао да реч потиче из немачког језика, а писао сам мали милион пута, сигурно нисам тиме мислио да потиче из „праиндосрпског“. Не знам јесам ли сам био јасан?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Урош
члан
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #41 у: 01.10 ч. 17.04.2008. » |
|
[mod] Уклоњен беспотребан коментар.
Лепо рекох да не залазимо у политичке воде. И манимо се Муслимана и осталих спорних примера... Узгред, колико је мени познато ни они себе не зову Турцима, а и када би, то не би било звање туђом речју, него позајмљивање туђег националног идентитета. Ако има неко неки неспорни народ који себе зове туђим именом нека каже, колико ја знам - нема.
|
|
« Задњи пут промењено: 15.28 ч. 20.04.2008. од Дарко Новаковић »
|
Сачувана
|
|
|
|
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Поруке: 500
|
|
« Одговор #42 у: 01.17 ч. 17.04.2008. » |
|
Ne glasam ja ni za koga... mene je, kako ono beše? Tetka zaklela da se ne bavim politikom Sad ozbiljno, mislim da ovo nije stvar glasanja, već zdravog razuma. Bar se nadam.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Stoundar
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Поруке: 973
|
|
« Одговор #43 у: 01.25 ч. 17.04.2008. » |
|
...dok su Srbi narod otkad je ljudi na svijetu. И још мало пре, и то заједно са, како ти рече, "њиховим пресветим националним писмом". Prije 200.000 godina? Да, и они су тада имали интернет, на коме су четовали, даунлоудовали, форвардовали, и друго, а штитио их је фиреввалл, и друго. Тако да су ово све старе, старе, старе српске речи... Старе. Ne možeš kotrljati očima na osnovu provjerenih činjenica. Niti sam rekao da su to stare srpske riječi, niti je srpski standard zasnovan isključivo na starim srpskim riječima, a ko je rekao da ne možemo vrlo često skinuti s Interneta ili praktično uvijek proslijediti? ( Forvardovanje je korisno u govoru zato što je praktično ograničeno na elektronske medije.) Što se tiče Uroševog komentara, Muslimani/Bošnjaci nisu sporan primjer, budući da jesu priznat narod u svijetu, mada ne znam koje su nazive koristili za sebe u koje doba — trenutno se ne koristi naziv Turci, što bi bilo netačno i pogrdno, nego Bošnjaci (ili Muslimani, kod onih što sasvim opravdano ne vole novogovor). Dovoditi postojanje priznatog naroda u pitanje ne samo da je totalna besmislica, nego je i krajnje uvredljivo.
|
|
« Задњи пут промењено: 07.22 ч. 17.04.2008. од Stoundar »
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
|
« Одговор #44 у: 10.36 ч. 17.04.2008. » |
|
Sad ozbiljno, mislim da ovo nije stvar glasanja, već zdravog razuma. Bar se nadam.
Tako je. Stvar zdravog razuma...
|
|
« Задњи пут промењено: 16.10 ч. 25.11.2009. од Бруни »
|
Сачувана
|
|
|
|
|