Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  ESP/CAT: Prevod knjiga u kojima ima više od jednog jezika
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
16.48 ч. 17.01.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 3 [4]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: ESP/CAT: Prevod knjiga u kojima ima više od jednog jezika  (Прочитано 31973 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 803

« Одговор #45 у: 23.57 ч. 06.01.2007. »

A da, pardon - u ć kao komponenta preovladava afrikata ś, a u ќ preovladava ploziv t. (Fonetika mi nije jača strana, te se unapred izvinjavam na svim budućim greškama Smiley)
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.014

« Одговор #46 у: 00.24 ч. 07.01.2007. »

E, ovako. Dobila sam odgovor.
Čita se kao š u istočnim dijalektima (Đirona, Barselona i Baleari), ali mnogo mekše nego ovo naše srpsko, i kao ć u zapadnim dijalektima (Valencija, Taragona i Ljeida).
Na početku: kao š, mada se sve više čuje kao ć i u istočnim dijalektima. Zato sam ja mislila da se čita kao ć, jer sam verovatno tako čula.

Kao KS:
- između vokala (taxi, Mèxic)
- na kraju reči (índex, hèlix)
- ispred konsonanta (explicar, excursiò), iako mnogi izostavljaju glas k - /esplikar, eskursio/

Kao GZ:
U grupi EX + vokal ili H (koje je nemo, kao u fr. i šp). examen, exèrcit, i složenicama - inexorable.

xarnego se čita /šarnegu/ u istočnim dijalektima, a u zapadnim, /ćarnego/.
Сачувана

Ni najtemeljnije planiranje ne može da zameni čistu sreću. Murphy /Danov zakon/
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #47 у: 01.06 ч. 07.01.2007. »

Cool. Pošto je verovatno celishodno uzeti izgovor u Barseloni kao standard za transkripciju, onda se za te potrebe valja držati istočnog izgovora - što znači "š" sem kad je "ks/gz".
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #48 у: 01.12 ч. 07.01.2007. »

E, to već ne znam. Barselona se odnosi na provinciju, a ne na grad. Ovde svak aprovincija ima glavni grad sa istim imenom. Znači, ona imena koja sam navela su imena provincija Katalonije, osim naravno, Valensije, koja je posebna autonomna pokrajina/zajednica. Stvarno ne znam koji je izgovor uzet kao književni. Veoma je verovatno da i ne postoji, kao i za kastiljanski, što u stvari znači, da su i izgovor u Španiji i u Argentini potpuno ravnopravni i pravilni.

Međutim, sad mi pade na pamet jedna stvar Roll Eyes. U knjizi, reč xarnego je u stvari napisana na kastiljanskom, jer je knjiga pisana kastiljanskim, a ne katalonskim, tako da će transkripcija ipak ostati po pravilima transkripcije kastiljanskog jezika.
Сачувана

Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #49 у: 01.22 ч. 07.01.2007. »

Izbor NAŠEG standarda za transkripciju zavisi i od drugih faktora. Recimo, kao transkripcioni standard za portugalski jezik uzet je brazilski izgovor, iz logičnog razloga što je njihov izgovor bliži pismu nego izvorni portugalski, pa je transkripcija lakša. A pošto se srpske veze s Katalonijom uglavnom svode na srpske veze s Barselonom, kao ne samo prestonicom Katalonije nego i na razne druge načine bitnim gradom, verovatno je za potrebe DOMAĆIH transkripcija najbolje uzeti izgovor u provinciji/gradu Barseloni.
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #50 у: 09.48 ч. 07.01.2007. »

OK. Nisam znala da to funkcionše tako. Mislila sam da se uzima onaj dijalekat koji je proglašen za književni, kao npr. toskanski italijanski.
Сачувана

Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #51 у: 16.02 ч. 07.01.2007. »

Португалска академија званично признаје И бразилски изговор за књижевни.
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #52 у: 16.40 ч. 07.01.2007. »

Znači da je isto kao i sa španskim.
« Задњи пут промењено: 16.30 ч. 08.01.2007. од Maduixa » Сачувана

Ник Бања Лука
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
Nema
Име и презиме:
xxx
Поруке: 32

« Одговор #53 у: 21.36 ч. 30.01.2007. »

Претпостављам да је касно за дискусију у вези постављеног питања и да си превела, већ како си најбоље знала, прихватајући или н савјете овде изречене па ћу се само мало вратити на ону разлику између каталонског и валенсијанског.
Како ће ми "оба" језика ускоро постати радни, и како имам много пријатеља на обе стране "фронта", морам да кежем неколико ствари. Наиме, нема никакве сумње да се ради о једном језику, и да су разлике сличне онима које постоје између српског и хрватског, европског, мексичког или аргентинског шпанског или белгијског,"француског" и швајцарског француског итд. Ако некога занима каталонски, изговор, или било шта, укључујући и разлике између каталонског-валенсијанског-балеарског могу да објасним .. Но да се вратим на ова спорења. Каталонци (каталанофони из покрајине Каталоније дакле) све области у којима се говори "језик" називају КАТАЛОНСКИМ ЗЕМЉАМА (шпанске покрајине Каталонију, покрајину Валенсију, Балеарска острва, тзв. Франжу-пограничну област Арагона, независну Кнежевину Андору, тзв. Сјеверну Каталоније односно француски департман Источни Пиринеји а понекад и италијански град, који се налази на Сардинији, Алгеро/Алгер). Валенсијанцима, огромној већини инале се од овога диже коса на глави. Поготово их иритирају мапе које се појављују у медијима из Каталоније који без икакве ограде сврставају Валенсију у тзв. Каталонске земље, затим разне "невладине организације" из Каталоније које примају врло издашна средства од своје владе како би у Валенсији промовисали каталонски језик и уопште, константа пропаганда која се врши из Барселоне. Истина је да се ради о једном језику, каталонском или валенсијанском, како га ко зове, међутим сталне аспирације званичне Барселоне која жели да на мала врата прогура идеју о "каталонској нацији" која обухвата поменуте области, гура Валенсијанце ка овом језичком сепаратизму. Да не дужим, превише, треба рећи и да су томе у пост-франковској ери веома потпомогле и неке партије "са сједиштем у Мадриду".
У самој покрајини Валенсији, неких половина становништва одувијек говори шпански као матерњи језика а не каталонски/валенсијански, а због не баш превелике заинтересованости локалних власти на заштити сопственог језика, што због усељавања, кат./вал. данас у Валенсији говори, свакодневно и у свим приликама око 25% становника итд. итд
Ја све да не дужим па одужих и то поштени.... Smiley Smiley Smiley
А ако некога занима тема, слободно ...стојим на располагању! Smiley
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 3 [4]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!